ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στου Αη Γιάννη τις φωτιές…

στου-αη-γιάννη-τις-φωτιές-725052

Εμφαση στη διατήρηση των παραδοσιακών ηθών και εθίμων δίνεται από τις Αφέντρες των Αφετών, το δραστήριο Σύλλογο που πρωτοστατεί και φέτος στην αναβίωση του Κλήδονα. Το παραδοσιακό έθιμο του Κλήδονα, που ήταν λησμονημένο για σαράντα χρόνια, θα αναβιώσει για εικοστή τρίτη χρονιά από τις Αφέντρες των Αφετών στις 24 Ιουνίου, στο χωριό τους, τους Αφέτες, με την συμμετοχή των ντόπιων και πολλών επισκεπτών.

Αναλύοντας την ετοιμολογία της λέξεως, η πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Παρισάκη, αναφέρει ότι: «σύμφωνα με ορισμένους η λέξη «Κλήδονας» προέρχεται από την λέξη κλειδί, που ανοίγει και κλείνει το κουτί της τύχης, ενώ κατά τον Όμηρο σημαίνει μαντικό σημάδι, προφητεία και η σωστή προέλευση είναι από την αρχαία λέξη «Κλήδων». Ο Κλήδονας, είδος λαϊκής μαντείας, προσθέτει η ίδια, τελείται συνήθως κατά την γιορτή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στις 24 Ιουνίου».

Τον έχουν αποκαλέσει «Άη Γιάννη τον ριγανά», γιατί η Ελληνική παράδοση θέλει τον Άγιο να ανεβαίνει στα βουνά και να ευλογεί τα αγριόχορτα και τα βοτάνια της πλαγιάς και με την ευλογία του αποκτούν ευωδιά και θεραπευτική δύναμη. Λέγεται ακόμη και του Άη Γιάννη του Ριζικάρη, από το ριζικό, το αντικείμενο που ρίχνεται στο «αμίλητο νερό» του Κλήδονα.

Το έθιμο ποικίλλει από τόπο σε τόπο και στα περισσότερα μέρη γίνεται η μεταφορά του αμίλητου νερού. Κατά το έθιμο, που θα αναβιώσει στις Αφέτες, μια κοπέλα μεταφέρει το νερό σε μια κανάτα ή ένα κιούπι, αμίλητη σε κάποιο σπίτι και οι κοπέλες της παρέας ρίχνουν τα ριζικάρια μέσα στο νερό, λέγοντας όλες μαζί: «κλειδώνουμε τον Κλήδονα με τα’ Αη Γιαννιού την χάρη κι όποια έχει καλό ριζικό να δώσει να το πάρει».

Το ίδιο βράδυ επικρατεί και μέχρι σήμερα «η αφή των πυρών του Κλήδονα», δηλαδή οι φωτιές που ανάβουν με ξερά κλήματα και μόλις λαμπαδιάζουν πετούν πάνω τους «Μάηδες», τα ξερά στεφάνια λουλουδιών της Πρωτομαγιάς. Σύμφωνα με την τελετουργία που αναζητά τις ρίζες της στα βάθη του χρόνου, όλοι προσπαθούσαν να πηδήξουν πάνω από τις φλόγες, γιατί πίστευαν ότι θα είχαν υγεία και ευτυχία.

Αυτό το έθιμο αναβιώνουν κάθε χρόνο στις 24 Ιουνίου οι «Αφέντρες των Αφετών» και προσπαθούν πάντοτε να έχουν κοντά τους κι ένα παραδοσιακό και χορευτικό συγκρότημα που συμβάλλει σημαντικά με την παρουσία του στην επιτυχία της εκδήλωσης. Φέτος ανηφορίζει στο Πήλιο ο Σύλλογος Αργιθεατών Νομού Μαγνησίας, ένας Σύλλογος που ιδρύθηκε από τους λιγοστούς Αργιθεάτες που βρέθηκαν στο Βόλο το 1958 και σήμερα θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους εκπολιτιστικούς Συλλόγους της Ελλάδας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου