ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Επιστροφή σε γνήσιες ρίζες

επιστροφή-σε-γνήσιες-ρίζες-795409

Διήμερο εκδηλώσεων για τη διάσωση παραδοσιακών τρόπων παραγωγής

Γιορτή παραδοσιακού σπόρου και οικολογικού κήπου-μπαξέ διοργανώνουν για τέταρτη χρονιά στις Σταγιάτες η Α.Π.Ο.Δράσης και ο Αιγίλοπας στο διάστημα από 10 έως 12 Μαΐου, σε μια προσπάθεια «να διατηρήσουμε ό,τι έχει απομείνει από τους παραδοσιακούς σπόρους και να διαδώσουμε την ιδέα του οικολογικού κήπου» υπογραμμίζουν οι διοργανωτές.

Το κεντρικό σύνθημα φέτος είναι: «Κοινωνικοί αγώνες και φυσικά αγαθά». Η ληστρική και με βία επιβαλλόμενη εκμετάλλευση των φυσικών αγαθών όπως οι σπόροι, το νερό, το έδαφος και το υπέδαφος, τα δάση και το περιβάλλον, υποβαθμίζει τη ζωή των τοπικών κοινωνιών και νομιμοποιεί τους κοινωνικούς αγώνες των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, των κατοίκων του Πηλίου και του Βόλου ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, αλλά και όλων όσοι αντιστέκονται σθεναρά στους σχεδιασμούς των εταιριών, των επιχειρηματιών και του κράτους για να υπερασπιστούν το περιβάλλον, την αυτονομία τους, τη ζωή τους.

«Η γιορτή του παραδοσιακού σπόρου είναι ένα τμήμα από τη συνεχή ενασχόλησή μας με τη διατήρηση και διάδοση των ντόπιων σπόρων που περιλαμβάνει την σπορά, τη φύτευση την καλλιέργεια και τη συγκομιδή τόσο στους ατομικούς – οικογενειακούς κήπους όσο και στον κοινοτικό κήπο-μπαξέ των Σταγιατών (αυλή Κοινοτικού Κέντρου Παράδοσης και Πολιτισμού).

Επίσης καταγράφουμε τα χαρακτηριστικά των ποικιλιών στην προσπάθειά μας να δημιουργηθεί μια τράπεζα – αρχείο σπόρων και φυτών του Πηλίου και της ευρύτερης περιοχής μας» υπογραμμίζουν οι εμπνευστές της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.

Η δραστηριότητά μας αυτή εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια που γίνεται στην Ελλάδα και παγκόσμια για τη διάσωση και διάδοση των σπόρων και την προώθηση της οικολογικής πρακτικής στη γεωργία.

Στο χώρο της γιορτής θα λειτουργεί έκθεση – παζάρι οικολογικών προϊόντων. Επίσης θα υπάρχει πληροφοριακό υλικό και έντυπα για τους σπόρους, την οικολογική γεωργία, το νερό, τους αγώνες των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού καθώς και κοινωνικές ομάδες αντίστασης και δράσης. Τέλος θα οργανωθούν εργαστήρια πρακτικών γνώσεων για παιδιά και μεγάλους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου