ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Καρναβάλι του Κόσμου στο Βόλο, από τη Βραζιλία στην Ινδονησία

καρναβάλι-του-κόσμου-στο-βόλο-από-τη-βρ-19050

Από τις 6 Μαρτίου και για 15 μέρες ο Βόλος θα ζήσει σε ρυθμούς καρναβαλιού, και μάλιστα, με έντονο χρώμα Ινδονησίας και εν γένει Ανατολής. Το «Καρναβάλι του Κόσμου» που άρχισε να δημιουργεί από πέρσι η δημοτική αρχή συνεχίζεται και φέτος με στόχο τα επόμενα χρόνια να γίνει θεσμός.

«Στόχος είναι να περάσει και τα τοπικά όρια και να προσελκύσει κατοίκους και από άλλες περιοχές της χώρας», σημείωσε ο Δήμαρχος Πάνος ,προσθέτοντας ότι ήδη υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τουριστικά γραφεία και σχολεία.

Στο επίκεντρο των φετινών καρναβαλικών εκδηλώσεων είναι η Ινδονησία. Θα συμμετέχουν όμως και σχήματα από την Κούβα και την Βραζιλία.

Πολλοί είναι και οι ντόπιοι εθελοντές οι οποίοι θα πλαισιώσουν τις καρναβαλικές εκδηλώσεις. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το τριήμερο της Αποκριάς. Την Κυριακή 17 Μαρτίου με την μεγάλη καρναβαλική παρέλαση και το κάψιμο του καρνάβαλου στην παραλία, στο χώρο μπροστά από το κτίριο «Παπαστράτος».

Εκεί θα στηθεί και η κεντρική εξέδρα των εκδηλώσεων. Η παρέλαση θα έχει μεγαλύτερη διαδρομή και το πρόγραμμα θα διαρκέσει τρεις ώρες. Μετά το κάψιμο του καρνάβαλου θα ακολουθήσει ζωντανό μουσικό πρόγραμμα.

«Οι φετινές εκδηλώσεις, θα έχουν «άρωμα» Ινδονησίας, κάτι που ήταν καρπός της συνάντησης στο Δήμο Βόλου, με τον πρέσβη της χώρας και έπεσε στο τραπέζι η ιδέα να φιλοξενήσουμε συγκροτήματα, καλλιτέχνες, που θα κάνουν σεμινάρια και παρασκευή φαγητών και εδεσμάτων της μακρινής χώρας, ενώ θα υπάρχουν σχήματα από τη Βραζιλία και την Κούβα», ανέφερε ο δήμαρχος Βόλου. «Η απήχηση του καρναβαλιού πέρυσι ήταν εντυπωσιακή και το ίδιο φαίνεται ότι θα συμβεί και φέτος, καθώς τα μηνύματα για αφίξεις επισκεπτών, από πολλά σημεία της χώρας, είναι ενθαρρυντικά για το τριήμερο», δήλωσε ο Δήμαρχος.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Απόστολος Παντσάς υπογράμμισε πως φέτος υπάρχει αρκετός χρόνος για προετοιμασία των εκδηλώσεων και επειδή η Αποκριά είναι την άνοιξη, ο καιρός αναμένεται να είναι καλός και αναμένεται πολύς κόσμος. Όπως ανέφερε, η προετοιμασία άρχισε εδώ και έναν μήνα και πρόσθεσε ότι οι Βολιώτες και οι επισκέπτες θα δουν πολλά και ενδιαφέροντα.

Ο αντιδήμαρχος τόνισε ότι στις εκδηλώσεις θα λάβει μέρος μεγάλος αριθμός εθελοντών από σχολεία, σχολών χορού, φροντιστηρίων και ιδιώτες, ενώ ανέφερε ότι οι χορογραφίες στην καρναβαλική παρέλαση της Κυριακής θα έχουν διάρκεια τρεις ώρες. Η παρέλαση θα ξεκινήσει από την Εξωραϊστική, θα κατευθυνθεί στη Δημητριάδος, στην Ιωλκού , την Αργοναυτών.

Η εξέδρα φέτος θα στηθεί στο ύψος του κτιρίου Παπαστράτος, για να μπορεί περισσότερος κόσμος να απολαύσει τα δρώμενα. Ο υπεύθυνος πολιτισμού του ΔΕΟΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Μάκης Τσιάμης, ανέφερε ότι θα υπάρχει ένα μωσαϊκό εκδηλώσεων με παραδοσιακά και διεθνή δρώμενα και τόνισε ότι «το στοίχημα ότι η αποκριά είναι μια περίοδος για να βγάλουμε έναν άλλο εαυτό, τη χαρά που μας λείπει και να κάψουμε την κρίση. Πιστεύω να το καταφέρουμε και να πάψει η φήμη ότι ο Βόλος δεν μπορεί να κάνει καρναβάλι».

Το κόστος των εκδηλώσεων ανέρχεται σε 10.000 ευρώ και είναι το χαμηλότερο δυνατό –όπως τονίστηκε- για όλα όσα ετοιμάζονται.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

ΣΑΒΒΑΤΟ 1.3.2013 Κινηματοθέατρο «Αχίλλειον» (Αίθουσα Νίκος Κολοβός), 19:55

Βραδιά όπερας «Παρσιφάλ» του Βέρντι στο πλαίσιο του προγράμματος «MET in live» της Μετροπόλιταν Όπερα της Ν. Υόρκης

ΔΕΥΤΕΡΑ 2.3.2013 Εντευκτήριο του Συλλόγου “Puerto del Tango”, 20:30

«Ταγκό και βαλσάκια» Μια Milonga αλλιώτικη από τις άλλες, με ζωντανή ορχήστρα και πολλές δροσερές φωνές από τα Μουσικά Σύνολα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Επίτιμος καλεσμένος στη μουσική παρέα ο πιανίστας Θόδωρος Κοτεπάνος. Παραλία Βόλου, Αργοναυτών 63 (τηλ. 2421039283)

ΤΕΤΑΡΤΗ 6.3.2013 Θέατρο Παλιάς Ηλεκτρικής, 20:00

«Αποκριάτικα δρώμενα της Μακεδονίας: Μπούλες και Γενίτσαροι Συμμετέχουν: Λύκειο των Ελληνίδων Νάουσας και Λαογραφικός Όμιλος Κοζάνης-Φίλοι της Παράδοσης (αναπαράσταση Φανών Κοζάνης)

ΠΕΜΠΤΗ (Τσικνοπέμπτη) 7.3.2013 Πλατεία Πορταριάς, 18:00

Μουσικά σχήματα και χορευτικά δρώμενα με τις ομάδες των καρναβαλιστών

ΠΕΜΠΤΗ (Τσικνοπέμπτη) 7.3.2013 (η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην Ημέρα της Γυναίκας)

Κινηματοθέατρο «Αχίλλειον» (εκθεσιακός χώρος), 20:30 Έκθεση της Ουρανίας Καλαμποκά και της Βασιλικής Καλούτσα. Εγκαίνια συνοδεία βενετσιάνικης μουσικής με μαντολίνα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8.3.2013 (η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην Ημέρα της Γυναίκας)

Θέατρο Παλιάς Ηλεκτρικής, 20:30 «Τραγικά Χαρούμενες Γυναίκες»… μουσικό αφιέρωμα στη γυναίκα με τους: Έρρικα Πατρικίου και Ηλία Χαντζόγλου.

ΣΑΒΒΑΤΟ 9.3.2013 Πλατεία Αγίου Νικολάου, 12:30

«Παραδοσιακή Μουσική και Παραδοσιακοί Χοροί με την «ΙΩΝΙΑ» Παραδοσιακή χορωδία και ορχήστρα νέων «ΙΩΝΙΑ» και Παιδικά Χορευτικά Τοπικών Πολιτιστικών Συλλόγων. Πλατεία Αγίου Νικολάου, 13:30 Παρουσίαση των χορογραφιών των ομάδων της παρέλασης του καρναβαλιού

ΣΑΒΒΑΤΟ 9.3.2013 Θέατρο Παλιάς Ηλεκτρικής, 20:30

Corpus Anima- αφιέρωμα στον Astor Piaccola με το συγκρότημα «Ίαμβος»

ΚΥΡΙΑΚΗ 10.3.2013 Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας , 11:00

Παιδικό αποκριάτικο πάρτι από τον ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Βόλου/Διεύθυνση Οργανισμού Κέντρου Εκπαίδευσης Παιδιού

ΚΥΡΙΑΚΗ 10.3.2013, Παραλία Αγριάς, 17:00

Παρουσίαση των χορογραφιών των ομάδων της παρέλασης του καρναβαλιού με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου

ΔΕΥΤΕΡΑ 11.3.2013 Πλατεία Ανακασιάς, 18:00

Μουσικά σχήματα και χορευτικά δρώμενα με τις ομάδες των καρναβαλιστών

ΤΕΤΑΡΤΗ 13.3.2013 VOX , 22:00

Μασκέ πάρτι με ελεύθερη είσοδο και συμμετοχή των καρναβαλιστών

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15.3.2013 Δημοτικό Ωδείο, 20:00

«Στον Παλιό εκείνο τον Καιρό» ή «Πάμε σαν άλλοτε» Γιορτή του Δημοτικού Ωδείου και της Δημοτικής Σχολής Χορού

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15.3.2013 Θέατρο Π. Ηλεκτρικής, 21:00

Οπερέτα και Καντάδες με τις Χορωδίες Ν.Αγχιάλου, Απολλωνίου Ν.Ιωνίας και τη συμμετοχή σολίστ μουσικών, ηθοποιών και χορευτών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 16.3.2013 Πλατεία Αγίου Λαυρεντίου

Παραδοσιακό αποκριάτικο δρώμενο με νταούλι και ζουρνά και Αγιο-Λαυρεντίτες μουσικούς και κεράσματα

ΣΑΒΒΑΤΟ 16.3.2013 Η τρελλοπαρέα

Γλέντι, χορός και αποκριάτικα τραγούδια στην ταβέρνα «Το στέκι του Καλτσά» της Ν. Αγχιάλου

ΣΑΒΒΑΤΟ 16.3.2013 Κεντρική Πλατεία Μελισσιατίκων, 19:00

Άναμμα του «Αφανού» τοπικό αποκριάτικο γλέντι με δρώμενα

ΣΑΒΒΑΤΟ 16.3.2013 VOX , 22:00

Carnival party με συμμετοχή των καρναβαλιστών

ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ Πλατεία Φυτόκου, 11:00

Γλέντι και ….χοροί Εδέσματα, κρασί, γλέντι και αποκριάτικος χορός

ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ Πλατεία Ηρώων και Ευεργετών Μακρινίτσας, 18:00

Αφανός, αναβίωση του τοπικού αποκριάτικου εθίμου Πέταγμα και διαγωνισμός αερόστατου με έπαθλα Παραδοσιακό γλέντι με μουσική, χορό και τοπικές γεύσεις από Ομάδα Γυναικών της Μακρινίτσας

ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ Κεντρική πλατεία Γλαφυρών, 19:00

Γλέντι στην Κάπουρνα Μουσική, χορός, κρασί και εδέσματα

ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ Κεντρική πλατεία Σέσκλου, 19:00

Τοπικά αποκριάτικο δρώμενο με το άναμμα της φωτιάς Μουσική, χορός, κρασί και εδέσματα

ΚΥΡΙΑΚΗ 17.3.2013 Παραλία, 17:00

Το Καρναβάλι του Κόσμου Η παρέλαση των δέκα ομάδων του καρναβαλιού (μικρά και μεγάλα χορευτικά και μουσικά σύνολα, σχολεία και συμμετέχοντες πολίτες) θα ξεκινήσουν μπροστά από τον κινηματογράφο «Εξωραϊστική» και δια των οδών Δημητριάδος, Ιωλκού και Αργοναυτών θα καταλήξουν στο χώρο του Παπαστράτου.

Εικόνες και μουσικές από την Κούβα, Ινδία, Χαβάη, Αφρική, Μ. Ανατολή, Ισπανία, Βραζιλία και Αργεντινή θα αποτελούν το πολύχρωμο και πολύβουο ψηφιδωτό του καρναβαλιού με επίκεντρο την ομάδα της Ινδονησίας, που με μια ευφάνταστη ομάδα καλλιτεχνών (μουσικοί και χορευτές) θα γεμίσουν με χρώμα την παρέλαση μέσα από έναν πόλεμο από κομφετί, σερπαντίνες, καραμελωτά, μπαλόνια και ….λιχουδιές (προσφορά του Επιμελητηρίου Μαγνησίας).

Στην εξέδρα θα ακολουθήσει ένα πλούσιο φαντασμαγορικό πρόγραμμα με χορευτικά και μουσικά δρώμενα από όλες τις συμμετέχουσες ομάδες. Και μετά …… καίγοντας τον καρνάβαλο θα κάψουμε «την ύφεση και τη φτώχεια» Το γλέντι θα συνεχιστεί με ένα δυνατό μουσικό πρόγραμμα από τον dj της azzucar intertainment

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 18.3.2013

Κούλουμα σε τρία σημεία του Δήμου Βόλου: Ακτές Αλυκών, Ν. Αγχιάλου και Αγριάς (από τις 11 το πρωί ) Το πέταγμα του αετού θα συνοδευτεί από παραδοσιακό γλέντι με μουσική και χορούς απ’ όλη την Ελλάδα και δωρεάν προσφορά σαρακοστιανών εδεσμάτων.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα θα εμπλουτιστεί και με άλλες εκδηλώσεις τις επόμενες ημέρες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου