ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αφιέρωμα στον Τάσο Αυγερινό

αφιέρωμα-στον-τάσο-αυγερινό-22728

Εκδήλωση – αφιέρωμα τιμής και μνήμης στο συντοπίτη δημοσιογράφο, συγγραφέα και μέλος του Συλλόγου «Εγγλεζονήσι», Τάσο Αυγερινό, που έφυγε από τη ζωή πριν τρία χρόνια διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών «Το Εγγλεζονήσι» σήμερα Σάββατο 16 Φεβρουαρίου στις 6:30 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μεταξουργείου. Θα παρουσιαστεί το βιβλίο του «Οι Μετανάστες», έργο το οποίο είχε ήδη ολοκληρώσει όντας στη ζωή, δεν ευτύχησε όμως να χαρεί την έκδοσή του.

Το περιεχόμενο του βιβλίο θα παρουσιάσουν οι Κ. Γρηγοριάδης, δημοσιογράφος και Δ. Λεϊμονής, φιλόλογος και συγγραφέας. Αποσπάσματα θα αποδώσει η Ελένη Σπύρου, φιλόλογος, ενώ την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Ηλίας Κουτσερής. Της παρουσίασης θα προηγηθεί προβολή DVD με βιογραφικό και φωτογραφικό υλικό ενδεικτικό του «βίου και πολιτείας» του Τάσου Αυγερινού.

Το μυθιστόρημα βασίζεται σ’ ένα συγκλονιστικό περιστατικό που διαδραματίστηκε το Φεβρουάριο του 1906 στην πόλη Όκαμα της Νεμπράσκα Αμερικής, όπου ομάδες ντόπιων επέδραμαν με δαυλούς, εξαιτίας του ειδυλλίου μεταξύ ενός νεαρού Έλληνα μετανάστη και μιας δεκαοχτάχρονης Αμερικανίδας, στη συνοικία των εμιγκρέδων και τον έκαναν στάχτη. Είναι η εποχή, αρχές του 20ου αιώνα, που το μεταναστευτικό κύμα προς τις ΗΠΑ αρχίζει να δημιουργεί ρατσιστικές συμπεριφορές και αρνητικά συναισθήματα στους ντόπιους για τους νεοφερμένους, φαινόμενα που ώθησαν τον Τάσο Αυγερινό να γράψει τους «Μετανάστες». Το περιστατικό έχει μεταφερθεί φυσικά στη σφαίρα της μυθοπλασίας.

Ένα βιβλίο που μας παραπέμπει με τις παραστατικές του περιγραφές, τους διαλόγους, τη ζωντάνια και την απλότητα του λόγου του σε άλλες εποχές όπως στην αντιμετώπιση των προσφύγων Μικρασιατών το 1922 από τους ντόπιους και κυρίως στο σήμερα, που η Ελλάδα μαστίζεται από την ανεργία και αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα με του μετανάστες και κυρίως τους λαθρομετανάστες με αποτέλεσμα να επικρατεί κλίμα ξενοφοβισμού και ρατσισμού

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου