ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διήμερος εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου στη Μακρινίτσα

διήμερος-εορτασμός-του-δεκαπενταύγο-217060

Ένα από τα πιο φημισμένα πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου στην περιοχή, πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην κεντρική πλατεία της Μακρινίτσας. Οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται από το Δήμο Βόλου – Τοπική Κοινότητα Μακρινίτσας, θα ξεκινήσουν την παραμονή της γιορτής και θα κορυφωθούν το βράδυ του Δεκαπενταύγουστου με τη λήξη του παραδοσιακού πανηγυριού.

Ο διήμερος εορτασμός αποτελεί σημείο αναφοράς για την κοινωνική ζωή του χωριού, καθώς το πανηγύρι αποτελεί αφορμή συνάντησης των ντόπιων που ζουν σε άλλες περιοχές και πάντα επιστρέφουν το Δεκαπενταύγουστο για να γιορτάσουν με τους δικούς τους ανθρώπους στο χωριό.

Την Τρίτη 14/8/2012 το απόγευμα, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Μακρινίτσα θα πραγματοποιηθεί αρτοκλασία και στη συνέχεια, στην κεντρική πλατεία θα ξεκινήσει το πανηγύρι, το οποίο θα διακοπεί τις πρώτες πρωινές ώρες για να συνεχιστεί και να κορυφωθεί την επόμενη ημέρα. Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, πραγματοποιείται το πρωί σε κλίμα κατάνυξης η Θεία Λειτουργία και το βράδυ συνεχίζεται το παραδοσιακό πανηγύρι στην πλατεία, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου και πολύ κέφι.

Η ιστορία του πανηγυριού ταυτίζεται με την ιστορία της Μακρινίτσας και παραμένει ζωντανή ακόμη η μνήμη της έναρξης του πανηγυριού από τους «βρακάδες» οι οποίοι έσερναν πρώτοι το χορό με τον Πρόεδρο της Κοινότητας και τη συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων (νταούλι, ζουρνάς). Με το πέρασμα των χρόνων, το πανηγύρι εμπλουτίστηκε και με άλλα στοιχεία, η παράδοση ανανεώθηκε και συνεχίζει να ανανεώνεται από τους σύγχρονους Μακρινιτσιώτες, οι οποίοι διαφυλάττουν τα έθιμα του τόπου τους.

Στο σύγχρονο πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου στην κεντρική πλατεία, το πρόγραμμα, πέραν της παραδοσιακής μουσικής, περιλαμβάνει ευρεία γκάμα μουσικών ειδών, καθώς είθισται στο συγκεκριμένο πανηγύρι να χορεύονται και ευρωπαϊκοί χοροί (βαλς, τανγκό κλπ).

Από τουριστικής πλευράς, ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου έχει καταστήσει τη Μακρινίτσα όχι μόνο τουριστικό προορισμό για τη συγκεκριμένη περίοδο, αλλά και τόπο προσκυνήματος. Τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται υποστηρίζουν ένθερμα οι επαγγελματίες της Μακρινίτσας αλλά και όλοι οι κάτοικοι του χωριού

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου