Εκδηλώσεις στα Aνω Λεχώνια

Τελευταία ενημέρωση: 2012-07-18, 14:04:22
Εκδηλώσεις στα Aνω Λεχώνια

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου οργανώνει στα Άνω Λεχώνια τις πρώτες του εκδηλώσεις στην οικία Μπορλότου», την οποία, όπως είναι γνωστό, δώρισε με διαθήκη του πέρυσι ο γνωστός συμπολίτης οδοντίατρος και εκλεκτό μέλος της κοινωνίας του Βόλου, Σταύρος Ρήγα Μπορλότος, στο ιστορικό σωματείο.

H εναρκτήρια εκδήλωση, με την οποία, θα «εγκαινιαστεί» κατά κάποιο τρόπο ο πολιτιστικός χαρακτήρας αυτού του νέου χώρου του Λ.Ε.Β., θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 9 το βράδυ. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης είναι ο γνωστός λαογράφος και συγγραφέας Κώστας Λιάπης, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «ο χορός στην πηλιορείτικη παράδοση». Ο Λιάπης γνωστός υμνητής και ερευνητής της τοπικής λαογραφικής παράδοσης του Πηλίου, θα παρουσιάσει το θέμα του χορού από την πλευρά της εθνολογικής διαδρομής και κυρίως από τη σκοπιά της εθιμικής του εμβέλειας και ως έκφραση κοινωνικού συνόλου και βαθιάς πολιτιστικής πνοής στη ζωή του πηλιορείτικου λαού. Παράλληλα θα γίνουν σύντομες προβολές οπτικοακουστικού υλικού με λαογραφικό περιεχόμενο και ανοικτή συζήτηση.

Η δεύτερη ανοικτή εκδήλωση του Λ.Ε.Β., η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Ιουλίου στις 9 το βράδυ, περιλαμβάνει προβολές από την πρόσφατη καλλιτεχνική δημιουργία της Ομάδων Φωτογραφίας «Δίαυλος» και της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου. Εκτός από τα έργα των βολιωτών καλλιτεχνών-μελών των παραπάνω ομάδων, που θα παρουσιάζουν τα φωτογραφικά έργα τους, η εκδήλωση αυτή περιλαμβάνει και ένα μικρό τιμητικό αφιέρωμα στη μνήμη του Νικόλα Ρίζου, ο οποίος έφυγε πέρυσι το Νοέμβριο από τη ζωή και το μεγάλο του πάθος ήταν η φωτογραφία.

Η τελευταία εκδήλωση αυτής της περιόδου, θα γίνει την Τετάρτη 1 Αυγούστου στις 9 το βράδυ και έχει ως τίτλο «Γνωρίζω τους αρχαιολογικούς χώρους και την ιστορία των Λεχωνίων στην αρχαία και βυζαντινή περίοδο, με ιδιαίτερη αναφορά στο γειτονικό λόφο Νεβεστίκι και το Παλιόκαστρο» με ομιλητές, τον αρχαιολόγο της ΙΓ΄Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κώστα Βουζαξάκη και τον γνωστό ερευνητή της Μεσαιωνικής Ιστορίας της Μαγνησίας και συγγραφέα Απόστολο Παπαθανασίου. Η εκδήλωση θα συνοδευτεί από ζωντανή μουσική.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
9
=