Αναφορές στη Λυσιστράτη

Τελευταία ενημέρωση: 2012-06-12, 12:54:14
Αναφορές στη Λυσιστράτη

Η «Πηγή των γυναικών», συμπαραγωγή Γαλλίας, Βέλγιου και Ιταλίας, θα προβληθεί από την Τρίτη 12 έως την Πέμπτη 14 Ιουνίου στις 9.30 το βράδυ, στον θερινό κινηματογράφο Εξωραϊστική στο πλαίσιο του καλοκαιρινού κύκλου του «Cine Μεσόγειος». Την σκηνοθεσία υπογράφει ο Ράντου Μιχαλεάνου και το σενάριο οι Αλαίν-Μισέλ Μπλάν, Ράντου Μιχαλεάνου. Πρωταγωνιστούν: Λεϊλά Μπεχτί, Χαφσία Χερζί, Ίαμ Αμπάς, Σαμπρίνα Ουαζανί, Σαλέχ Μπακρί. Η συγκεκριμένη ταινία ήταν η επίσημη συμμετοχή στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ των Καννών.

Οι γυναίκες ενός απομονωμένου χωριού στο βουνό Άτλαντας στο Μαρόκο αναγκάζονται να κουβαλούν καθημερινά νερό στα σπίτια τους απ’ τις πηγές του βουνού. Μια μέρα, μετά από ένα τραγικό συμβάν αποφασίζουν ότι όλα τελειώνουν εδώ. Η Leila έχει μόλις έρθει από άλλο τόπο. Με τη δύναμη της «ξένης» εναντιώνεται στα κατεστημένα και τις άγραφες παραδόσεις. Οι γυναίκες του χωριού αποφασίζουν: τέρμα οι αγκαλιές, τέρμα το σεξ με τους συντρόφους τους. Απεργία από κάθε συζυγικό καθήκον μέχρι να δεχθούν οι άνδρες να φέρνουν εκείνοι το νερό στο χωριό. Οι γυναίκες διεκδικούν την ισότητα μέσα από το δικαίωμα στην ίδια τη ζωή.

Η ταινία είναι μία ωδή στην αγάπη και τη γυναίκα. Ο σκηνοθέτης αναφερόμενος στον πυρήνα της ιστορίας του μυθιστορήματος «Χίλιες και μία νύχτες», που είναι το σήμα κατατεθέν της λογοτεχνίας του αραβικού κόσμου, τόνισε ότι ο Σουλτάνος δεν σκότωνε τη Χαλιμά γιατί του άρεσαν τα παραμύθια της, παροτρύνοντας έτσι τις γυναίκες να μιλούν, γιατί αλλιώς κινδυνεύουν. Διευκρίνισε πως η ταινία βασίζεται στα πραγματικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν το 2001 σε ένα χωριό της Τουρκίας, όπου οι γυναίκες κατάφεραν να κερδίσουν εκτός από το νερό τα δικαιώματά τους, κάνοντας απεργία από τα συζυγικά τους καθήκοντα. Η «Πηγή των Γυναικών» είναι μια όμορφη ταινία, κυριολεκτικά. Τα ερημικά τοπία του Μαρόκου σε όλες τις αποχρώσεις της ώχρας είναι υπέροχα φωτογραφημένα, το χωριό τόσο γραφικό που μοιάζει να βγήκε από ντοκιμαντέρ και τα κοστούμια θαυμάσια, με τις παραδοσιακές πολύχρωμες φορεσιές να κάνουν αντίθεση στο ξερό τοπίο και το λευκό των κελεμπιών να αστράφτει στον καταγάλανο ουρανό.

Ο Ρουμάνος, στην καταγωγή, αλλά εγκατεστημένος εδώ και τριάντα χρόνια στη Γαλλία σκηνοθέτης, βασισμένος στην κωμωδία του Αριστοφάνη, που γράφτηκε και διδάχθηκε το 411 π.Χ. παρουσιάζει τη Λειλά (Leila Bekhti – “Paris, Je t’ aime”) ως μία μοντέρνα Λυσιστράτη στο εξωτικό περιβάλλον του Μαρόκου. Το σύγχρονο αυτό ανατολίτικο παραμύθι κατέπληξε το κοινό των Καννών στο Φεστιβάλ 2011. Η Λεϊλά, με μοναδικό της όπλο τον έρωτα, διεκδικεί ισότητα στη μόρφωση, στα δικαιώματα και στη ζωή. Η εντυπωσιακή φωτογραφία τονίζει την αντίθεση μεταξύ του ξερού περιβάλλοντος με την άμμο και τα βουνά από τη μια, και τις χυμώδεις γυναίκες με τα έντονα χρώματα από την άλλη, κάνοντας αυτονόητη την πηγή της ζωής. Το εξαιρετικό καστ κερδίζει τις εντυπώσεις και μεταφέρει το μήνυμα της προόδου με την ευγένεια, τη μαχητικότητα, τη ζωντάνια και την ομορφιά που διακρίνουν το γυναικείο φύλο.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
3
=