ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Κωμωδία από τους «Σκηνοβάτες»

κωμωδία-από-τους-σκηνοβάτες-286350

Την διαχρονική κωμωδία του Κώστα Πρετεντέρη «Ο Κουνενές» θα παρουσιάσουν οι «Σκηνοβάτες» για δύο παραστάσεις σήμερα Σάββατο 26 και αύριο Κυριακή 27 Μαΐου στις 21.00 στο θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Πρόκειται για μια γνήσια ελληνική κωμωδία, με ξεκαρδιστικές ατάκες, συνεχείς ανατροπές και σπαρταριστούς διάλογους, που θυμίζει κλασσικό λατρεμένο κινηματογράφο της δεκαετίας του ’60. Μια κωμωδία που έγραψε ο προικισμένος Κώστας Πρετεντέρης λίγο πριν το θάνατό του, το 1978. Είχαν προηγηθεί πολύ πετυχημένες μεταφορές θεατρικών έργων του στον κινηματογράφο, όπως το «Χαρούμενο ξεκίνημα», «Τζένη, Τζένη», «Κάτι κουρασμένα παλικάρια», «Μιας πεντάρας νιάτα», «Δεσποινίς Διευθυντής», «Η κόμισσα της φάμπρικας», «Ένας ιππότης για τη Βασούλα» κ.ά., ενώ από το 1969 έγραφε παράλληλα και για την τηλεόραση, με σειρές που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία, όπως: «Η Γειτονιά», «Τα παιδιά του Ζεβεδαίου», «Ο κύριος συνήγορος», «Εκείνες κι εγώ» κ.ά.

Το έργο «Ο Κουνενές», όπως χαρακτηριστικά σχολίασε ο Μάριος Πλωρίτης : «διαθέτει όχι μόνο στέρεη σκηνική τεχνική, εύστροφο διάλογο, ευρηματικά επεισόδια. Αλλά και -το σπουδαιότερο- σωστή διαγραφή της ρωμαϊκής πραγματικότητας, όπου η κωμωδία δεν γίνεται ποτέ κλοτσοπατινάδα, η σάτιρα δεν ξεπέφτει ποτέ στη χυδαιότητα. Έργα σαν αυτό σέβονται και τη λογική και τη σκηνή και το κοινό, έχουν “αλήθεια” -που, χωρίς της, η κωμωδία καταντά κακό τσίρκο- και “συμπάθεια” για τους ταλαίπωρους και ταλαιπωρούντες ήρωές τους. Θα προσθέσω, ακόμα, και μια λέξη που, σήμερα μοιάζει “παλιομοδίτικη” αλλά ποτέ δεν είναι: ευγένεια, που πηγάζει από το χαρακτήρα και το ήθος του δημιουργού τους.

Σ’ όσα έγραψε, ο Κώστας Πρετεντέρης γελάει με τα πάθη και τα παθήματα των ανθρώπων της εποχής – δε σαρκάζει με κακεντρέχεια. Ευθυμεί το θέατρο – δεν το ευτελίζει. Τέρπει το κοινό – δεν το εκβαρβαρώνει. Κι’ αυτό, δεν είναι μικρό χάρισμα, σ’ έναν καιρό και σ’ έναν κόσμο, όπου το γέλιο παίρνει συχνά μορφή βιασμού και εκφαυλισμού».

Σκηνοθέτης της παράστασης, πρωταγωνιστής και εμψυχωτής της ομάδας «Σκηνοβάτες» ο γνωστός στο θεατρόφιλο κοινό της πόλης μας Απόστολος Πλακόπουλος, εραστής της τέχνης ή αλλιώς ερασιτέχνης ηθοποιός για σχεδόν 20 χρόνια. Παίζουν επίσης οι: Σόφη Ηλιάδη, Νικόλας Πλακόπουλος, Ειρήνη Σκουλή, Νίκος Παλιούρας, Μαριάννα Ηλιάδη, Ελένη Καββαδία, Δημήτρης Καρατζόγλου, Μιλίτσα Νίκολιτς. Η ομάδα ευχαριστεί, στο σημείο αυτό, θερμά «τον πρόεδρο και όλους τους εργαζόμενους του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου που συνέβαλαν σ’ αυτή την προσπάθεια, τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ κ. Σπύρο Μαβίδη και τους χορηγούς μας, που σε πείσμα των δύσκολων καιρών μας επιτρέπουν να μοιραζόμαστε με τον κόσμο την αγάπη μας για το θέατρο».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου