ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εκδήλωση – αφιέρωμα στον Δρακειώτη γιατρό Γ. Καραμάνη

εκδήλωση-αφιέρωμα-στον-δρακειώτη-γι-870579

Ο Αναπτυξιακός, Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Δράκεια» διοργανώνει την ερχόμενη Δευτέρα 18 Ιουλίου στις 19:00 τον 3ο Καραμάνειο Δρόμο Υγείας (3 χλμ.) με εκκίνηση στην είσοδο του χωριού και τερματισμό στην κάτω πλατεία. Οι εγγραφές θα γίνουν επιτόπου στο σημείο της εκκίνησης. Στον τερματισμό θα πραγματοποιηθεί παιδικός αγώνας.

Στις 8:30 μ.μ. στην κάτω πλατεία προγραμματίζεται προβολή του ντοκιμαντέρ «Πνοή ζωής» από τους Δημήτρη Βερνίκο και Πόλυ Βλάχου.

Στην προβολή χαιρετισμό θα απευθύνει η Αννίτα Πρασσά, δρ. ιστορικός, προϊσταμένη στα Γενικά Αρχεία Μαγνησίας, όπου και υπάρχει μεγάλο αρχείο από το σανατόριο, ενώ και η ίδια συμμετείχε στην έκδοση του βιβλίου-μελέτη «Το πρώτο ορεινό σανατόριο».

Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Αναπτυξιακό, Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Δράκεια» σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο Δράκειας και την υποστήριξη της Διεύθυνσης Αθλητισμού του Δήμου Βόλου και της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

«Πνοή ζωής»

Το 1908 ο Πηλιορείτης γιατρός Γεώργιος Καραμάνης υποψιάζεται ότι πάσχει από φυματίωση. Ιδρύει το πρώτο ορεινό σανατόριο στην Ελλάδα στα Χάνια Πηλίου και αφιερώνει το υπόλοιπο της ζωής του στη θεραπεία της φυματίωσης.

Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι και στη συνέχεια ο πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος μετατρέπουν το σανατόριο σε κοιτίδα θεραπείας της φυματίωσης.

Το 1919 φτάνει στο σανατόριο η Αννα Καμπανάρη και αναστατώνει τη ζωή του γιατρού Καραμάνη, αλλά και ολόκληρου του σανατορίου. Ο γιατρός Καραμάνης την παντρεύεται, παρά τα 30 χρόνια που τους χωρίζουν. Το σανατόριο, λόγω των επαφών της Αννας με την αθηναϊκή διανόηση, μετατρέπεται σε πόλο έλξης για τον Παλαμά, τον Σεφέρη, τον Τσάτσο, τον Σικελιανό.

Η Ελληνοεβραία Ντορέτα Μέντα φτάνει στα 24 της στο σανατόριο του Πηλίου και όπως η ίδια εμπιστεύεται πολύ αργότερα στην κόρη της, στο σανατόριο πέρασε τις πιο ωραίες στιγμές της ζωής της. Μάλλον η μαγική δύναμη του βουνού, ίσως και ο πόνος της ασθένειας, που έχει ανάγκη τον έρωτα για να τον απαλύνει, αλλά και το φαγητό και ο καθαρός αέρας δεν έμελλε να είναι η μοναδική της απόλαυση.

Στο σανατόριο γνωρίζει τον Γκι. Τον έρωτα της ζωής της. Περνούν μαζί έξι μήνες γεμάτους όνειρα και σχέδια για το μέλλον. Οι εποχές όμως είναι σκληρές και η μοίρα μάλλον σκληρότερη. Με τον θάνατο του γιατρού το σανατόριο σβήνει. Για την Ντορέτα όμως η ζωή επιφυλάσσει εκπλήξεις.

Το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ «Πνοή ζωής» δημιουργήθηκε από τους Δημήτρη Βερνίκο και Πόλυ Βλάχου με την αμέριστη συμπαράσταση του Κωνσταντίνου Γουργουλιάνη, καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την υποστήριξη της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Δείτε την αφίσα

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου