ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Γιορτινές δημιουργικές δράσεις

γιορτινές-δημιουργικές-δράσεις-292345

Εργαστήρι κατασκευής κούκλας για παιδιά στο «Ντε Κίρικο» και το Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας

Χριστουγεννιάτικο εργαστήρι κατασκευής κούκλας με δωρεάν συμμετοχή για παιδιά διοργανώνεται στο Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο» το Σάββατο 4 και το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου ώρες 10:00-11:30 και στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου ώρες 10:30-12:00, καθώς και την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου στις 11:30-13:00. Το εργαστήριο διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Βόλου.

Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία για μια πρώτη γνωριμία με τον μαγικό κόσμο του κουκλοθέατρου μέσα από την κατασκευή κι εμψύχωση χριστουγεννιάτικης κούκλας. Τα παιδιά με απλά υλικά κατασκευάζουν τη δική τους κούκλα, την οποία παίρνουν μαζί τους στο τέλος του εργαστηρίου.

Η κούκλα ως παιδαγωγικό εργαλείο έχει μεγάλη δύναμη. Είναι τόσο οικεία και αγαπητή στα παιδιά όλων των ηλικιών, ώστε εύκολα ταυτίζονται μαζί της. Η κατασκευή της από το ίδιο το παιδί την μετατρέπει αυτόματα σε φίλο αγαπημένο. Η κούκλα αποκτά τη φωνή του παιδιού και πολλές φορές φανερώνει κρυφές πλευρές της προσωπικότητάς του, που το ίδιο δυσκολεύεται να αποκαλύψει. Το παιδί μοιράζεται μαζί της τα μυστικά του και ταυτόχρονα κοινωνικοποιείται μέσα από την άμεση επαφή με την ομάδα.

Ενα χριστουγεννιάτικο αλογάκι με κοντάρι, εμπνευσμένο από τα ξύλινα παλιά παιχνίδια, είναι το θέμα του φετινού εργαστηρίου. Με αφορμή το βιβλίο του Αλέξη Κυριτσόπουλου «Το άσπρο άλογο» και το απόσπασμα της ιστορίας του «Καρυοθραύστη» για τα χριστουγεννιάτικα δώρα και το αγαπημένο μικρό ξύλινο αλογάκι τα παιδιά θα κατασκευάσουν το δικό τους χριστουγεννιάτικο αλογάκι που στηρίζεται σε κοντάρι! Παράλληλα θα έχουν την ευκαιρία για μια πρώτη γνωριμία με το μαγικό κόσμο του κουκλοθέατρου μέσα από την ιδέα της επαναχρησιμοποίησης των υλικών ως τρόπο καλλιτεχνικής έκφρασης, καθώς για την κατασκευή θα χρησιμοποιήσουν πλαστικά μπουκάλια και διάφορα υλικά ανακύκλωσης.

Θα δημιουργηθούν τέσσερα αυτοτελή εργαστήρια για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες:

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου, 10:00 – 11:30, Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο» για νήπια, Α΄ και Β΄ Δημοτικού.

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου, 11:30 – 13:00, Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας για παιδιά Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού.

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου, 10:00 – 11:30, Κέντρο Τέχνης «Τζιόρζτιο Ντε Κίρικο» για παιδιά Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού.

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου, 11:30 – 13:00, Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας για παιδιά και νήπια, Α΄ και Β΄ Δημοτικού.

Υπεύθυνη του εργαστηρίου είναι η Σταυρούλα Μαστρογιάννη, ιστορικός Τέχνης, απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει κουκλοθέατρο, θέατρο σκιών και κατασκευή κούκλας σε παιδιά κι εφήβους στο Πορφυρογένειο Ιδρυμα Αγριάς, όπου έχει δημιουργήσει την κουκλοθεατρική ομάδα «Κουκλοπέδιο» με συνεχή δράση τα τελευταία εννέα χρόνια.

Ο μέγιστος αριθμός παιδιών σε κάθε εργαστήρι είναι 12 άτομα, συνεπώς απαιτείται έγκαιρη κράτηση για όσα παιδιά επιθυμούν να συμμετάσχουν στο τηλέφωνο της Διεύθυνσης Πολιτισμού 2421082870, Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-13:00.

Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε εσωτερικούς χώρους είναι Covid Free, σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ (Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας) και τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τη λειτουργία των κλειστών χώρων και την διεξαγωγή ζωντανών θεαμάτων και ακροαμάτων, όπως έχουν εκδοθεί από τη Γενική Γραμματεία Σύγχρονου Πολιτισμού και αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Συγκεκριμένα στον χώρο θα επιτρέπεται η είσοδος σε ενήλικες (18 ετών και άνω) κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο δελτίου ταυτότητας και πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης. Δεν θα επιτρέπεται η είσοδος με επίδειξη βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test). Για παιδιά από 4 – 17 ετών θα επιτρέπεται η είσοδος με πιστοποιητικό αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου. Επιπλέον, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για όλους.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο 2421082870 ή να επισκεφτούν την ιστοσελίδα www.doepap.gr και τη σελίδα στο facebook «Τέχνες στον Βόλο» & «ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου