ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ιστορική εκδήλωση στις Μηλιές

ιστορική-εκδήλωση-στις-μηλιές-335037

Υπό την αιγίδα της «Ελλάδα 2021» για τη δράση και το έργο του Ανθιμου Γαζή

Μία ιστορική εκδήλωση, η οποία καταδεικνύει την πνευματική σύνδεση της Βιέννης με το Πήλιο, μέσω του Ανθιμου Γαζή, όπως παρατήρησε η πρόεδρος του σωματείου Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, Κερασία Μπαρτζιώκα, φιλοξενήθηκε το προηγούμενο Σάββατο στις Μηλιές.

Πρόκειται για την εκδήλωση με θέμα «Η επαναστατική δράση του Ανθίμου Γαζή στη Βιέννη και ο ρόλος του στη Φιλόμουσο Εταιρεία» που φιλοξενήθηκε στις Μηλιές και συγκεκριμένα στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μηλεών «Γρηγόριος Κωνσταντάς».

Διοργανωτές ήταν ο Δήμος Νοτίου Πηλίου, το Σωματείο Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μηλεών Πηλίου «Γρηγόριος Κωνσταντάς». Η εκδήλωση εντάχθηκε στο πλαίσιο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και τέλεσε υπό την αιγίδα της προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», της Ιεράς Μητροπόλεως Αυστρίας και Εξαρχίας Ουγγαρίας και Μεσευρώπης και της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού.

Την εκδήλωση προλόγισαν ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχάλης Μιτζικός, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος και η πρόεδρος του Σωματείου Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου Κερασία Μπαρτζιώκα, ενώ συγκινητική ομιλία έκανε ο πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου π. Ιωάννης Νικολίτσης, αρχιερατικός επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Αυστρίας, ο οποίος μίλησε με θέμα «Η επαναστατική δράση του Ανθίμου Γαζή στη Βιέννη και ο ρόλος του στη Φιλόμουσο Εταιρεία».

Πρόκειται για τη συνέχεια εκδήλωσης-αφιέρωμα στον Ανθιμο Γαζή που είχαν πραγματοποιήσει στη Βιέννη και συγκεκριμένα στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου και το Σωματείο Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, τον Μάρτιο του 2019.

Κατά την παραμονή του στις Μηλιές, ο πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου, Ιωάννης Νικολίτσης, συλλειτούργησε με τον π. Κωνσταντίνο του Ι.Ν. Ταξιαρχών στις Μηλιές, ενώ επισκέφθηκε τόσο το αρχαιολογικό μουσείο Βόλου και είδε τη Χάρτα του Ρήγα όσο και τις εγκαταστάσεις του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου και θαύμασε τις παραδοσιακές φορεσιές.

Την εκδήλωση συντόνισε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τοπικής Ανάπτυξης Νοτίου Πηλίου Δημήτριος Ραμματάς και πλαισιώθηκε με μουσικό πρόγραμμα από τη Σέβη Μαζέρα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου