ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο στιχουργός Οδυσσέας Ιωάννου στο αρχοντικό Ζαφειρίου

ο-στιχουργός-οδυσσέας-ιωάννου-στο-αρχ-538252

Ξεχωριστή πολιτιστική βραδιά, αφιερωμένη στον στιχουργό Οδυσσέα Ιωάννου, διοργανώνεται από το Κέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός» την Δευτέρα 5 Ιουλίου στις 9 μ.μ., στο αρχοντικό Ζαφειρίου στον Αγιο Ονούφριο, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ -ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου.

«Το ελληνικό τραγούδι είναι μία υπέροχη αφήγηση, η γοητευτικότερη ιστορία του πολιτισμού μας» τονίζει ο στιχουργός, συγγραφέας και δημοσιογράφος Οδυσσέας Ιωάννου.

Μετά από έναν χρόνο αποχής από τα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου, το Κέντρο Πολιτισμού Ιωλκός επανέρχεται με σειρά εκδηλώσεων, οι οποίες θα διοργανωθούν το ερχόμενο δίμηνο στο αρχοντικό Ζαφειρίου στον Αγιο Ονούφριο.

Μετά το «Σινέ Ιωλκός», που ήδη έχει αρχίσει τις προβολές, ακολουθεί διοργάνωση λόγου και μουσικής, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό που θα την παρακολουθήσει να συναντήσει τον Οδυσσέα Ιωάννου, σε ξεχωριστή εκδήλωση με τίτλο «Ιστορίες τραγουδιών που αγαπήθηκαν πολύ».

Πίσω από κάθε αγαπημένο τραγούδι υπάρχει και μια ιστορία και αυτή την ιστορία με τον δικό του μοναδικό τρόπο έρχεται να αφηγηθεί ο Οδυσσέας Ιωάννου, ο στιχουργός των μεγάλων επιτυχιών. Μικρές ιστορίες πίσω από δίσκους, τραγούδια και τους δημιουργούς τους. Παλιές και νεότερες «αφηγήσεις» που φωτίζουν διαφορετικά τις στιγμές που έχουμε αγαπήσει και μας έχουν συγκινήσει.

Ενα τραγούδι είναι αυτό που είναι. Δεν χρειάζεται ούτε προλόγους ούτε επεξηγήσεις ούτε «δεκανίκια συγκίνησης». Υπάρχουν όμως ιστορίες πίσω από αυτά. Άλλες απλές, άλλες ιδιαίτερα γοητευτικές και άλλες που αλλάζουν τελείως τη «γωνία» με την οποία ακούει και επικοινωνεί τελικά ο ακροατής με το συγκεκριμένο τραγούδι. Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς γιατί τα τραγούδια γράφτηκαν από ανθρώπους, οι οποίοι συνήθως είναι πρωταγωνιστές περιστατικών, συγκυριών, συμπτώσεων, γεγονότων, που δημιουργούν έναν μικρό μύθο γύρω από τραγούδια που έχουμε αγαπήσει. Κι αυτούς τους μύθους ή τις αλήθειες θα αποκαλύψει ο Οδυσσέας Ιωάννου με τη συνοδεία του Κώστα Ζεμπίλα και της Μαριάννας Λούμα στο τραγούδι, ενώ στο πιάνο συμμετέχει ο συνθέτης – ενορχηστρωτής Ζαφείρης Κουκουσέλης.

Ο Οδυσσέας Ιωάννου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Εκανε καθημερινά εκπομπές επί 22 χρόνια, κάθε στον «902 Αριστερά στα fm» και στον «ΜΕΛΩΔΙΑ 99.2», του οποίου υπήρξε διευθυντής από το 2000 έως το 2010. Aπό τις αρχές του 2020 κάνει εκπομπή στον «Αθήνα 9.84». Γράφει σε εφημερίδες και περιοδικά από το 1986 (Μουσική, Ένα, VOX, Ήχος, Μετρό, Μελωδία- αρχισυντάκτης-, Δίφωνο, Ριζοσπάστης, Protagon, Καθημερινή, Ελευθεροτυπία, Oneman, Το Βήμα).

Εχει εκδώσει τα βιβλία: « Ζει το κορίτσι του fruit punch?», συλλογή διηγημάτων, εκδόσεις Κέδρος, 1999, «Κέρματα, κείμενα και χρονογραφήματα δημοσιευμένα στο περιοδικό Μετρό», εκδόσεις Ιανός, 2004, «Ο Θάνος κι ο Μικρούτσικος- μία αυτοβιογραφία μέσα από 24 συναντήσεις», εκδόσεις Πατάκη, 2011, «Δημήτρης Μητροπάνος- Χωρίς επίλογο» από την Minos- Emi, 2012, « Το νερό να γίνεις», κείμενα δημοσιευμένα στο protagon, την Ελευθεροτυπία, την Καθημερινή, την Αυγή, το Δίφωνο, το Μετρό, εκδόσεις Πατάκη, 2015.

Το 2014 έγραψε τα κείμενα της δημοφιλούς μουσικοθεατρικής παράστασης «9:05», σε σκηνοθεσία Παντελή Βούλγαρη, στην οποία συμμετείχε και επί σκηνής δίπλα στον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τον Χρήστο Θηβαίο και την Ρίτα Αντωνοπούλου, για 3 χρόνια, ενώ το 2020 έγραψε το θεατρικό έργο «Κοινή ησυχία» που ανέβηκε στο θέατρο Διάνα, σε σκηνοθεσία Ελένης Ράντου.

Εχει γράψει στίχους σε περίπου 200 τραγούδια, κυκλοφορώντας εννέα προσωπικούς δίσκους, καθώς και τραγούδια για το θέατρο και τον κινηματογράφο, συνεργαζόμενος με τους σημαντικότερους Ελληνες συνθέτες και τραγουδιστές, από το 1992 μέχρι σήμερα, όπως: Θάνο Μικρούτσικο, Γιάννη Μαρκόπουλο, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Σωκράτη Μάλαμα, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Δημήτρη Μητροπάνο, Χαρούλα Αλεξίου, Γιώργο Νταλάρα, Μίλτο Πασχαλίδη, Σταμάτη Κραουνάκη, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Διονύση Τσακνή, Χρήστο Θηβαίο, Θέμη Καραμουρατίδη, Νατάσσα Μποφίλιου, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Γιώργο Ανδρέου, Παντελή Θαλασσινό, Χρήστο Μάστορα, Γιάννη Χαρούλη, Γιώργο Μαργαρίτη, Γιώτα Νέγκα, Ρίτα Αντωνοπούλου και άλλους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου