ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους Προσκόπους του Αϊδινίου

εκδήλωση-τιμής-και-μνήμης-για-τους-προ-557057

Σημείο αναφοράς η θυσία των προσκόπων του Αϊδινίου Μικράς Ασίας για τις επόμενες γενιές

Η Ενωση Παλαιών Προσκόπων του 3ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Νέας Ιωνίας – Βόλου θα τελέσει επιμνημόσυνη δέηση αύριο Κυριακή 13 Ιουνίου στην πλατεία Προσκόπων Αϊδινίου (Ικάρων – Εθνικών Αγώνων) στις 11:30.

Πέρασαν 102 χρόνια από τη σφαγή των Προσκόπων Αϊδινίου. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ενωση Παλαιών Προσκόπων του 3ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Νέας Ιωνίας – Βόλου υπογραμμίζονται τα εξής: «Οι 31 πρόσκοποι του Αϊδινίου δολοφονήθηκαν όλοι από τους Τσέτες του Αντνάν Μεντερές, μετά από φρικτά βασανιστήρια, στις 18 Ιουνίου 1919. Οι Τσέτες κάλεσαν τον αρχηγό τους, τον τοπικό έφορο Νικόλαο Αυγερίδη, να αλλαξοπιστήσει με αντάλλαγμα τη σωτηρία του. «Ζήτω η Ελλάς!» ήταν η απάντηση του ήρωα Αυγερίδη. Φρύαξαν οι Τσέτες, λύσσαξαν από το κακό τους. Στο πρόσταγμα του Μεντερές, ένας Τσέτης τράβηξε το μαχαίρι του και τύφλωσε τον Αυγερίδη. Εκείνος όμως δεν λύγισε. Τον κάλεσαν και πάλι ν’ αρνηθεί την Πατρίδα του και τον Χριστό. Αυτή τη φορά απάντησαν όλοι μαζί, βροντοφωνάζοντας: «Ζήτω η Ελλάς!». Τον Νίκο Αυγερίδη του έβγαλαν τα μάτια και τον κατακρεούργησαν. Τον Φιλοκτήτη Αργυράκη τον έγδαραν. Τον 19χρονο Μίνωα Βεϊνόγλου τον αποκεφάλισαν με σκουριασμένο μαχαίρι. Τους άλλους Προκόπους τους λόγχισαν και τους κατακρεούργησαν μετά από φριχτά βασανιστήρια. Αρκετών τα κατακρεουργημένα σώματα και τα μέλη πετάχτηκαν στον Εύδονα ποταμό. Τόση ήταν η μανία των Τούρκων που και νεκρούς ακόμη τους βασάνισαν.

Ο Νίκος Αυγερίδης δεν πήρε ντουφέκι να σκοτώσει, δεν βίασε, δεν βασάνισε, φόρεσε το γαλάζιο προσκοπικό μαντήλι του και έκανε αυτό που είχε υποσχεθεί. «Να βοηθά κάθε άνθρωπο, σε κάθε περίσταση». Η οικογένειά του μπορεί να εκτελέστηκε σε μια ελληνική εκκλησία, στην αρμένικη ή στις σπηλιές του Τσακίρογλου που έγινε η τελική σφαγή. Δεν πήγε να τους σώσει, δεν κοίταξε καν να σώσει τον εαυτό του ούτε προσέφυγε σε ξένη πρεσβεία. Έσωσε πολλούς περισσότερους, Έλληνες και Τούρκους άμαχους, με όπλο τον ανθρωπισμό και την πίστη για προσφορά στο συνάνθρωπο, ακόμα και στο ανίκητο αίσθημα της αυτοσυντήρησης».

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον Ιωάννη Σκοτεινιώτη στο τηλέφωνο 6989614286 και τον Ιωάννη Λαδόπουλο στο τηλέφωνο 6984718797.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου