ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Αγωνίστριες του 1821»

αγωνίστριες-του-1821-566177

Το νέο τους βιβλίο παρουσιάζουν οι Ελενα Νταβλαμάνου και Αθανασία Ελευθερούλη

Το βιβλίο τους με τίτλο «Αγωνίστριες του 1821» θα παρουσιάσουν στο Βόλο η Eλενα Νταβλαμάνου και Αθανασία Ελευθερούλη την Τρίτη 8 Ιουνίου στις 8.30 το βράδυ, στην αυλή του κτιρίου Σπίρερ, Μικρασιατών 81, στο πλαίσιο ανοικτών εκδηλώσεων, που διοργανώνει η Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Η παρουσίαση θα γίνει από τις δύο συγγραφείς, που στη συνέχεια θα συνομιλήσουν με το κοινό για το βιβλίο τους, που αφορά στη ζωή και τη δράση των γυναικών, που αναδείχθηκαν ηρωίδες για την αυτοθυσία και τη συμμετοχή τους στον αγώνα κατά του τουρκικού ζυγού. Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα.

Το βιβλίο «Αγωνίστριες του 1821», των εκδόσεων Γράφημα, αποτελεί τον πρώτο της τριλογίας με γενικό τίτλο «Ηρωικά πρόσωπα της Ελληνικής Ιστορίας». Θα ακολουθήσουν οι τόμοι αφιερωμένοι στους «Φιλέλληνες» και τους «Ηρωες του 1821». Πρόκειται για συγγραφικό πόνημα αποτέλεσμα έρευνας και μελέτης δυο εκπαιδευτικών, που διδάσκουν στο Ελληνογαλλικό Σχολείο Βόλου «Aγιος Ιωσήφ», της Eλενας Νταβλαμάνου και της Αθανασίας Ελευθερούλη, και απευθύνεται κυρίως σε παιδιά, χωρίς να αποκλείονται οι ενήλικοι αναγνώστες, που θα διεισδύσουν σε άγνωστες ηρωικές στιγμές γυναικών που πάλεψαν για την ελευθερία της πατρίδας τους. Συνολικά 21 ηρωίδες αναδεικνύονται με σύντομες και περιεκτικές αναφορές, μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο απευθυνόμενες με λόγο σαφή και άμεσο στον αναγνώστη. Το βιβλίο περιλαμβάνει επίσης παράρτημα για τις γυναίκες του Μεσολογγίου, του Σουλίου, της Χίου, της Κρήτης, της Πελοποννήσου και τις αντίστοιχες της Φιλικής Εταιρείας.

Η Eλενα Νταβλαμάνου γεννήθηκε και ζει στον Βόλο. Αποφοίτησε με υποτροφία στις σπουδές της και βαθμό «άριστα» από το Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το 2006 απέκτησε master στα Σύγχρονα Περιβάλλοντα μάθησης και Παιδαγωγική Διδακτικού Υλικού. Από το 2003 διδάσκει στο Δημοτικό Σχολείο Βόλου «Aγιος Ιωσήφ», συμμετέχοντας παράλληλα σε ερευνητικά προγράμματα και παρακολουθώντας σεμινάρια και ημερίδες. Από το 2014 αρθρογραφεί στον τοπικό Τύπο καθώς και σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Exει συγγράψει τα βιβλία: «Μπορώ και χωρίς αυτά» (εκδόσεις Μίνωας, 2017), «Το αγόρι από τον κόσμο των χρωμάτων» (Ηρα Εκδοτική, 2019), «Αιμιλία Ντε Βιαλάρ: Η Αγία της αγάπης και της προσφοράς» (Hρα Εκδοτική, 2019), «Ένας παρεξηγημένος φίλος» (εκδόσεις Μίνωας, 2019), «Το φτερό της φιλίας» (εκδόσεις Διάπλους, 2019) και «Aγιος Ιωσήφ: Ο πατέρας της σιωπής» (εκδόσεις Γράφημα, 2020).

Η Αθανασία Ελευθερούλη γεννήθηκε και ζει στον Βόλο. Είναι καθηγήτρια γαλλικής γλώσσας και διδάσκει από το 1995 στο Δημοτικό Σχολείο Βόλου «Aγιος Ιωσήφ». Προωθεί και υποστηρίζει ενεργά τη γαλλοφωνία με τη συμμετοχή της σε σεμινάρια και συνέδρια, με εισηγήσεις και επιστημονικές αναφορές. Αρθρογραφεί με θέμα την παιδαγωγική και τη διδακτική σε γαλλόφωνα ενημερωτικά μέσα καθώς και στον τοπικό Τύπο. Eχει συγγράψει τα βιβλία «Το αγόρι από τον κόσμο των χρωμάτων» (Ήρα εκδοτική, 2019), «Αιμιλία Ντε Βιαλάρ: Η Αγία της αγάπης και της προσφοράς» (Hρα εκδοτική, 2019) και «Aγιος Ιωσήφ: Ο πατέρας της σιωπής» (εκδόσεις Γράφημα, 2020).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου