ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Κορυφαίο έργο σε live streaming

κορυφαίο-έργο-σε-live-streaming-622061

Οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Διονυσίου Σολωμού ζωντανά από το Εθνικό Θέατρο

Tο κορυφαίο έργο του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζει το Εθνικό Θέατρο μέσω διαδικτύου. Πρόκειται για το δεύτερο live streaming της παράστασης που συμπίπτει με αφορμή τον εορτασμό των 195 χρόνων από την ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου.

Η νέα ζωντανή μετάδοση αφιερώνεται σε μια ημέρα υψηλών συμβολισμών και θα πραγματοποιηθεί κατά την ημέρα της επετείου του ιστορικού συμβάντος, καθώς η Εξοδος είχε οριστεί για το διάστημα μεταξύ της νύχτας του Σαββάτου του Λαζάρου και της αυγής της Κυριακής των Βαΐων, 10ης και 11ης Απριλίου 1826.

Ο ποιητής ξεκινώντας από τον ηρωικό αγώνα των Μεσολογγιτών κατά τη δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου (1825-1826) έως και το κορύφωμα της ηρωικής εξόδου, αναφέρεται στον αγώνα του ανθρώπου για την εξωτερική και εσωτερική ελευθερία του. Το έργο, το περίφημο «ποίημα του χρέους», δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και έφτασε σε χειρόγραφα αποσπάσματα, που συνθέτουν τρία σχεδιάσματα.

Οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» είναι το ποιητικό έργο που απασχόλησε τον εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο (1834-1847), εμπνευσμένο από την πολιορκία της πόλης του Μεσολογγίου και την ιστορική Εξοδο, τη νύχτα μεταξύ 10ης και 11ης Απριλίου 1826.

Eνα έργο για την ελευθερία, την αντίσταση και τον αγώνα του ανθρώπου να κρατήσει το πνεύμα του ελεύθερο ακόμα και στους πιο ζοφερούς καιρούς. Ένα ανολοκλήρωτο ποίημα που έχει αποτελέσει ένα από τα πιο εμβληματικά υλικά της νεοελληνικής γραμματείας και ένα από τα άτυπα μνημεία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Μέσα στο εργαστήριο του, με ατελείωτα σχεδιάσματα, ο ποιητής κάνει διαδοχικές απόπειρες για να μιλήσει για τη δόξα του έθνους.

Στη σκηνή του θεάτρου, ο ποιητής αναμετριέται με τα υλικά του, τη γλώσσα, τους ανθρώπους, τα σύμβολα και την ιστορία.

Χτίζει και γκρεμίζει το έργο του επιχειρώντας διαδοχικές εκδοχές δημιουργίας πάνω στο θέμα της ηρωικής Εξόδου.

Στην παράσταση συμμετέχουν οι ηθοποιοί Αντώνης Μυριαγκός, Αφροδίτη Αντωνάκη, Κωνσταντίνος Αρνόκουρος, Αυγουστίνος Κούμουλος, Λάμπρος Κωνσταντέας, Κλεοπάτρα Μάρκου, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Ελένη Μολέσκη, Μάριος Παναγιώτου, Αννα Πατητή, Νάνσυ Σιδέρη και Δανάη Τίκου και οι μουσικοί Στέφανος Δαφνής, Χρήστος Γιάκκας, Θοδωρής Βαζάκας και Κριστίν Σωφρονίου.

Η απευθείας μετάδοση είναι διαθέσιμη διαδικτυακά, μέσω κωδικού πρόσβασης με αγορά ηλεκτρονικού εισιτηρίου στο viva.gr που κοστίζει 8 ευρώ. Ωρα έναρξης: 21:00.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου