ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Δον Κιχώτης στην Οπερα του Παρισιού

ο-δον-κιχώτης-στην-οπερα-του-παρισιού-648474

Από σήμερα έως τις 5 Απριλίου η μοναδική χορογραφία του Ρούντολφ Νουρέγιεφ

Ζήστε το κλασικό μπαλέτο στις καλύτερες στιγμές του, από το Μπαλέτο και την Ορχήστρα της Εθνικής Οπερας του Παρισιού, στο Christmas Theater On Line. Ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ και ο Δον Κιχώτης. Το 1959, σε ηλικία 21 ετών, ο Νουρέγιεφ έδωσε μοναδική παράσταση στο ρόλο του Μπαζίλιο με τα μπαλέτα Κίροφ (Μαριίνσκι) στο Λένινγκραντ (Αγία Πετρούπολη) που έμεινε στην ιστορία. Οταν επέλεξε να παραμείνει στη δύση το 1961, αυτός έγινε ένας από τους λατρεμένους του ρόλους.

Στη δύση, ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ χόρεψε πρώτη φορά τον Δον Κιχώτη το 1962 στη Νέα Υόρκη και πολλές ακόμα φορές μέχρι την πρώτη του απόπειρα να το χορογραφήσει, τέσσερα χρόνια μετά.

Ξαναδημιούργησε όλο το μπαλέτο, επινοώντας μια νέα χορογραφία για την Οπερα της Βιέννης το 1966, πάντα με αναφορές στην αρχική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά και τη μετέπειτα του Αλεξάντερ Γκόρσκι. Εκεί ήταν που ζήτησε από τον Τζον Λάνσμπερι να κάνει μια διασκευή στη μουσική του Μίνκους, ώστε να της δώσει έναν πιο ζωντανό χαρακτήρα. Ηταν μια μεγάλη επιτυχία.

Το αναβίωσε το 1970 με το Μπαλέτο της Αυστραλίας και τον επόμενο χρόνο με το Μπαλέτο της Οπερας της Μασσαλίας. Ακολούθησαν το Μπαλέτο της Ζυρίχης το 1979 και το Μπαλέτο της Νορβηγίας το 1980. Το 1981 ήρθε η σειρά του Μπαλέτου της Οπερας του Παρισιού. Το 2017 επανήλθε στο ρεπερτόριο του μπαλέτου και έμεινε μέχρι και τις μέρες μας.

Σε αυτή την χορογραφία συναντάμε πολλά κωμικά στοιχεία, εμπνευσμένα από την Κομέντια Ντελ Αρτε.

Το αξεπέραστο έργο για μπαλέτο του Μίνκους Δον Κιχώτης παρουσιάστηκε πρώτη φορά από τον Μαριούς Πετιπά στις 26 Δεκέμβρη του 1869 από το Μπαλέτο των Μπολσόι της Μόσχας και αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα κλασικά έργα παγκοσμίως και χαρακτηριστικό δείγμα της ρωσικής τέχνης του μπαλέτου. Μια δεύτερη, περισσότερο δραματοποιημένη παρουσίαση του μπαλέτου, έγινε και πάλι από τον Πετιπά στην Αγία Πετρούπολη το 1871. Το 1900, ο Γκόρσκι έδωσε τη δική του πιο ρεαλιστική ερμηνεία.

Η υπόθεση του Δον Κιχώτη είναι γνωστή από το περίφημο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μιγκέλ Ντε Θερβάντες, από τα διασημότερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ο καλοσυνάτος Αλόνσο Κιχάνο, έχοντας διαβάσει πολλά βιβλία για τον ιπποτισμό, παρασυρμένος από τα ανδραγαθήματά τους, αποκηρύσσει το παρελθόν του. Επιλέγει το όνομα Δον Κιχώτης ντε λα Μάντσα, παίρνει για υπηρέτη του και ιπποκόμο τον Σάντσο Πάντσα και πορεύεται στους δρόμους της δράσης, της δικαιοσύνης και της αλήθειας, αναζητώντας την περιπέτεια και μια Δουλτσινέα που ζει μόνο στα όνειρά του.

Το μπαλέτο ωστόσο στηρίζεται σε μία από τις περιπέτειες του Δον Κιχώτη. Κεντρικό θέμα είναι ένα συγκεκριμένο επεισόδιο στο οποίο περιγράφεται το ειδύλλιο του φτωχού κουρέα Μπαζίλιο και της πανέμορφης Κίτρι, κόρης του πανδοχέα Λορέντζο. Αυτός ο έρωτας δεν είναι αρεστός στον πατέρα της κοπέλας, ο οποίος θέλει να παντρέψει την Κίτρι με έναν ξιπασμένο ευγενή, τον Γκαμάτσο και γι’ αυτό δεν αποδέχεται τον φτωχό Μπαζίλιο για γαμπρό του. Η Κίτρι αρνείται κατηγορηματικά να υποταχθεί στην θέληση του πατέρα της και οι δύο εραστές καταφέρνουν να το σκάσουν με ένα έξυπνο σχέδιο. Ο Δον Κιχώτης συνεχίζοντας τις περιπέτειές του, φτάνει στο χωριό των δύο νέων και αφού θαμπώνεται από την ομορφιά της κοπέλας που για μια στιγμή πιστεύει ότι είναι η Δουλτσινέα του, τελικά καταλαβαίνει τη δύναμη της αγάπης του ζευγαριού και αποφασίζει να βοηθήσει τους ερωτευμένους με τον αλτρουισμό που τον διακρίνει ώστε να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη.

Οι παραστάσεις on line έχουν ως εξής:

Σήμερα Παρασκευή 2 Απριλίου στις 20.00.

Αύριο Σάββατο 3 Απριλίου στις 16.00 και στις 20.00.

Μεθαύριο Κυριακή 4 Απριλίου στις 16.00 και στις 20.00.

Δευτέρα 5 Απριλίου στις 20.00.

Τιμή κωδικού: 15 ευρώ.

Πληροφορίες: 211 77 01 700.

Προπώληση κωδικών: 211 77 01 700, www.viva.gr & www.christmastheater.gr.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου