ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αφιέρωμα στον κορυφαίο συνθέτη Γιάννη Ξενάκη στην ΕΡΤ2

αφιέρωμα-στον-κορυφαίο-συνθέτη-γιάνν-671568

Aφιερωμένο στο συνθέτη Γιάννη Ξενάκη, που επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από ειδική νομοθετική ρύθμιση τον Νοέμβριο του 1974 ύστερα από 27 ολόκληρα χρόνια αναγκαστικής απουσίας, είναι το «Μονόγραμμα», που θα προβληθεί μεθαύριο Καθαρά Δευτέρα 15 Μαρτίου στις 20.00, από την ΕΡΤ2.

Ο Γιάννης Ξενάκης λογαριάζεται σήμερα διεθνώς μια από τις κορυφαίες ηγετικές μορφές στον κόσμο της μουσική και γενικότερα της πνευματικής δημιουργίας. Τοποθετείται γενικά ανάμεσα στους δύο ή τρεις διασημότερους συνθέτες της πρωτοπορίας της εποχής μας. Ενα δείγμα της αναγνώρισης αυτής είναι ότι μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει πάνω από 60 δίσκοι με περισσότερες από 120 εκτελέσεις κι επανεκδόσεις 33 έργων του, αριθμός που είναι μεγαλύτερος απ’ οποιονδήποτε άλλο πρωτοποριακό συνθέτη, εκτός ίσως από τον STOCKAUSEN. Εχουν επίσης κυκλοφορήσει οι παρτιτούρες των 49 ώριμων έργων του. Αλλά πάνω απ’ αυτά ξεχωρίζει το βάθος και η πρωτοπορία της δημιουργικής του σκέψης. Πολλές από τις ανακαλύψεις του, σε πολλούς τομείς της μουσικής, έφτασαν να γίνουν αφετηρίες για πολλούς άλλους συνθέτες και οι βάσεις νέων μουσικών σχολών.

Ο Γιάννης Ξενάκης είναι συνθέτης, αρχιτέκτων, πολιτικός μηχανικός. Η αυτοβιογραφική ταινία του γυρίστηκε στον χώρο των Δελφών, στο αρχαίο στάδιο, στο Μουσείο των Δελφών.

Ο Γιάννης Ξενάκης παρουσιάζεται και στη δημιουργική του στιγμή της παρουσίασης μιας παράστασης. Στην ταινία συνεργάστηκαν οι μουσικολόγοι Γιάννης Παπαϊωάννου και Στέφανος Βασιλειάδης.

Η μουσική επένδυση του «Μονογράμματος» του Ξενάκη έγινε αποκλειστικά με έργα του μεγάλου Ελληνα συνθέτη.

Παραγωγός Γιώργος Σγουράκης, σκηνοθεσία Κώστας Αριστόπουλος, φωτογραφία Λευτέρης Παυλόπουλος, ηχοληψία Μαρίνος Αθανασόπουλος, μοντάζ Γιάννης Κριαράκης, διεύθυνση παραγωγής Ηρώ Σγουράκη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου