ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σπάνιο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη προβάλλεται on demand

σπάνιο-διήγημα-του-αλέξανδρου-παπαδι-683946

Τον «Γάμο του Καραχμέτη» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, διήγημα διαμάντι, που ακουμπά στην παράδοση και προβάλλει τη δυνατότητα της συγχώρεσης, φέρνουν στις οθόνες των θεατρόφιλων η Ολια Λαζαρίδου και οι συνεργάτες της. Μέχρι και τις 6 Μαρτίου παρουσιάζεται οn demand στο viva.gr και είναι σημαντικό το γεγονός ότι όλα τα έσοδα θα διατεθούν στη Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας «Γαλιλαία», με τιμή εισιτηρίου 5 ευρώ.

Η εμπειρία των πρώτων παραστάσεων του «Γάμου του Καραχμέτη» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη σε σκηνοθεσία Ολιας Λαζαρίδου με πρωταγωνιστές τους Ιφιγένεια Γρίβα και Νίκο Χαλδαιάκη, στο Παλαιό Πανεπιστήμιο, στην Πλάκα, το 2017, ήταν κάτι παραπάνω από συγκινητική και απολαυστική. Οχι μόνο γιατί η θεατρική παράσταση κουβαλά την αυθεντική ευαισθησία του χειροποίητου, αλλά και για έναν επιπλέον λόγο, πλαισιωνόταν από το δραμάτιο «Ο Καραγκιόζης νεκροθάπτης» του Ιωσήφ Βιβιλάκη από τους καραγκιοζοπαίχτες Αθω Δανέλλη και Νικόλα Τζιβελέκη, το οποίο συνένωνε σκηνικά και δραματουργικά το παπαδιαμαντικό σύμπαν με την παράδοση του θεάτρου σκιών.

Η Ιφιγένεια Γρίβα ερμηνεύει με ανεπιτήδευτη ομορφιά την κεντρική ηρωίδα, τη Σεραϊνώ. Η Ολια Λαζαρίδου διαχειρίζεται με επιδεξιότητα θεατρικά τη λογοτεχνία, τους αφηγηματικούς τρόπους και την παράδοση της ελληνικότητας και με την παράσταση επαληθεύει τα θεωρήματα για την ανθρώπινη συνείδηση, για το θαύμα της αγιότητας στον παράλογο κόσμο.

Οσοι παρακολούθησαν τον «Γάμο του Καραχμέτη» στο Από Μηχανής Θέατρο το 2018, διαπίστωσαν πως με τον τρόπο που είναι φτιαγμένη, όπου κι αν παιχτεί, δεν μπορεί να χάσει την ποιητικότητα, ακτινοβολεί την παπαδιαμαντική απλότητα και ειλικρίνεια. Ο «Γάμος του Καραχμέτη» περιγράφει τυπική περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας και την αγωνία της επιβίωσης στη Σκιάθο στην εποχή της Τουρκοκρατίας. Το τέλος αποκαλύπτει το κλειδί για το μυστήριο της αγάπης και της αγιότητας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου