ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Οι ελεύθεροι πολιορκημένοι»

οι-ελεύθεροι-πολιορκημένοι-690409

Θεατρική απόδοση του έργου του Διονυσίου Σολωμού σε μουσική του Βολιώτη Δημήτρη Σκύλλα

Ενα από τα κορυφαία έργα του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, «Οι ελεύθεροι πολιορκημένοι», παρουσιάζεται για πρώτη φορά το Σάββατο 6 Μαρτίου στις 20.30 σε live streaming, σε δραματοποιημένη μορφή από το Εθνικό Θέατρο. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Θάνος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος με την ιδιαίτερη εικαστική ματιά του δημιουργεί σκηνική ατμόσφαιρα τελετουργίας θανάτου και ανάστασης.

Τη μουσική συνέθεσε ο διακεκριμένος Βολιώτης Δημήτρης Σκύλλας, απόφοιτος του Μουσικού Σχολείου Βόλου, με διεθνή καριέρα. Εχει παρουσιάσει έργα του σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία, Αθήνα, Λονδίνο και αλλού και η μουσική του έχει παρουσιαστεί σε σημαντικούς και ιστορικούς χώρους, όπως το Μέγαρο Μουσικής, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Αβαείο του Γουέστμινστερ, το V&A και το Royal Albert Hall και αλλού.

Στους «Ελεύθερους πολιορκημένους» ο ποιητής ξεκινώντας από τον ηρωικό αγώνα των Μεσολογγιτών κατά τη δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου (1825-1826) έως και το κορύφωμα της ηρωικής εξόδου, αναφέρεται στον αγώνα του ανθρώπου για την εξωτερική και εσωτερική ελευθερία του. Το έργο, το περίφημο «ποίημα του χρέους», δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και έφτασε σ’ εμάς σε χειρόγραφα αποσπάσματα, που συνθέτουν τρία σχεδιάσματα.

Τη σύλληψη – σκηνοθεσία υπογράφει ο Θάνος Παπακωνσταντίνου, τον σκηνικό χώρο – κοστούμια η Νίκη Ψυχογιού, την πρωτότυπη μουσική σύνθεση – μουσική διδασκαλία ο Δημήτρης Σκύλλας, τον σχεδιασμό κίνησης η Αμαλία Κοσμά, τον σχεδιασμό φωτισμών η Χριστίνα Θανάσουλα, τον σχεδιασμό ήχου – βοηθός σκηνοθέτη ο Φάνης Σακελλαρίου, βοηθός σκηνογράφου ο Σπύρος Λουκίδης, δραματολόγος παράστασης η Ειρήνη Μουντράκη.

Ποιητής ο Αντώνης Μυριαγκός, μούσα η Λένα Δροσάκη.

Οι πολιορκημένοι (αλφαβητικά) Κωνσταντίνος Αρνόκουρος, Αυγουστίνος Κούμουλος, Λάμπρος Κωνσταντέας, Κλεοπάτρα Μάρκου, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Ελένη Μολέσκη, Μάριος Παναγιώτου, Άννα Πατητή, Νάνσυ Σιδέρη, Δανάη Τίκου.

Μουσικοί επί σκηνής είναι οι Στέφανος Δαφνής τρομπέτα, Χρήστος Γιάκκας τρομπόνι, Θοδωρής Βαζάκας τύμπανα – κρουστά, Κριστίν Σωφρονίου, πιάνο – Keyboard Κριστίν.

Στη σελίδα προπώλησης εισιτηρίων θα είναι διαθέσιμο για ηλεκτρονική αγορά το πρόγραμμα της παράστασης σε ψηφιακή μορφή. Στην παράσταση υπάρχει η δυνατότητα επιλογής ελληνικών ή γαλλικών υποτίτλων. Η απευθείας μετάδοση θα είναι διαθέσιμη στη σελίδα livestream.n-t.gr μέσω κωδικού πρόσβασης με αγορά ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Τιμή εισιτηρίου 8 ευρώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου