ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Europa» στη Λυρική

europa-στη-λυρική-799218

Θεατρική μεταφορά της εμβληματικής ταινίας στη διαδικτυακή τηλεόραση

Τη θεατρική εκδοχή της αριστουργηματικής ταινίας «Europa» του Λαρς Φον Τρίερ, με τη σκηνοθετική προσέγγιση του διακεκριμένου σκηνοθέτη, ιδρυτή και καλλιτεχνικού διευθυντή του Ελληνογερμανικού Θεάτρου Κώστα Παπακωστόπουλου, παρουσιάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή στο ελληνικό κοινό, με τη νέα διαδικτυακή της τηλεόραση. Η διεθνής παραγωγή θα παρουσιαστεί με δωρεάν προβολή σήμερα Σάββατο 19 Δεκεμβρίου στις 20.30.

Τοποθετημένη χρονικά στα ερείπια της κατεστραμμένης Γερμανίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στη λεγόμενη Stunde Null, η «Europa» (1991), τρίτη κατά σειρά ταινία του Λαρς Φον Τρίερ μετά «Το στοιχείο του εγκλήματος» και το «Epidemic», παρουσιάζει με αλληγορικό ταξίδι τις επίπονες προσπάθειες για την ανοικοδόμηση νέας Ευρώπης πάνω στις στάχτες, που άφησε το βίαιο παρελθόν της.

Η πρεμιέρα της θεατρικής διασκευής του «Europa» έγινε στις 2 Νοεμβρίου του 2019 στην Κολωνία. Στην παράσταση, ο Κώστας Παπακωστόπουλος βάζει σημερινό πολίτη να κάνει το ίδιο ταξίδι φτάνοντας στη μεταπολεμική Γερμανία εκείνης της εποχής. Απροσδόκητες συναντήσεις τον γοητεύουν, επώδυνες μνήμες τον τυραννούν, που στο τέλος θα θέσουν σε δοκιμασία και τελικά σε απόρριψη τις αξίες του. Η μουσική του Χέρμπερτ Μίτσκε και τα ασπρόμαυρα βίντεο του Τζον Σάιντλερ υποβάλλουν την καφκική ατμόσφαιρα στο ταξίδι-εφιάλτη στην ιστορία της Ευρώπης, στο οποίο το κοινό θα γίνει συνεπιβάτης.

Τη μουσική της παράστασης υπογράφει ο Χέρμπερτ Μίτσκε, τα σκηνικά και τα κοστούμια φιλοτέχνησε ο Τσέτσο Ντινέκοφ και ερμηνεύουν οι Τόμας Φράνκε, Φλόριαν Γκίρλιχς, Νίκος Γουδανάκης, Στέφαν Κλάινερτ, Λίζα Ζοφί Κους, Αντώνης Μιχαλόπουλος, Βασίλης Ναλμπάντης, Μπόντο Πρίμους. Οι προεγγραφές συνεχίζονται και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου