ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Πιστεύω στους μονόκερους»

πιστεύω-στους-μονόκερους-804118

Παιδική παράσταση προβάλλεται αύριο διαδικτυακά από το Εθνικό Θέατρο

Την παιδική παράσταση «Πιστεύω στους μονόκερους» παρουσιάζει το Εθνικό Θέατρο, σε live sttreaming απευθείας από την κεντρική σκηνή, αύριο Κυριακή 13 Δεκεμβρίου στις 17:00. Το έργο, που είναι βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μάικλ Μορπούργκο, δίνει στα παιδιά φωνή, φτερά στη φαντασία τους και ανάβει τη φλόγα της ελπίδας στην καρδιά τους, γιατί σε κάθε κρίση, η ελπίδα και η δύναμη που προσφέρει η φαντασία είναι το πιο ισχυρό όπλο.

Πρόκειται για την ιστορία ενός παιδιού, του Θωμά, που, εντελώς αιφνίδια και παρά τη δυσπιστία του, βρίσκει στο κατώφλι πολέμου το πιο ασφαλές καταφύγιο, το πιο προσωπικό λημέρι όλων μας, τη φαντασία και τις ιστορίες που αυτή γεννά. Μέσα από τα βιβλία νέος κόσμος, νέα αλήθεια ανοίγονται μπροστά του. Αντιλαμβάνεται την ελπίδα, το θάρρος και την έμπνευση που κρύβουν οι ιστορίες, αξιοποιεί τα δώρα της δημιουργίας, γίνεται πιο δυνατός και βρίσκει εν τέλει την απαιτούμενη πίστη για να ορθώσει γενναία το δικό του ανάστημα, στη λαίλαπα του πολέμου να αντιτάξει τη φωτιά που καίει μέσα του.

Ο 11χρονος Θωμάς δεν γνωρίζει πολλά για τον πόλεμο που μαίνεται στη χώρα του και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό που γνωρίζει με σιγουριά είναι ότι μισεί το διάβασμα, τα βιβλία, τις βιβλιοθήκες και οτιδήποτε τον κρατά μακριά από τις αγαπημένες του βόλτες στο βουνό. Οταν η μητέρα του τον αναγκάζει να επισκεφθεί τη βιβλιοθήκη της μικρής τους πόλης, θα γνωρίσει διαφορετική βιβλιοθηκάριο, που θα τον κάνει να λατρέψει τις ιστορίες και τα βιβλία και προ πάντων την Αργυράννα και τον μαγικό της μονόκερο. Η γνωριμία θα του αλλάξει τη ζωή. Ο Θωμάς θα γνωρίσει το νόημα της φιλίας, αλλά και τη γοητεία παιδικού έρωτα. Θα βρει τη δύναμη να ξεπεράσει τη φυσική του συστολή και θα βιώσει μαζί με άλλα παιδιά της πόλης του πρωτόγνωρες εμπειρίες. Η παρέα των μικρών φίλων θα βρει καταφύγιο στον κόσμο της φαντασίας και όταν η αγαπημένη του βιβλιοθήκη κινδυνεύσει, θύμα και αυτή της ωμότητας του πολέμου, ο Θωμάς και η παρέα του θα διακινδυνεύσουν τη ζωή τους για να τη σώσουν, για να αντιληφθούν στο τέλος το νόημα της περιπέτειάς τους, «ακόμα κι αν χαθεί το νήμα, μπορούμε το ξαναβρούμε. Τα κτίρια μπορούν να τα καταστρέψουν, τα όνειρά μας όμως όχι».

Ο Μάικλ Μορπούργκο, ο πολυβραβευμένος συγγραφέας του οποίου η παιδική ηλικία στιγματίστηκε από τον πόλεμο, είναι από τους σπουδαιότερους παραμυθάδες της εποχής μας. Με περισσότερα από 130 βιβλία για παιδιά, έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία, αποκτώντας διεθνή φήμη και αναγνώριση. Μάλιστα, το 2006 τιμήθηκε με τον τίτλο ευγενείας Sir, για την προσφορά του στα γράμματα. Ανάμεσα στα δεκάδες έργα του που έχουν διασκευαστεί για το θέατρο, την όπερα, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, ξεχωρίζει το «Αλογο του πολέμου» («War Horse»), η θρυλική παράσταση του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας που αποτελεί μέχρι σήμερα την πιο επιτυχημένη παραγωγή του.

Τη διασκευή έχει κάνει ο Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης και τη σκηνοθεσία η Σοφία Βγενοπούλου. Παίζουν οι ηθοποιοί Ασημίνα Αναστασόπουλου, Γιάννης Εγγλέζος, Αλέξης Κωτσόπουλος κ.ά.

Η απευθείας μετάδοση θα είναι διαθέσιμη στη διαδικτυακή πλατφόρμα του Εθνικού, με αγορά ηλεκτρονικού εισιτηρίου, το οποίο κοστίζει 8 ευρώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου