ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Συμβολική απόδοση τιμής στους ευεργέτες, δωρητές και εθελοντές του Βόλου

συμβολική-απόδοση-τιμής-στους-ευεργέ-830560

To Λύκειο Ελληνίδων Βόλου τιμά τους αείμνηστους ευεργέτες, δωρητές, διατελέσαντες προέδρους, τα μέλη και το σύνολο των εθελοντών του σωματείου διαχρονικά με το καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο, που θα τελεστεί στον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος μεθαύριο Κυριακή 1 Νοεμβρίου μετά τη Θεία Λειτουργία.

Με το συμβολικό μνημόσυνο το Λ.Ε.Β. τιμά όσους ενστερνίστηκαν ότι η ευεργεσία δεν είναι υποχρέωση. Είναι πράξη προσωπικής πραγμάτωσης, ιστορικής συνειδητότητας και κοινωνικής επίγνωσης. Είναι υποκειμενική χειρονομία, που λαβαίνει υπόψη της τις ιστορικές συνθήκες και τις κοινωνικές ανάγκες, πολύ περισσότερο όταν προβαίνει στη χειρονομία του ευεργετισμού προς συλλογικό φορέα.

Από την πρώτη ημέρα της ίδρυσής του (1920) ο λυκειακός θεσμός «αγκαλιάστηκε» ζεστά από τους Βολιώτες, οι οποίοι αναγνώρισαν τον σημαντικό ρόλο του στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό και πρωτίστως στο κοινωνικό του έργο και ανέπτυξαν ισχυρούς δεσμούς με το σωματείο, ενισχύοντάς το με κάθε τρόπο. Οι κληροδότες του Λυκείου εμπιστεύθηκαν σε αυτό κινητή ή ακίνητη περιουσία τους από αγάπη για τον συνάνθρωπο, το συλλογικό όφελος, την προαγωγή της θέσης της γυναίκας, την πρόοδο της τοπικής κοινωνίας, τη διατήρηση και την προβολή της παράδοσης.

Ετσι, επιφανείς Βολιώτισσες και Βολιώτες στα χρόνια του Μεσοπολέμου, όταν η πόλη άκμαζε, αλλά και αργότερα σε όλες σχεδόν τις χρονικές περιόδους έως και πρόσφατα, χρίστηκαν, δικαίως, μεγάλοι ή μικρότεροι ευεργέτες του σωματείου. Ανθρωποι, που κινήθηκαν με ανιδιοτέλεια χωρίς να επιζητούν ή να περιμένουν αντάλλαγμα. Βεβαίως υπάρχουν και άλλοι, μικρής εμβέλειας, δωρητές, που εμπιστεύονται στο ιστορικό σωματείο πολύτιμα κειμήλιά τους. Ανθρωποι, που εναποθέτουν τις προσδοκίες τους στην εκατόχρονη παρουσία, ζωή και δράση του Λυκείου, κάτω από τις πτέρυγες του οποίου γαλουχήθηκαν στις αξίες της εκπαίδευσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς αμέτρητες νέες και νέοι. Βέβαια το όφελος των δωρεών δεν αφορά μόνο στο Λύκειο, αλλά κατ’ επέκταση σε ολόκληρη την τοπική κοινωνία, αφού οι αποδέκτες του έργου είναι οι ίδιοι οι πολίτες. Το ίδιο μακρύς είναι, επίσης, και ο κατάλογος των εθελοντών, που αφιερώθηκαν στους σκοπούς του Λ.Ε.Β. στα 100 χρόνια της διαδρομής του.

Tη συμβολική απόδοση τιμής το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου καθιέρωσε για πρώτη φορά το 1933, στο ετήσιο μνημόσυνο της Αμαλίας Ρήγα,και επαναλαμβάνει αδιαλείπτως έως και σήμερα, επειδή, ο λυκειακός θεσμός πάντα στοχεύει στην ανάδειξη της προσφοράς και τη μίμηση της πράξης του ευεργετισμού και του εθελοντισμού από τους νεότερους, ειδικά στην εποχή μας, που χαρακτηρίζεται από οξυμένα κοινωνικά προβλήματα και ανάγκες, που έχουν ως αποτέλεσμα να αποσαθρώνεται η κοινωνική συνοχή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου