ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εργα του Μάρκου Καμπάνη στο «Ντε Κίρικο» και στον Χώρο Τέχνης «δ.»

εργα-του-μάρκου-καμπάνη-στο-ντε-κίρικ-843498

Ανοίγει τις πύλες του το Κέντρο Τέχνης «Ντε Κίρικο» σήμερα Τετάρτη 7 Οκτωβρίου για να υποδεχθεί την πρώτη έκθεση της φθινοπωρινής σεζόν με θέμα «Ζωγραφική στο Αγιον Ορος». Παράλληλα, στον Χώρο Τέχνης «δ.» θα φιλοξενηθεί έκθεση με θέμα «Το Μουσείο των Δέντρων» και «365». Η λειτουργία της έκθεσης αρχίζει, χωρίς εγκαίνια, σήμερα Τετάρτη, ώρα 19.00 και στον Χώρο Τέχνης «δ.» στις 19.30.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος, πρόεδρος του φορέα πολιτισμού της Ι.Μ.Δ. «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», με μεγάλη τιμή και χαρά αποδέχθηκε την πρόταση της Μαίρης Μιχαηλίδου, αντιπροέδρου του φορέα, ιστορικού τέχνης, επίτιμης γενικής διευθύντριας του υπουργείου Πολιτισμού, να διοργανωθεί, για πρώτη φορά στον Βόλο, μεγάλη διπλή αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Μάρκου Καμπάνη.

Την έκθεση συνδιοργανώνουν η «Μαγνήτων Κιβωτός» και ο Χώρος Τέχνης «δ.», με την ευγενική υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Βόλου.

Η «Μαγνήτων Κιβωτός», πιστή στην αρχή της συνεργασίας και της συνέργειας με φορείς του πολιτισμού και της τέχνης, συνεχίζει, μετά τη Ναυτική Εβδομάδα στον Βόλο 2018, τη συνεργασία με τον μοναδικό αξιόλογο ιδιωτικό Χώρο Τέχνης «δ.» και μάλιστα την επεκτείνει.

Αναγκαίο κρίνεται να αναφερθεί ότι θα τηρηθούν απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας για τον Covid-19. Η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο με τη χρήση μάσκας και έως 5 άτομα σε κάθε όροφο, ενώ απαγορεύεται το άγγιγμα των εκθετικών επιφανειών.

Η διάρκεια των εκθέσεων και στους δύο χώρους είναι έως 7 Νοεμβρίου και το ωράριο λειτουργίας στο Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο» Τρίτη έως Παρασκευή 10.00 έως 13.00 και 18.00 έως 21.00 και στον Χώρο Τέχνης «δ.» Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11.00 έως 14.00, και 18.00 έως 21.00.

Την έκθεση στο Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο» θα παρουσιάσει η Μαίρη Μιχαηλίδου, αντιπρόεδρος της «Μαγνήτων Κιβωτός», ιστορικός τέχνης, επίτιμη γενική διευθύντρια του υπουργείου Πολιτισμού.

Στο «Ντε Κίρικο»

O ζωγράφος Μάρκος Καμπάνης εκθέτει για πρώτη φορά στην πόλη του Βόλου σε σπονδυλωτή αναδρομική έκθεση, που θα φιλοξενηθεί σε δύο διαφορετικούς χώρους πολιτισμού, στο Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο» του Δήμου Βόλου και στον Χώρο Τέχνης «δ.»

Πρόκειται για έργα του καλλιτέχνη, τα οποία έχουν παρουσιαστεί σε τρεις διαφορετικές παλαιότερες εκθέσεις του.

Πιο συγκεκριμένα, η «Μαγνήτων Κιβωτός» με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Βόλου διοργανώνει στο Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο» έκθεση με τίτλο «Ζωγραφική στο Αγιον Ορος» με έργα του ζωγράφου, αποκαλυπτικά της ιδιαίτερης επαφής του με το Ορος, σχέσης που κρατά σχεδόν μια τριακονταετία.

Οι επισκέπτες του Κέντρου Τέχνης θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν πίνακες ζωγραφικής, σχέδια, χαρακτικά, εικονογραφήσεις βιβλίων από τον καλλιτέχνη, καθώς και φωτογραφικές αναπαραγωγές από τοιχογραφικά σύνολα μοναστηριών του Ορους και να διαπιστώσουν ότι οι ποικίλες οπτικές γωνίες, από τις οποίες προσεγγίζει μοναστήρια και φύση ο καλλιτέχνης, μαρτυρούν ανήσυχη ψυχή και εξίσου ανήσυχο μάτι, που αναζητά με χίλιους τρόπους να αποδώσει την ατμόσφαιρα, τη θρησκευτικότητα, τον αναχωρητισμό, τον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο και μύρια άλλα, είτε με τις οξείες αντιθέσεις του άσπρου – μαύρου στη χαρακτική, είτε με τις πλούσιες εναλλαγές του χρώματος στη ζωγραφική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μάρκος Καμπάνης ανήκει στους ανανεωτές της εκκλησιαστικής ζωγραφικής, καθώς πατά γερά στην παράδοση αιώνων, χωρίς όμως να τη χειρίζεται μιμητικά, αλλά συνθέτοντας προσωπικό ζωγραφικό παράδειγμα.

Για την έκθεση έγραψε ο αρχιμανδρίτης Βασίλειος, προηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Ιβήρων του Αγίου Ορους: «Φωτιζόμενα τούτα τα χαρακτικά με πλάγιο φωτισμό, σαν του ήλιου που δύει, δείχνουν ανάγλυφα την προσπάθεια του καλλιτέχνη να καταγράψει το όραμά του και τη δεξιοτεχνία του εργόχειρα που τυπώνει πάνω στο χειροποίητο χαρτί ένα-ένα τα αντίτυπά του. Ή, να το πούμε διαφορετικά: διακρίνεις τον αγώνα του χαράκτη που σκαλίζει πάνω στο σκληρό υλικό το σχέδιό του και την υπομονή του χειρώνακτα που τυπώνει προσεκτικά πάνω στο εύπλαστο χαρτί το έργο του».

Στον Χώρο Τέχνης «δ.»

Παράλληλα, στον Χώρο Τέχνης «δ.» οι επισκέπτες, συνεχίζοντας τη γνωριμία με το πλούσιο έργο του Μάρκου Καμπάνη, θα δουν επιλογή έργων από δύο σειρές του, «Το μουσείο των Δέντρων» και «365». Το «Μουσείο των Δέντρων» πραγματεύεται την ίδια την ιστορία της τέχνης με αναπαραστάσεις δέντρων από την αρχαιότητα ώς τη σύγχρονη εποχή. Επιπλέον, στη σειρά «365» παρουσιάζονται έργα ζωγραφισμένα ένα κάθε μέρα κατά τη διάρκεια ενός έτους. Ακολουθεί στην πράξη το ρητό, που αποδίδεται στον αρχαίο ζωγράφο Απελλή: «Ούτε μέρα χωρίς γραμμή».

Τα 365 έργα φιλοτεχνήθηκαν από τον Μάιο του 2012 έως τον Μάιο του 2013, χωρίς θεματικό, στιλιστικό ή τεχνικό περιορισμό. Είναι έργα μικρών διαστάσεων, 20×20 και 20×25 εκ., με μεγάλη ποικιλία τόσο θεμάτων, όσο και τεχνικών, σχέδια, ακρυλικά, τοιχογραφίες, μονοτυπίες, ψηφιακές εκτυπώσεις κ.ά.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει η Μαίρη Μιχαηλίδου σε συνεργασία με τον ίδιο τον καλλιτέχνη.

Ο ζωγράφος

Η αγάπη του για το Αγιον Ορος τον οδήγησε σε πολύπλευρη καλλιτεχνική συνεργασία με μοναστικά ιδρύματα, καθώς και στη φιλοτέχνηση έργων ζωγραφικής και χαρακτικής εμπνευσμένων από τον Αθωνα. Το σύνολο της δουλειάς παρουσιάστηκε το 2009 και το 2010 στην Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης και στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στην Αθήνα. Είναι επιμελητής της Αγιορειτικής Πινακοθήκης της Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας, που σκοπό έχει την ανάδειξη του εικαστικού έργου σύγχρονων καλλιτεχνών, που έχουν εμπνευστεί από τη μοναστική πολιτεία, καθώς και της θρησκευτικής χαρακτικής που κάποτε άνθιζε εκεί. Εχει οργανώσει το εργαστήριο χαρακτικής «Το Ορος» στις Καρυές του Αγίου Ορους, όπου εκτυπώνονται χαλκογραφίες για μονές, ιδρύματα και μουσεία από τις αυθεντικές μήτρες του 18ου και 19ου αιώνα. Το ενδιαφέρον του για την εκκλησιαστική κυρίως τοιχογραφία και τις τεχνικές της αποτυπώνεται σε μεγάλο μέρος της δουλειάς του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου