ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αφιέρωμα στον Αρχιμήδη

αφιέρωμα-στον-αρχιμήδη-844606

Σπουδαίες εφευρέσεις της αρχαιότητας στην έκθεση, που θα φιλοξενηθεί στο Ergon Showground

Σημαντική έκθεση πρόκειται να φιλοξενηθεί στον πολυχώρο Ergon Showground στο συγκρότημα Τσαλαπάτα στον Βόλο από 17 Οκτωβρίου έως 29 Νοεμβρίου, αφιερωμένη στον μεγάλο αρχαίο Ελληνα μαθηματικό, μηχανικό, φυσικό, εφευρέτη και αστρονόμο Αρχιμήδη.

Ο Αρχιμήδης και η εποχή του αποτελούν μοναδική θεματική παρουσίαση της αρχαίας επιστήμης και τεχνολογίας στον ελλαδικό χώρο, αφιερωμένη στον μεγαλύτερο μαθηματικό, φυσικό, μηχανικό, αστρονόμο και εφευρέτη της αρχαιότητας, αλλά και στην ευρύτερη αρχαιοελληνική τεχνολογία της εποχής του.

Το έργο του υπήρξε τεράστιο τόσο ποιοτικά, όσο και ποσοτικά και η ερευνητική ματιά του κάλυψε πολλούς τομείς, όπως γεωμετρία, υδραυλική, μηχανική, αρχιτεκτονική. Συνέδεσε το όνομά του με τη γένεση της μηχανικής στην αρχαία Ελλάδα και με την επίλυση περίφημων μαθηματικών προβλημάτων, καθώς και με τις αμυντικές εφευρέσεις του, που χρησιμοποιήθηκαν όταν οι Ρωμαίοι πολιορκούσαν την πατρίδα του τις Συρακούσες.

Ο Αρχιμήδης, η μεγαλύτερη διάνοια όλων των εποχών, ο μέγιστος των αστρονόμων, των εφευρετών, των μαθηματικών, των φυσικών και των μηχανικών παρουσιάζεται σε μοναδική στο είδος της έκθεση, που θα ταράξει τους κύκλους.

Το μουσείο Αρχιμήδη του κ. Κοτσανά, που βρίσκεται στην Αρχαία Ολυμπία, με τις μοναδικές διαδραστικές ανακατασκευασμένες εφευρέσεις, που θα φιλοξενηθούν στο χώρο του Ergon Showground, περιμένοντας τους επισκέπτες να αναφωνήσουν «Εύρηκα»! και να ζήσουν την έξαψη της ανακάλυψης. Η προσοχή στις λεπτομέρειες και η ακρίβεια με την οποία κατασκευάζονται τα εκθέματα έχουν εκτιμηθεί διεθνώς, καθώς οι εκθέσεις του κ. Κοτσανά έχουν φιλοξενηθεί σε πολλές πόλεις του κόσμου.

Το θαυμαστό πλανητάριο, το ακριβές υδραυλικό ωρολόγιο, το χερσαίο και θαλάσσιο οδόμετρο, το φοβερό ατμοτηλεβόλο, ο γιγαντιαίος καταπέλτης, ο γερανός τριδιάστατης κίνησης, τον πανίσχυρο βαρούλκο, το εντυπωσιακό (ο)στομάχιο, τα εμπρηστικά κάτοπτρα, ο υδραυλικός κοχλίας του Αρχιμήδη είναι μερικά μόνα από τα εκθέματα, που θα δουν οι επισκέπτες της έκθεσης. Εκτός από τους ξεναγούς, τα εκθέματα συνοδεύονται από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό στα ελληνικά και αγγλικά, όπως επεξηγηματικές πινακίδες και γιγαντοαφίσες με πολλές πληροφορίες, αναλυτικά σχέδια, φωτογραφίες και πλήρεις βιβλιογραφικές αναφορές, ενώ πολλά από τα εκθέματα είναι διαδραστικά.

Τα 70 εκθέματα προσφέρουν μοναδική εμπειρία στον επισκέπτη, που θέλει να έρθει σε επαφή με εφευρέσεις, που διεγείρουν τον νου και τις αισθήσεις. Ειδικά για τους μαθητές με την έκθεση τους δίνεται η δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τα πολύτιμα και πολύ σημαντικά επιτεύγματα της εποχής εκείνης για τον εμπλουτισμό των γνώσεών τους. Η δε βιωματική επαφή των μαθητών με μια σχετικά άγνωστη πτυχή του πολιτισμού των αρχαίων Ελλήνων τούς βοηθά να κατανοήσουν ότι η αρχαιοελληνική τεχνολογία ήταν εξαιρετικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας.

Υποψήφιο ευρωπαϊκό μουσείο της χρονιάς 2019, το μουσείο είναι μέλος του ICOM – Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Μουσείων Πιστοποιημένο από Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την υποστήριξη του Κέντρου Πολιτισμού «Ιωλκός».

Το μουσείο αναδείχθηκε 2ο καλύτερο στην Ευρώπη στα κρυμμένα θεματικά μουσεία και 1ο στην Ελλάδα στα θεματικά μουσεία. Επίσης στο Tripadvisor είναι το 2ο στις καλύτερες κριτικές των επισκεπτών μετά το μουσείο της Ακρόπολης.

Ωράριο λειτουργίας έκθεσης για σχολεία Δευτέρα με Παρασκευή από 8.30 π.μ. μέχρι 12:30 μ.μ.

Ωρες και μέρες λειτουργίας για το κοινό Τετάρτη 18:00 μέχρι 21:00, Σάββατο 11:00 π.μ. μέχρι 19:00, Κυριακή 11:00 π.μ. μέχρι 19:00. Η διάρκεια της επίσκεψης είναι 45 λεπτά.

Οι τιμές εισιτηρίων είναι μαθητικό/φοιτητικό 5 ευρώ, ομαδικό άνω των 10 ατόμων 7 ευρώ. Η γενική τιμή εισόδου είναι 10 ευρώ, οικογενειακό, 2 ενήλικες και 2 παιδιά, 25 ευρώ, άνεργοι 4 ευρώ και παιδιά έως 4 ετών δωρεάν.

«Για την ασφάλεια όλων μας έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού COVID – 19, όπως αυτά προβλέπονται από τις νομοθετικές διατάξεις» υπογραμμίζουν οι διοργανωτές, επισημαίνοντας ότι «η χρήση μη ιατρικής μάσκας για τους επισκέπτες είναι υποχρεωτική». Πληροφορίες και κρατήσεις στα τηλέφωνα 2421108616, 6943167200.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου