ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ερχονται τελικά οι «Βάκχες» στο αρχαίο θέατρο Δημητριάδος

ερχονται-τελικά-οι-βάκχες-στο-αρχαί-745587

Στις 24 Αυγούστου θα παρουσιαστεί στο αρχαίο θέατρο Δημητριάδος η τραγωδία του Ευριπίδη

Την ερχόμενη Δευτέρα 24 Αυγούστου στις 19.00 θα παρουσιαστούν τελικά οι «Βάκχες» του Ευριπίδη στο αρχαίο θέατρο Δημητριάδος. Η αναβληθείσα παράσταση, που επρόκειτο να παρουσιαστεί σήμερα στον Βόλο, μετατίθεται τελικά. Οπως ανακοινώθηκε, οι κρατήσεις των θέσεων, που έχουν ήδη γίνει, ισχύουν κανονικά, ενώ η προσέλευση των θεατών πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 18.30.

Καλούνται όσοι από τους θεατές δεν θα μπορέσουν να παρευρεθούν στην παράσταση, να προβούν σε ακύρωση, ώστε να εξυπηρετηθεί όποιος θέλει να την παρακολουθήσει και λόγω πληρότητας αδυνατεί να βρει θέση.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Κωνσταντίνος Χατζής και η παράσταση εντάσσεται στην ενότητα «Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», τον νέο θεσμό που δημιούργησε το Υπουργείο Πολιτισμού, παρουσιάζοντας 71 παραγωγές, σε 270 εκδηλώσεις, με 13 καλλιτεχνικούς οργανισμούς, σε 120 αρχαιολογικούς χώρους και σε 43 περιφερειακές ενότητες.

«Η Ελλάδα διαθέτει μοναδικό πλεονέκτημα, τη δυνατότητα ανάδειξης και αξιοποίησης του μνημειακού της πλούτου με τη σύζευξή του με τη σύγχρονη δημιουργία. Η σχέση εμπλουτίζει και διαφοροποιεί ποιοτικά και αισθητικά το τουριστικό προϊόν. Σύγχρονη τέχνη στους αρχαιολογικούς χώρους», υπογραμμίζει η Λίνα Μενδώνη, υπουργός Πολιτισμού.

Στο πλαίσιο του νέου θεσμού το Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, ως εποπτευόμενος φορέας, παρουσιάζει τις «Βάκχες» του Ευριπίδη σε εμβληματικό αρχαίο μνημείο.

Οι «Βάκχες» είναι η κατεξοχήν τραγωδία για το συλλογικό ασυνείδητο του διονυσιακού κόσμου. Ο Ευριπίδης ενορχηστρώνει αριστοτεχνικά την έλευση ενός νέου θεού, ο οποίος διεκδικεί την αποδοχή και τη λατρεία σε μια προσπάθεια να συμβιβάσει και να εξισορροπήσει τη ζωώδη με την έλλογη φύση του ανθρώπου. Ο θεός Διόνυσος, γιος του Δία και της Σεμέλης, επιστρέφει στη γενέτειρά του Θήβα, προκειμένου να διδάξει την ιερή βακχεία στην πόλη του. Βρίσκοντας αντίσταση από την αρχή της πόλης, τον ξάδερφό του Πενθέα, ξεσηκώνει τις γυναίκες της πόλης σε μια ιερή τρέλα, τη Βακχεία, προκειμένου να επιδείξει τη δύναμή του. Ο Πενθέας τον συλλαμβάνει, προσπαθώντας να επιβάλει τη δύναμή του και να φυλακίσει έναν θεό.

Ο θεός, όμως, έχει ήδη παρακινήσει τις Βάκχες του στον Κιθαιρώνα, όπου στην ιερή φύση εκείνες κάνουν θαύματα εντάσσοντας τη διάσταση της φύσης του περιβάλλοντος στην ανθρώπινη φύση. Η εκδίκηση του θεού έρχεται σαν τον κεραυνό του Δία που είχε κατακάψει την μητέρα του Σεμέλη. Παρασυρμένος από τη δίψα του, για να μην αποδεχτεί τον θεό, ο Πενθέας μεταμφιεσμένος ανεβαίνει στον Κιθαιρώνα, προκειμένου να δει με τα ίδια του τα μάτια το μελωδικό μεθύσι των Βακχών και τα θαύματα που κάνουν. Εκεί, όμως, τον κατασπαράσσει ζωντανό η ίδια του η μητέρα Αγαύη, νομίζοντας ότι είναι νεαρό λιοντάρι. Ο Διόνυσος, θριαμβευτής, επιβάλλει τη δύναμή του στη Θήβα, η οποία τον λατρεύει ως θεό και θεραπευτή.

Τη μετάφραση επιμελήθηκε η Ομάδα Χρώμα, τη σκηνοθεσία ο Κωνσταντίνος Χατζής, την κίνηση – χορογραφία η Χριστίνα Σουγιουλτζή, την επιμέλεια κίνησης ο Λουκάς Θεοδοσόπουλος, Butoh η Ιωάννα Καραγκούνη, ενδυματολογική επιμέλεια Μάγδα Λαδά, δραματουργική επεξεργασία Μάρθα Κοσκινά, φιλολογική επιμέλεια Βίκυ Χρήστου, μουσική επιμέλεια Κωνσταντίνος Χατζής σε σπουδή στο Requiem του György Ligeti και στο Requiem του Mozart. Κατασκευή σκηνικών αντικειμένων Βασίλης Ρουμπής, βοηθοί σκηνοθέτη Στέλλα Παπακωνσταντίνου/Μαίρη Καλδάρα, βίντεο (τρέιλερ) Χρυσόστομος Παπαχρήστου. Πρόγραμμα παράστασης Κάπα Εκδοτική.

Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Τζίνα Θλιβέρη/ Τειρεσίας- Χορός, Ηλέκτρα Καρτάνου/ Α, Β Αγγελιαφόρος- Χορός, Νίκος Μάνεσης/ Διόνυσος-Χορός, Μαριάμ Ρουχάτζε/ Κάδμος- Χορός (Μαντούρα, Βιολί), Νίκος Σαμουρίδης/Φρουρός –Χορός, Κωνσταντίνα Τάκαλου/ Πενθέας-Αγαύη.

Λόγω των ισχυόντων μέτρων αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού είναι απαραίτητη η χρήση μη ιατρικής μάσκας από τους θεατές καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου