ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Οι «ΙΩΝΕΣ» τιμούν τον ναύτη Γιάννη Μπόνο, που σκοτώθηκε στον τορπιλισμό της «Έλλης»

οι-ιωνεσ-τιμούν-τον-ναύτη-γιάννη-μπό-757120

Η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ» με τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την τραγική επέτειο του άνανδρου τορπιλισμού της «Έλλης» στις 15 Αυγούστου 1940 στο νησί της Μεγαλόχαρης, στην Τήνο, τιμά τον ναύτη-θερμαστή Γιάννη Μπόνο από τη Νέα Ιωνία, που ήταν μεταξύ των νεκρών.

Η φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι, άνανδρα και ύπουλα και με υποβρύχιο εν καταδύσει τορπίλισε το εύδρομο πολεμικό μας πλοίο «Έλλη», το οποίο με μεγάλο σημαιοστολισμό παρίστατο στις γιορτές της Μεγαλόχαρης τον Δεκαπενταύγουστο του 1940.

Ο Γιάννης Μπόνος, προσφυγόπουλο από τη Νικομήδεια (γεννήθηκε το 1919) της Μικράς Ασίας, που κατοικούσε στα πρώτα προσφυγικά σπίτια (Τετράγωνο Θ’ με οδό Κρήτης 34) ως κληρωτός (21 ετών) κατατάχτηκε στο πολεμικό ναυτικό, υπηρετώντας στο εύδρομο (ελαφρύ) πολεμικό πλοίο «Έλλη» ως θερμαστής. Κατά την ώρα του τορπιλισμού (8.30΄το πρωί) ο Γιάννης Μπόνος είχε βάρδια στο μηχανοστάσιο και ήταν ένας από τους πρώτους οκτώ νεκρούς.

Η Πολιτιστική Εστία «ΙΩΝΕΣ» τελεί το Σάββατο 15 Αυγούστου 2020, ώρα 10.30 π. μ. μετά τη Θεία Λειτουργία της Ευαγγελίστριας μία απέριττη εκδήλωση έξω από το σπίτι του Γιάννη Μπόνου (Κρήτης 34), κατά την οποία μετά από ολιγόλεπτη ομιλία του γεγονότος και δέηση Τρισαγίου για τους πεσόντες στον τορπολισμό, η Πρόεδρος θα αποκαλύψει τιμητική μαρμάρινη πλάκα, εντοιχισμένη στο σπίτι του.

Στην εκδήλωση κλήθηκαν να παραστούν οι Αρχές της πόλης και καλούνται τα μέλη της Εστίας «ΙΩΝΕΣ» και οι κάτοικοι της Νέας Ιωνίας και του Βόλου να παρευρεθούν (εν υπαίθρω).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου