Οι «Βάκχες» του Ευριπίδη στο αρχαίο θέατρο Δημητριάδος

Τελευταία ενημέρωση: 2020-07-22, 15:02:59
Οι «Βάκχες» του Ευριπίδη στο αρχαίο θέατρο Δημητριάδος

Οι «Βάκχες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Χατζή ανεβαίνουν την Παρασκευή 21 Αυγούστου στις 7 μ.μ. στο Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος. Η παράσταση ανεβαίνει στο πλαίσιο νέου θεσμού, καθώς το υπουργείο Πολιτισμού παρουσιάζει 71 παραγωγές, σε 270 εκδηλώσεις, με 13 καλλιτεχνικούς οργανισμούς, σε 120 αρχαιολογικούς χώρους και σε 43 περιφερειακές ενότητες.

Στο πλαίσιο του νέου αυτού θεσμού το Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, ως εποπτευόμενος φορέας, παρουσιάζει τις «Βάκχες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Χατζή σε εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους.

Οι «Βάκχες» είναι η κατεξοχήν τραγωδία για το συλλογικό ασυνείδητο του διονυσιακού κόσμου. Ο Ευριπίδης ενορχηστρώνει αριστοτεχνικά την έλευση ενός νέου θεού, ο οποίος διεκδικεί την αποδοχή και τη λατρεία σε μια προσπάθεια να συμβιβάσει και να εξισορροπήσει τη ζωώδη με την έλλογη φύση του ανθρώπου. Ο θεός Διόνυσος, γιος του Δία και της Σεμέλης, επιστρέφει στη γενέτειρά του Θήβα, προκειμένου να διδάξει την ιερή βακχεία στην πόλη του. Βρίσκοντας αντίσταση από την αρχή της πόλης, τον ξάδερφό του Πενθέα, ξεσηκώνει τις γυναίκες της πόλης σε μια ιερή τρέλα, τη Βακχεία, προκειμένου να δείξει τη δύναμή του.

Ο Πενθέας τον συλλαμβάνει, προσπαθώντας να επιβάλει τη δύναμή του και να φυλακίσει έναν θεό, που όμως έχει ήδη παρακινήσει τις «Βάκχες» του στον Κιθαιρώνα, όπου μέσα στην ιερή φύση, εκείνες κάνουν θαύματα τοποθετώντας τη διάσταση της φύσης του περιβάλλοντος στην ανθρώπινη φύση. Η εκδίκηση του θεού έρχεται σαν τον κεραυνό του Δία που είχε κατακάψει τη μητέρα του Σεμέλη. Παρασυρμένος από τη δίψα του για να μην αποδεχτεί τον θεό, ο Πενθέας μεταμφιεσμένος ανεβαίνει στον Κιθαιρώνα, προκειμένου να δει με τα ίδια του τα μάτια το μελωδικό μεθύσι των Βακχών και τα θαύματα που κάνουν. Εκεί, όμως τον κατασπαράσσει ζωντανό η ίδια του η μητέρα Αγαύη, νομίζοντας ότι είναι νεαρό λιοντάρι. Ο Διόνυσος θριαμβευτής επιβάλλει τη δύναμή του στη Θήβα η οποία τον λατρεύει ως θεό και θεραπευτή.

Τη μετάφραση ανέλαβε η Ομάδα Χρώμα, τη σκηνοθεσία ο Κωνσταντίνος Χατζής, την κίνηση/χορογραφία η Χριστίνα Σουγιουλτζή, την ενδυματολογική επιμέλεια η Μάγδα Λαδά, τη δραματουργική επεξεργασία η Μάρθα Κοσκινά, τη φιλολογική επιμέλεια η Βίκυ Χρήστου, τη μουσική επιμέλεια ο Κωνσταντίνος Χατζής, την κατασκευή σκηνικών αντικειμένων ο Βασίλης Ρουμπής. Βοηθός σκηνοθέτη Στέλλα Παπακωνσταντίνου/Μαίρη Καλδάρα.

Πρόκειται για σπουδή πάνω στο Requiem του Gyorgy Ligeti και στο Requiem του Mozart.

Παίζουν με αλφαβητική σειρά οι ηθοποιοί Τζίνα Θλιβέρη, Ηλέκτρα Καρτάνου, Νίκος Μάνεσης, Μαριάμ Ρουχάτζε, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Γιλμάζ Χουσμέν, Νίκος Σαμουρίδης.

Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται δωρεάν για το κοινό από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο κάθε αρχαιολογικού χώρου. Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης. Προκρατήσεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://digitalculture.gov.gr/.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
2
+
1
=