ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μουσικές βραδιές στον Βόλο

μουσικές-βραδιές-στον-βόλο-767725

Συναυλίες της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας στις 31 Αυγούστου και την 1η Σεπτεμβρίου στην αυλή του Αρχαιολογικού Μουσείου

Η καταξιωμένη ορχήστρα Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του διακεκριμένου Βολιώτη δημιουργού Ανδρέα Κατσιγιάννη, παρουσιάζει το φετινό καλοκαίρι δύο εξαιρετικά μουσικά προγράμματα. Κάθε πρόγραμμα και ένα διαφορετικό μουσικό ταξίδι. Το πρώτο πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα αφιέρωμα στη Σμύρνη και τον Πειραιά, ενώ το δεύτερο είναι αφιερωμένο εξ ολοκλήρου στη θάλασσα. Σε κάθε πρόγραμμα συμμετέχουν 8 σολίστες της ορχήστρας και 4 ερμηνευτές.

Το πρώτο πρόγραμμα τιτλοφορείται «Ταξίδι στον χρόνο με τις μουσικές της Σμύρνης και του Πειραιά». Το πρόγραμμα είναι αφιερωμένο σε δύο πόλεις που έχουν σημαδέψει ολόκληρο τον ελληνισμό. Η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας επί σκηνής με τον Ανδρέα Κατσιγιάννη παρουσιάζει τραγούδια από τη Σμύρνη του έρωτα και του πάθους έως την Πειραιώτικη σχολή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνθέσεις των Γιοβάν Τσαούς, Κώστα Σκαρβέλη, Δημήτρη Σέμση, Ογδοντάκη (Γιάννη Δραγάτση), Παναγιώτη Τούντα, Πρόδρομου Τσαουσάκη, Σπύρου Περιστέρη, Μάρκου Βαμβακάρη, Βαγγέλη Παπάζογλου, Βασίλη Τσιτσάνη κ.ά. Τραγουδούν Μπάμπης Τσέρτος, Σοφία Μέρμηγκα, Βασίλης Προδρόμου, Σοφία Παπάζογλου.

Το δεύτερο πρόγραμμα έχει τον τίτλο «Mare Nostrum, the voyage – Το ταξίδι, στη δική μας θάλασσα & Ερωτας στην ξενιτιά».

Το δεύτερο πρόγραμμα της περιοδείας αποτελείται από δύο κύκλους. Ο α’ κύκλος «Το ταξίδι, στη δική μας θάλασσα» είναι αφιερωμένος στη θάλασσα που ενώνει 23 διαφορετικούς λαούς. Μελωδίες κοινές και διασκευές πρωτότυπες συναντιούνται επί σκηνής με την Εστουδιαντίνα σε μια πανδαισία ήχων και ρυθμών. Στον β’ κύκλο «Ερωτας στην ξενιτιά», το ταξίδι ξεκινά από την Ανατολή και τα Βαλκάνια, φτάνει έως τα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας και τα φάντο της Πορτογαλίας και καταλήγει στην Ελλάδα του χθες και του σήμερα μέσα από τα τραγούδια της Λίνας Νικολακοπούλου.

Τραγουδούν Θοδωρής Βουτσικάκης, Ασπασία Στρατηγού, Απόστολος Μόσιος, Ευτυχία Μητρίτσα. Σολίστ είναι οι Νίκος Μέρμηγκας, Κυριάκος Γκουβεντάς, Σωτήρης Μαργώνης, Φίλιππος Ρέτσιος, Κώστας Μερετάκης, Ανδρέας Παπάς, Γιάννης Πλαγιανάκος, Κώστας Κωνσταντίνου, Απόστολος Μόσιος, Σταύρος Κουσκουρίδας, Απόστολος Βαλαρούτσος, Απόστολος Βαγγελάκης, Δήμος Βουγιούκας, Ανδρέας Κατσίγιαννης, Κωνσταντίνος Γεδίκης.

Οι καλοκαιρινές συναυλίες

O κύκλος ανοίγει με πέντε εμβληματικές συναυλίες της Εστουδιαντίνας σε μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, αρχής γενομένης στις 22 Ιουλίου και την επομένη 23 Ιουλίου στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου στο Γαλάτσι στην Αθήνα. Στις 25 και 26 Ιουλίου ακολουθεί εμφάνιση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά και στις 29 Ιουλίου στη Μονή Δαφνίου.

Τρεις συναυλίες προγραμματίζονται τον Αύγουστο, με την Εστουδιαντίνα να πρωταγωνιστεί μουσικά την και τις 2 Αυγούστου στο Ευριπίδειο Θέατρο Σαλαμίνας. Στις 31 Αυγούστου θα παρουσιαστεί σόλο του Γιώργου Κοτσιφάκη στον προαύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και ακολουθεί η συναυλία της Εστουδιαντίνας.

Ο καλοκαιρινός κύκλος συναυλιών της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας ολοκληρώνεται με έξι εμφανίσεις που έχουν καταγραφεί στο πρόγραμμα του Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα την 1η Σεπτεμβρίου εμφανίζεται στην αυλή του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, στις 2 και τις 3 Σεπτεμβρίου στο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, στις 5 και στις 6 Σεπτεμβρίου στο Βυζαντινό Φρούριο Τρικάλων και στις 7 Σεπτεμβρίου στο Βυζαντινό Κάστρο Φαναρίου Καρδίτσας.

Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός

Κύκλο εκδηλώσεων σε αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα παρουσιάζει το φετινό καλοκαίρι η Εθνική Λυρική Σκηνή. Ανταποκρινόμενη στην πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού να ενεργοποιήσει το δύσκολο αυτό καλοκαίρι τους αρχαιολογικούς χώρους ολόκληρης της χώρας, η Εθνική Λυρική Σκηνή συμμετέχει στον νέο θεσμό «Ολη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», με μια σειρά εκδηλώσεων που αναδεικνύει το πολυεπίπεδο καλλιτεχνικό της στίγμα, σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή συμμετέχει στον νέο θεσμό «Ολη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» με 20 παραγωγές σε 70 αρχαιολογικούς χώρους, σε συνολικά 111 παρουσιάσεις

Εως και τις 15 Σεπτεμβρίου, 20 διαφορετικά προγράμματα μουσικής, όπερας, οπερέτας, χορού και αφιερώματα έρχονται σε 70 αρχαιολογικούς χώρους, σε συνολικά 111 παρουσιάσεις. Οι εκδηλώσεις σηματοδοτούν την επιστροφή στη σχέση μεταξύ καλλιτεχνών και κοινού, μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε όλοι, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τις οδηγίες και τις υποδείξεις των αρμοδίων αρχών της Πολιτείας.

Στα 20 προγράμματα που προτείνονται από την ΕΛΣ, οργανωμένα σε 6 κύκλους, δίνεται έμφαση στην ελληνική μουσική δημιουργία, από τα παραδοσιακά ακούσματα ως τη λόγια μουσική, χωρίς να λείπουν και οι επιλογές που ανήκουν στον σκληρό πυρήνα της ΕΛΣ, το ρεπερτόριο της όπερας, της κλασικής μουσικής, ενώ παρών είναι και ο χορός με τη συμμετοχή μελών του μπαλέτου της ΕΛΣ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου