ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μουσικό Χωριό ο Αγιος Λαυρέντιος

μουσικό-χωριό-ο-αγιος-λαυρέντιος-170711

Πληθώρα καλλιτεχνικών δράσεων διοργανώνεται με φόντο την καλοκαιρινή σεζόν

Για 14η χρονιά, το Μουσικό Χωριό μεταμορφώνει το μεσαιωνικό πηλιορείτικο χωριό του Αγίου Λαυρεντίου σε τόπο καλλιτεχνικής συμβίωσης, μουσικής πράξης και εκπαίδευσης, σε φυσικό και αρχιτεκτονικό περιβάλλον απαράμιλλης ομορφιάς.

Διοργανώνεται από την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία arTree με την υποστήριξη του Δήμου Βόλου, της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Λαυρεντίου.

Φέτος τα εργαστήρια, οι παραστάσεις και οι συμβιωτικές δράσεις των δύο κεντρικών εβδομάδων έχουν πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα φέρνοντας σε επαφή τις τέχνες του ήχου με το ανθρώπινο σώμα, την τεχνολογία, τη μουσική βιομηχανία, το θέατρο, τον χορό, τον λόγο, τις λαϊκές και έντεχνες προφορικές παραδόσεις και τον αυτοσχεδιασμό. Από τις θεματικές θα αντληθούν ποικίλες εργαστηριακές και συμβιωτικές δράσεις, ζωντανές παρουσιάσεις και αυθόρμητα δρώμενα, όπως κάθε χρονιά.

Η διοργάνωση αξιοποιεί όλο τον αρχιτεκτονικό ιστό, τις κτιριακές υποδομές και το φυσικό περιβάλλον του Αγίου Λαυρεντίου, ώστε να στεγάσει καλλιτέχνες και επιστήμονες, που αναλαμβάνουν δράσεις στο πλαίσιο της διοργάνωσης, αλλά και να αποτελέσει τόπο συνύπαρξης και φιλοξενίας για πρωτοβουλίες της τοπικής κοινωνίας.

«Προσκαλούμε σπουδαστές ή επαγγελματίες από τον χώρο της μουσικής και των παραστατικών τεχνών, καθώς και ελευθέρους ή ακαδημαϊκούς ερευνητές των ανθρωπιστικών επιστημών να συμμετάσχουν ενεργά στα συμβιωτικά εργαστήρια, τις συλλογικές δράσεις, τις διαλέξεις και τα residencies του καλοκαιριού, αλλά και όλους τους φιλότεχνους που επιθυμούν να γευθούν την πανδαισία των δεκάδων παραστάσεων και συναυλιών που διοργανώνονται τις μέρες εκείνες στον Αγιο Λαυρέντιο, πάντα με ελεύθερη είσοδο για το κοινό» υπογραμμίζουν οι διοργανωτές.

Συνολικά 22 συντονιστές από τον χώρο της μουσικής, του θεάτρου, του χορού, της performance, των επιστημών και των σωματικών τεχνών θα συντονίσουν και θα εμψυχώσουν το δυναμικό της φετινής διοργάνωσης, στο πλαίσιο τριών εβδομαδιαίων περιόδων, με κέντρο φωνητικών τεχνών, εργαστήριο φωνητικής έρευνας (3 – 9 Αυγούστου), με τους Σπύρο Σακκά, Νατάσσα Ζούκα, Ταξιάρχη Χάνο.

Την πρώτη περίοδο, 18 – 24 Αυγούστου, προγραμματίζονται οι μουσικές δράσεις ρίζα και κορμός – perpetual momentum. Συντονισμός, διδασκαλία Yuko Kaseki. Πίσω από τη μάσκα, συντονισμός Σίμος Κακάλας.

Διαλογισμός σε κίνηση και ακινησία – Αναπνοή και ανθρώπινο ενεργειακό πεδίο. Συντονισμός Γιώργος Φωτιάδης, Μαριάννα Αστρακά. Εφέ ένας γνωστός άγνωστος κόσμος. Συντονισμός Γιάννης Αναστασάκης.

Big Band Theory, εργαστήριο για τα jazz σύνολα. Συντονισμός Χρήστος Ραφαηλίφης.

Μουσική επί σκηνής – Μουσική σύνθεση και δραματουργία. Συντονισμός Περικλής Λιακάκης.

Εργαστήριο ελεύθερου φωνητικού αυτοσχεδιασμού. Συντονισμός Σαβίνα Γιαννάτου.

Η δεύτερη περίοδος, 25 – 31 Αυγούστου, περιλαμβάνει εισαγωγή στον ινδικό κλασικό χορό μπάρατα νάτιαμ και στον ινδικό πολιτισμό. Θεωρία και πρακτική. Συντονισμός Λήδα Σάνταλα.

Η μουσική του λόγου – η μουσική ως λόγος. Συντονισμός Κατερίνα Φωτεινάκη, Εύη Φιλίππου.

Η φύσα και τα μυστικά της. Τεχνικές ενστομισμού στο ελληνικό κλαρίνο. Συντονισμός Μάνος Αχαλινωτόπουλος.

Η μουσική φόρμα του sarki στο προπολεμικό. Συντονισμός Ευγένιος Βούλγαρης.

Ας κελαηδούν και χαίρουν. Επος, προφορικότητα και αυτοσχεδιασμός στη μουσική του Πόντου. Συντονισμός Γιάννης Τσανασίδης λύρα Πόντου, σύνθεση, συντονισμός ομάδας Νατάσα Τσακηρίδου τραγούδι, συντονισμός τραγουδιστών.

Το πολυφωνικό σώμα, ένας ακτινοβόλος αφηγητής. Εργαστήριο για το σωματικό θέατρο και τη φωνή. Συντονισμός – εμψύχωση Julianna Bloodgood & Rafał Habel.

Μακάμ και αυτοσχεδιασμός. Συντονισμός Νίκος Παραουλάκης.

Μουσική βιομηχανία: Twenty – Twenty. Εργαστήριο/σεμινάριο για την παραγωγή και διαχείριση δράσεων στη μουσική. Συντονισμός Αντρέας Τραχωνίτης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου