ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Φως στη μικρασιατική τραγωδία

φως-στη-μικρασιατική-τραγωδία-176938

Εκδήλωση των «Ιώνων» την Τετάρτη 11 Μαρτίου στο αμφιθέατρο «Σαράτση» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Εκδήλωση με θέμα «Τι δεν γνωρίζουμε για τη μικρασιατική τραγωδία;», με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Βλάση Αγτζίδη «Μικρασιατική Καταστροφή. Από τη Λούξεμπουργκ και τον Γληνό στην ήττα και το τραύμα», διοργανώνεται την Τετάρτη 11 Μαρτίου στις 7 μ.μ. στο αμφιθέατρο «Σαράτση» του παραλιακού συγκροτήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Διοργανωτές είναι το ΔΣ της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ιωνες» στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, σε συνεργασία με την ΕΚΠΟΛ Μαγνησίας και την υποστήριξη της ΕΡΤ Βόλου.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Αννίτα Πρασσά δρ. Ιστορίας, προϊσταμένη Γ.Α.Κ. Μαγνησίας, Λάζαρος Γαϊτάνης δικηγόρος, τ. πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου και ο συγγραφέας Βλάσης Αγτζίδης, που θα απαντήσει σε ερωτήματα του κοινού. Αποσπάσματα θα διαβάσει η Βίκυ Καποτά διευθύντρια της ΕΡΤ Βόλου. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Θανάσης Σαμαράς. Την εκδήλωση πλαισιώνει η χορωδία των εκπαιδευτικών υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Διαμαντόπουλου.

Οι μελέτες για τη Μικρασιατική Καταστροφή, που φιλοξενούνται στην έκδοση, επιχειρούν να φωτίσουν αφενός τις αιτίες της ήττας, αφετέρου τους λόγους που κάνουν σχεδόν αδύνατη τη διαμόρφωση κοινού ερμηνευτικού αφηγήματος. Η αδυναμία, αλλά και τα ενοχικά σύνδρομα δημιούργησαν μια «κατασκευασμένη λήθη», ως απόρροια της ανάγκης των δυνάμεων που οδήγησαν στη Μικρασιατική Καταστροφή, για κοινωνική αμνησία.

Οι διάφορες προσεγγίσεις κινούνται ακόμα σε ανταγωνιστικές κατευθύνσεις. Παρ’ ότι μας χωρίζουν σχεδόν εκατό χρόνια από τα γεγονότα που σημειώθηκαν στον χώρο της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης κατά την τελευταία φάση της οθωμανικής κατάρρευσης (κίνημα Νεότουρκων το 1908, καταστροφή Σμύρνης τον Σεπτέμβρη του 1922).

Η αναζήτηση των αιτιών της ασυμφωνίας αποτελεί πρόκληση και η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από την παρουσίαση του συνόλου των παραμέτρων που διαμόρφωσαν τη σύνθετη εξίσωση εκείνης της εποχής.

Στην πρώτη μελέτη με τίτλο «Οταν ο Γληνός «συνάντησε» τη Λούξεμπουργκ: Προσεγγίζοντας το ζήτημα της Ανατολής και το κίνημα των Νεότουρκων», συγκρίνονται οι απόψεις της Ρόζας Λούξεμπουργκ και του Δημήτρη Γληνού για το ανατολικό ζήτημα, καθώς και άλλων Ελλήνων σοσιαλιστών εκείνης της περιόδου, όπως ο Γεώργιος Σκληρός και ο Νίκος Γιαννιός.

Στη δεύτερη «Από τον Δραγούμη στον Μπεναρόγια: Το αντιπολεμικό –αντιμικρασιατικό συναίσθημα στην Ελλάδα και η συμβολή του στη Μικρασιατική Καταστροφή» επιχειρείται η αποτύπωση των συγκλίσεων και αποκλίσεων των πολιτικών δυνάμεων.

Στο τρίτο κείμενο, που έχει ως τίτλο «Η άρνηση της προσφυγικής μνήμης», διερευνάται το φαινόμενο της αντίδρασης προς τα πολιτικά και ιστορικά ζητήματα, που έθεσαν οι προσφυγικές οργανώσεις από το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’80.

Ο Βλάσης Αγτζίδης είναι διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του AΠΘ με βασικές του σπουδές τα μαθηματικά και τους Η/Υ (ΕΚΠΑ). Το αντικείμενο της διατριβής του, την οποία υποστήριξε το 1996, είναι η σοβιετική, κομματική, ελληνόφωνη εφημερίδα του Καυκάσου «Κόκκινος Καπνάς» (Κόκκινος Καπνεργάτης), μέσω της οποίας αποκωδικοποιούνται οι «απόκρυφοι» επικοινωνιακοί κώδικες της σταλινικής εκδοχής του σοβιετικού καθεστώτος. H μελέτη του «Παρευξείνιος Διασπορά. Οι ελληνικές εγκαταστάσεις στις βορειοανατολικές περιοχές του Εύξεινου Πόντου» έλαβε το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (1995).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου