ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Ευτυχισμένος Λάζαρος» σε Μεταξουργείο και Αχίλλειον

ευτυχισμένος-λάζαρος-σε-μεταξουργ-178028

Ενδιαφέρουσα ταινία της Αλίτσε Ρορβάχερ προσεχώς σε Μεταξουργείο και Αχίλλειον

Με την ταινία «Ευτυχισμένος Λάζαρος», σε σκηνοθεσία Αλίτσε Ρορβάχερ, συνεχίζονται οι προβολές της κινηματογραφικής κοινότητας του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Βόλου. Η ταινία θα προβληθεί μεθαύριο Παρασκευή 6 Μαρτίου στο Μεταξουργείο στη Νέα Ιωνία και τη Δευτέρα 9 Μαρτίου στο Αχίλλειον, με ώρα έναρξης 21:30.

Πρωταγωνιστούν Αλμπα Ρορβάχερ, Ντείβιντ Μπένεντ, Σερζί Λοπέζ, Νικολέτα Μπράσκι.

Ο Λάζαρος είναι καλόκαρδος στα όρια της αφέλειας νεαρός χωρικός, ο οποίος γίνεται φίλος με τον αριστοκράτη Τανκρέντι. Ευτυχισμένος από τη σχέση τους, δεν θα διστάσει να βοηθήσει τον τελευταίο, όταν εκείνος του ζητεί να σκηνοθετήσουν την ίδια του την απαγωγή.

Ο «Ευτυχισμένος Λάζαρος» διαδραματίζεται στην περιφέρεια της Ιταλίας, συστήνοντάς μας πολυμελή οικογένεια, που κατοικεί στοιβαγμένη σε σπίτι δουλεύοντας σε τραγικές συνθήκες για ένα πάμπλουτο αφεντικό της καπνοβιομηχανίας. Σχεδόν απόκοσμα αγνός και καλοσυνάτος χωρικός θα φτάσει εκεί που δε μπόρεσε κανείς, αλλάζοντας τελείως τα δεδομένα, με τρόπο οριακά μεταφυσικό.

Τρομερά περίεργο τέρας η ταινία. Εντυπωσιακό και αξέχαστο είναι πώς η ταινία στέκεται ως λειτουργική κινηματογραφική οντότητα. H Ρορβάκερ κρατά στοιχεία από την παράδοση του ιταλικού σινεμά, είναι είδος ταινίας στο οποίο πολύ συχνά βλέπουμε το ιταλικό σινεμά να επιστρέφει στο πέρασμα των δεκαετιών, όμως το κάνει με φρέσκες ιδέες και με τρόπο, που κεντρικό προβληματισμό απόλυτα σημερινό τον επαναπλαισιώνει ως σοκαριστικά αιώνιο.

Η Ιταλίδα εξετάζει πώς οι φεουδαρχικές δομές και η απάνθρωπη ταξικότητα ζουν και βασιλεύουν επανατοποθετημένες σε νέα όρια και καταλαμβάνοντας νέα τμήματα γης, καθώς ο πολιτισμός κινείται προς μέλλον χτισμένο στις ίδιες ακριβώς προβληματικές δομές. Ολα αυτά τα πετυχαίνει με ιδιόμορφη ιστορία, που συνδυάζει στοιχεία φαντασίας και νεορεαλιστικού παραμυθιού, που όμως ο ήρωας είναι οριακά μεσσιανική φιγούρα, που ήρθε να σώσει, να δώσει ελπίδα, να θυσιαστεί και δεν έχει ιδέα πώς να το κάνει, παγιδευμένος σε σύστημα αδυσώπητο και ανίκητο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου