Εκδήλωση για τη μικρασιατική τραγωδία

Τελευταία ενημέρωση: 2020-02-24, 13:46:32
Εκδήλωση για τη μικρασιατική τραγωδία

Την Τετάρτη 11 Μαρτίου στο αμφιθέατρο «Σαράτση» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

 

Ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα «Τι δεν γνωρίζουμε για τη μικρασιατική τραγωδία» με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Βλάση Αγτζίδη «Μικρασιατική Καταστροφή. Από τη Λούξεμπουργκ και τον Γληνό στην ήττα και το τραύμα» διοργανώνεται την Τετάρτη 11 Μαρτίου στις 7 μ.μ. στο αμφιθέατρο «Σαράτση» του παραλιακού συγκροτήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Διοργανωτές είναι το ΔΣ της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ιωνες» στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους, σε συνεργασία με την ΕΚΠΟΛ Μαγνησίας και την υποστήριξη της ΕΡΤ Βόλου.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Αννίτα Πρασσά δρ. Ιστορίας, προϊσταμένη Γ.Α.Κ. Μαγνησίας, Λάζαρος Γαϊτάνης δικηγόρος, τ. πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου και ο συγγραφέας Βλάσης Αγτζίδης, που θα απαντήσει σε ερωτήματα του κοινού. Αποσπάσματα θα διαβάσει η Βίκυ Καποτά διευθύντρια της ΕΡΤ Βόλου. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Θανάσης Σαμαράς. Την εκδήλωση πλαισιώνει η χορωδία των εκπαιδευτικών υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Διαμαντόπουλου.

Οι μελέτες για τη Μικρασιατική Καταστροφή, που φιλοξενούνται στην έκδοση, επιχειρούν να φωτίσουν αφενός τις αιτίες της ήττας, αφετέρου τους λόγους που κάνουν σχεδόν αδύνατη τη διαμόρφωση ενός κοινού ερμηνευτικού αφηγήματος.

Στην πρώτη μελέτη με τίτλο «Οταν ο Γληνός «συνάντησε» τη Λούξεμπουργκ: Προσεγγίζοντας το ζήτημα της Ανατολής και το κίνημα των Νεότουρκων», συγκρίνονται οι απόψεις της Ρόζας Λούξεμπουργκ και του Δημήτρη Γληνού για το ανατολικό ζήτημα, καθώς και άλλων Ελλήνων σοσιαλιστών εκείνης της περιόδου, όπως ο Γεώργιος Σκληρός και ο Νίκος Γιαννιός.

Στη δεύτερη «Από τον Δραγούμη στον Μπεναρόγια: Το αντιπολεμικό –αντιμικρασιατικό συναίσθημα στην Ελλάδα και η συμβολή του στη Μικρασιατική Καταστροφή», επιχειρείται η αποτύπωση των συγκλίσεων και αποκλίσεων των πολιτικών δυνάμεων.

Στο τρίτο κείμενο, που έχει ως τίτλο «Η άρνηση της προσφυγικής μνήμης», διερευνάται το φαινόμενο της αντίδρασης προς τα πολιτικά και ιστορικά ζητήματα που έθεσαν οι προσφυγικές οργανώσεις από το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’80.

Ο Βλάσης Αγτζίδης είναι διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του AΠΘ με βασικές του σπουδές τα μαθηματικά και τους Η/Υ (ΕΚΠΑ). Το αντικείμενο της διατριβής του, την οποία υποστήριξε το 1996, ήταν η σοβιετική, κομματική, ελληνόφωνη εφημερίδα του Καυκάσου «Κόκκινος Καπνάς» (Κόκκινος Καπνεργάτης), μέσω της οποίας αποκωδικοποιούνται οι «απόκρυφοι» επικοινωνιακοί κώδικες της σταλινικής εκδοχής του σοβιετικού καθεστώτος. H μελέτη του «Παρευξείνιος Διασπορά. Οι ελληνικές εγκαταστάσεις στις βορειοανατολικές περιοχές του Εύξεινου Πόντου» έλαβε το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (1995).

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
1
+
5
=