ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Ευτράπελα ιστορήματα Πηλίου»

ευτράπελα-ιστορήματα-πηλίου-199527

Θεατρική παράσταση του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου στην Παλιά Ηλεκτρική

«Ο γέρο- Αποστολάρας απ’ τη Μακρυράχη, η γριά Νικολίνα του Προμυριού, η Σταμάτ’ς η Παπαδήμος απ’ τ’ν Αμέρικα» είναι κάποιοι από τους λαϊκούς ανθρώπους, που θα πρωταγωνιστήσουν στα «Ευτράπελα ιστορήματα του Πηλίου» (από το ομώνυμο βιβλίου του Γιώργου Θωμά, 1992) στη θεατρική παράσταση του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου, που θα δοθεί την Τρίτη 18 και την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου στις 20.00 στο θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής.

Ξεκαρδιστική παράσταση με το ευτράπελο πνεύμα, που δεν έλειψε ποτέ από τους Πηλιορείτες, σε κάθε εποχή και κάθε χωριό ακόμη και στις δύσκολες, πικρές ώρες τους. Πειράγματα, αστειολογήματα, κοροϊδευτική διάθεση, λαϊκή φαντασία και ευρηματική σκέψη. Οι σχηματοποιήσεις της κοινωνικής ζωής με βάση τη διαλεκτική, κουταμάρα – εξυπνάδα. Στην παράσταση αναδεικνύεται το λαϊκό χιούμορ, που πολλές φορές είναι σκληρό, γιατί είναι αληθινό και έχει δόση τραγικότητας. Οι ευτράπελες διηγήσεις υποστηρίζουν την άποψη ότι ο άνθρωπος δεν αλλάζει, παραμένει ίδιος στις ανθρώπινες αδυναμίες όσα χρόνια κι αν περάσουν, αιώνιο το θέμα, κουτός -έξυπνος, πορεύονται μαζί, οι δεύτεροι πατούν πάνω στους πρώτους και ο κόσμος προχωρεί.

Η παράσταση αποτελεί συμβολικό αφιέρωμα στην προσφορά και το έργο σημαντικής πνευματικής προσωπικότητας της περιοχής, που «έφυγε» πρόσφατα, του εκπαιδευτικού, ιστορικού ερευνητή και συγγραφέα Γιώργου Θωμά. Βαθύς γνώστης της ιστορίας της περιοχής, άξιος μελετητής των ηθών και των εθίμων της, που βασιζόμενος στη γνώση που πρόσφεραν η βιωματική του εμπειρία, η επιτόπια έρευνα, η αγάπη του για τον αγροτικό κόσμο του Πηλίου και ό,τι αληθινά αυθεντικό, διακρίθηκε ιδιαιτέρως στη λαογραφία.

Στην παράσταση συμμετέχουν και μέλη του Συλλόγου Τρικεριωτών Μαγνησίας «Εν Τρικερίω» με δυο χαρακτηριστικές ιστορίες της Ασπας Καλογήρου, εμπνευσμένες από την αγνότητα και την ευήθεια των συγχωριανών τους.

Τη θεατρική ομάδα του Λ.Ε.Β. αποτελούν οι Μάρθα Παπαθανασίου, Θωμάς Καραλόπουλος, Βασιλική Τράκη, Πανταζής Γιαννιός, Κώστας Βαρδάκης, Αρετή Κατσαγεωργίου, Σόνια Μιχαήλ, Απόστολος Τζουβάρας, Νατάσα Μαντούδη, Φωτεινή Χρηστάκη, Μαρία Κατσαγεωργίου, Ελένη Ντάσιου, Ασπα Καλογήρου, Μαλαμίτσα Λιθαδιώτη και Βάσω Κλιάρη. Η σκηνοθεσία είναι του Απόστολου Τσιρώνη.

Η τιμή γενικής εισόδου είναι 5 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων στη γραμματεία του Λ.Ε.Β. (Κοραή 79) καθημερινά, στα τηλέφωνα 2421033938 και 2421305753 και στο βιβλιοπωλείο «Η Πένα», Σπυρίδη 21.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου