Παρουσίαση ποιητικών συλλογών του Λάζαρου Γαϊτάνη

Τελευταία ενημέρωση: 2020-01-14, 14:33:47
Παρουσίαση ποιητικών συλλογών του Λάζαρου Γαϊτάνη

Παρουσίαση των ποιητικών συλλογών «Αρχαίων φωτοσκιάσεις» και «Θωριές σε φόντο γκρίζο» του Λάζαρου Γαϊτάνη διοργανώνεται την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου στις 19.00 στην Εξωραϊστική Λέσχη Βόλου.

Ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» συνεργάστηκε τούτη τη φορά με τον Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου σε μια ακόμη σημαντική εκδήλωση με τιμητικό και συμβολικό χαρακτήρα. Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται οι πρώτες ποιητικές συλλογές τού τέως προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Λάζαρου Γαϊτάνη «Αρχαίων φωτοσκιάσεις» και «Θωριές σε φόντο γκρίζο».

Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση θα πάρουν δωρεάν στα χέρια τους καλαίσθητο βιβλίο, με δύο εξώφυλλα, για την έκδοση του οποίου συνεργάστηκαν ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου και η «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος». Η έκδοση υλοποιήθηκε από τις Γραφικές Τέχνες «Παλμός», για λογαριασμό των εκδόσεων «Ιδιόμελον», που πραγματοποίησαν το πρώτο τους εκδοτικό βήμα στα μονοπάτια της ποίησης.

Αντικείμενο των 79 συνολικά ποιημάτων η ιστορία, η αρχαία στην πρώτη συλλογή, η σύγχρονη στη δεύτερη. Υποκείμενα οι άνθρωποι. Οι επώνυμοι της αρχαιότητας από τη μία μεριά, οι ανώνυμοι άνθρωποι στις γκρίζες μέρες των 20ού και 21ου αιώνων από την άλλη. Σε κάθε ποίημα η ιστορική καταγραφή του γεγονότος προηγείται. Το ποίημα ακολουθεί. Ετσι ο αναγνώστης αντιμετωπίζει με οικείο τρόπο τούς πρωταγωνιστές των ποιημάτων.

Στη συλλογή «Αρχαίων φωτοσκιάσεις» ο ποιητής εστιάζει τη γραφή του σε τρεις κατηγορίες αρχαίων, σε «πρόσωπα φωτοσκιασμένα στης δόξας το λαμπάδιασμα» αφημένα μέσα στη λάμψη της δόξας. Σε «πρόσωπα φωτοσκιασμένα στη χάση της δόξας» μοιρασμένα ανάμεσα στο φως και στη σκιά και σε «πρόσωπα ισκιοντυμένα στα Τάρταρα της μνήμης, στη σκιά της αιώνιας κρίσης». Ο Προμηθέας, η Φαίδρα, ο Αχιλλέας, ο Εφιάλτης, ο Αριστείδης, ο Φειδίας, ο Δημοσθένης, η Ρωξάνη, ο Σπάρτακος, ο Βρούτος είναι κάποια από τα πρόσωπα, τα οποία ο Λάζαρος Γαϊτάνης στα 45 ποιήματά του ντύνει με φως, φωτοσκιάζει ή ανασύρει ισκιοντυμένα.

Στη συλλογή «Θωριές σε φόντο γκρίζο» ο ποιητής αναφέρεται στις θωριές ανώνυμων, που τύλιξαν σε φόντο γκρίζο δύσκολοι καιροί του 20ού και του 21ου αιώνα. Στις θωριές που σκότωσαν οι πόλεμοι: «Κρατώ το γέλιο των νεκρών μες σε φωτογραφίες, πίσω απ’ την πόρτα την κλειστή τα δακρυσμένα μάτια, πνίγοντας μες στα στήθη μου κραυγή για την ειρήνη». Στις θωριές που σκότωσε η τυφλή βία της τρομοκρατίας: «Γυρτή μπροστά σ’ ένα παιδί νεκρό θα δεις, την κούκλα κατάχαμα να κλαίει, να κλαίει θα δεις, γιατί οι άνθρωποι δεν έχουνε μιας κούκλας την ψυχή». Στις θωριές που έπνιξε η θάλασσα στο μακρύ ταξίδι της προσφυγιάς: «Στ’ αλλοπαρμένο κύμα σα γίνηκες παιχνίδι και η βάρκα σα μπατάρισε στο πελαγίσιο το νερό απ’ του ονείρου της προσφυγιάς το βάρος». Στις θωριές που αγκίστρωναν στου πέλαγου τις κυματοκορφές το εξόριστό τους βλέμμα... Στις θωριές που ο καρκίνος μες απ’ το χαροπάλεμα άφησε πάνω τους σημάδια, η λέπρα λόγια συμπόνιας στη Σπιναλόγκα σ’ ένα ταγάρι αδειανό... Σ’ όλες εκείνες τις θωριές που πέρασαν, χάθηκαν ή ζουν, γυρεύοντας ν’ αλλάξουν ουρανό.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης έχει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Χρήστος Στρατηγόπουλος. Τις δύο συλλογές θα παρουσιάσουν η νομικός και ποιήτρια Ελενα Ψαραλίδου – Φιλιππιτζή για την ποιητική συλλογή «Αρχαίων φωτοσκιάσεις», ενώ η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Ματίνα Δολιανίτη – Μαρδέλη θα παρουσιάσει την ποιητική συλλογή «Θωριές σε φόντο γκρίζο».

Η παρουσίαση θα διανθιστεί με μοναδικές απαγγελίες από τον Νίκο Βαραλή δημοσιογράφο, διευθυντή του ραδιοφωνικού σταθμού της Μητρόπολης Δημητριάδος «Ορθόδοξη Μαρτυρία» και μέλος του Δ.Σ. της «Μαγνήτων Κιβωτός» και τη Βίκυ Καποτά, θεολόγο, παραγωγό λόγου, προϊσταμένη του ραδιοφωνικού σταθμού ΕΡΑ Βόλου.

Πριν το καθιερωμένο κλείσιμο της εκδήλωσης από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιο, προγραμματίζεται τοποθέτηση του ποιητή Λάζαρου Γαϊτάνη.

Ποιητική ευαισθησία

Ο Λάζαρος Γαϊτάνης γεννήθηκε στον Βόλο, όπου κι εργάστηκε ως δικηγόρος, έχοντας διατελέσει πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου την περίοδο 2014 – 2017 και για τρεις θητείες αντιπρόεδρος την περίοδο 2005 – 2013. Με την ποίηση ασχολείται από το 2001, γράφοντας ποιήματα αρχικά σε έμμετρο δεκαπεντασύλλαβο στοίχο και στη συνέχεια σε ελεύθερο. Επέλεξε, όμως, να τα κρατά κλεισμένα σε συρτάρια, παραπέμποντας διαρκώς τη δημοσιοποίησή τους για το μέλλον. Ηταν η εσωστρέφεια του ποιητή, που κέρδισε στη μάχη την εξωστρέφεια του δικηγόρου – συνδικαλιστή. Πρόσκαιρα, όμως, γιατί τώρα πλέον είναι στα χέρια όλων.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
5
+
4
=