ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Συναυλία με βυζαντινούς ύμνους στην Παλιά Ηλεκτρική

συναυλία-με-βυζαντινούς-ύμνους-στην-π-268309

Συναυλία με βυζαντινούς ύμνους της περιόδου των Χριστουγέννων διοργανώνεται σήμερα Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου στις 8.00 μ.μ. στο θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας, από τον χορό ψαλτριών «Αι άδουσαι», υπό τη χοραρχία της δρ. Σέβης Μαζέρα – Μάμαλη. Τη συναυλία διοργανώνει η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Βόλου.

Η βυζαντινή υμνογραφία των εορτών των Χριστουγέννων χαρακτηρίζεται όχι μόνο πλούσια και πανηγυρική, αλλά έχει και μεγάλη ποιητική αξία. Οι καταβασίες, τα μεγαλυνάρια, τα στιχηρά ιδιόμελα, τα κοντάκια των ύμνων, οι κανόνες εκφράζουν αισθήματα δέους και θάμβους, κατάνυξης και ευλάβειας. Οι μεγάλοι υμνογράφοι στους ύμνους τους συμπυκνώνουν σε απαράμιλλους στίχους όλη τη θεολογία της Εκκλησίας. Στίχοι που περιγράφουν με επιτυχία το μεγάλο και απερινόητο γεγονός της Θείας Ενανθρωπήσεως έχουν ενδυθεί μελικά από εκατοντάδες βυζαντινούς, μεταβυζαντινούς και νεότερους μελουργούς. Μελοποιήματα που ηχούσαν στην Αγία του Θεού Σοφία των βυζαντινών χρόνων αλλά και σε όλη την ορθόδοξη οικουμένη της μεταβυζαντινής περιόδου έως τις ημέρες μας.

Ο χορός ψαλτριών «Αι άδουσαι», θα αποδώσει ύμνους από την μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων την οποία θα εορτάσει για μία ακόμη φορά η Χριστιανοσύνη με λαμπρότητα. Θα ακουστούν έργα του Μελχισεδέκ επισκόπου Ραιδεστού (τέλη 16ου – μέσα 17ου αιώνα), Μπαλασίου Ιερέως και Νομοφύλακος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας (β΄ μισό 17ου αι.), Πέτρου Μπερεκέτη (α΄ τέταρτο 18ου αιώνα), Πέτρου Πελοποννησίου λαμπαδαρίου, Γρηγορίου Πρωτοψάλτου κ.ά.

Ο χορός ψαλτριών «Aι άδουσαι», ιδρύθηκε στον Βόλο τον Νοέμβριο του 2012 από την Σέβη Μαζέρα, μουσικολόγο, διδάκτορα Βυζαντινής Μουσικολογίας, πιανίστα και διπλωματούχο βυζαντινής – εκκλησιαστικής μουσικής, μαθήτρια του αείμνηστου Μανώλη Χατζημάρκου. Η χορωδία απαρτίζεται από καλλίφωνες ψάλτριες που έχουν φοιτήσει στην τέχνη της ψαλτικής.

«Βασικό κίνητρο για τη δημιουργία του γυναικείου χορού «Αι άδουσαι», στάθηκε η ανάγκη για την από κοινού έκφραση της ψαλτικής γνώσης, καθώς για την ενδελεχέστερη σπουδή των εκκλησιαστικών μελοποιημάτων. Η σπουδαιότητα του εγχειρήματος έγκειται στο ότι πρόκειται για γυναικείο χορό ο οποίος μέσα από την γνώση της ψαλτικής τέχνης στοχεύει στην ορθή ερμηνεία και απόδοση των ψαλτικών συνθέσεων. Κύριοι σκοποί του χορού είναι η έρευνα, η σπουδή και η παρουσίαση στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, συνθέσεων βυζαντινών, μεταβυζαντινών και σύγχρονων μελουργών του αυθεντικού Ορθόδοξου Εκκλησιαστικού Μέλους», υπογραμμίζει η δρ. Σέβη Μαζέρα – Μάμαλη.

Στο ρεπερτόριο του χορού περιλαμβάνονται συνθέσεις από τον 13ο και έως τον 21ο αιώνες. Μετά από πρόσκληση επίσημων εκκλησιαστικών και πολιτιστικών φορέων έχει λάβει μέρος σε χορωδιακά φεστιβάλ και εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πρωτοεμφανίστηκε τον Ιανουάριο του 2013, στο Θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής του Βόλου, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Βόλου, συμμετέχοντας μαζί με το σύλλογο Ιεροψαλτών του Βόλου «Ιωάννης Κουκουζέλης», στο δρώμενο με τίτλο «Σήμερον η κτίσις φωτίζεται…», που βασίστηκε στο ομώνυμο έργο του ομότιμου καθηγητή της βυζαντινής μουσικολογίας Γρηγορίου Θ. Στάθη.

Εκτοτε έχει παρουσιάσει αφιερωματικές συναυλίες με θέμα την «Θάλασσα στην Υμνογραφία», «Υμνους για την Παναγία, των Χριστουγέννων, του Πάσχα και πολλών άλλων μεγάλων εορτών της Ινδίκτου». Εχει επανειλημμένως προσκληθεί για την τέλεση ιερών ακολουθιών, συχνά χοροστατούντων των Επισκόπων των αντίστοιχων μητροπόλεων.

Ο χορός είναι ήδη πολύ γνωστός και για την αδιάλειπτη τέλεση των ακολουθιών των Χαιρετισμών καθώς και για αυτή της Μεγάλης Τρίτης στην οποία περιλαμβάνονται ύμνοι της πολύ γνωστής μελουργού του 9ου αιώνα της οσίας Κασσίας Μοναχής. Σταθμό απετέλεσε η εμφάνιση του Βυζαντινού Χορού Ψαλτριών στην Κωνσταντινούπολη τον Απρίλιο του 2014, στο ιστορικό «Ζωγράφειο» Λύκειο Κωνταντινουπόλεως, στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 120 χρόνια από της ιδρύσεώς του. Η είσοδος είναι 2 ευρώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου