ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ποιητική εκδήλωση στη Χάρτα

ποιητική-εκδήλωση-στη-χάρτα-283071

Πέντε δημιουργοί παρουσιάζουν τα έργα τους στο κοινό του Βόλου

Εκδήλωση με τίτλο «Μετατόπιση: Η ποίηση και τα όρια του κόσμου. Μία ποιητική περιπλάνηση στο εδώ και το εκεί μεταξύ βίου και γραφής» διοργανώνεται την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου στις 20.00 στο καφενείο – βιβλιοπωλείο «Χάρτα», Σκενδεράνη 16, στον Βόλο.

Οι ποιητές και μέλη της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού ΦΡΜΚ, Ορφέας Απέργης, Φοίβη Γιαννίση, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Παναγιώτης Ιωαννίδης και Γιάννα Μπούκοβα διαβάζουν ποιήματά τους και συζητούν για την ποίησή τους.

Ο Ορφέας Απέργης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά και σουηδικά. Εχει διδάξει αγγλικά και ελληνικά στη Μέση Εκπαίδευση. Ειδικεύεται στη βρετανική λογοτεχνία του 19ου αιώνα και τη θεωρία της λογοτεχνίας του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα. Εχει μεταφράσει Μπράουνινγκ, Μπροντέ, Λάρκιν, Μαλντούν, Χιλλ και άλλους. Εχει συμμετάσχει σε πολλές εκδηλώσεις επιτέλεσης (performance) ποιητικών και άλλων κειμένων, ως μέλος των καλλιτεχνικών ομάδων poetrynow και frmk.

H Φοίβη Γιαννίση είναι ποιήτρια και αρχιτέκτων, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Στο μάθημα χώρος και πολιτισμός (ΤΑΜ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) που διδάσκει από το 2008 η ποίηση συνδυάζεται με περιπατητικές περφόρμανς. Εχει δημοσιεύσει έξι ποιητικά βιβλία, με τελευταίο τη Χίμαιρα (Καστανιώτης 2019), ενώ η συλλογή της Ομηρικά (Κέδρος, 2009) έχει δημοσιευτεί στα γερμανικά και στα αγγλικά. To 2010 ήταν εθνική επιμελήτρια για το ελληνικό περίπτερο στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας με το έργο «Κιβωτός: Παλαιοί σπόροι για νέες καλλιέργειες».

Η Κατερίνα Ηλιοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Χημεία και Καλές Τέχνες στη Θεσσαλονίκη και στο Λονδίνο. Δημοσιεύει ποιήματα και κείμενα για την ποίηση από το 2001. Εχει συνεργαστεί σε έργα με εικαστικούς καλλιτέχνες και έχει επιμεληθεί συλλογικά έργα που συνδυάζουν την ποίηση με την περφόρμανς και τη διάδραση με το κοινό. Εχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ ποίησης, καθώς και μεταφραστικά και συγγραφικά συνέδρια. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί σε δέκα γλώσσες και έχουν συμπεριληφθεί σε περιοδικά και ανθολογίες.

Ο Παναγιώτης Ιωαννίδης γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα, όπου και ζει. Ποιήματά του έχουν περιληφθεί σε δυο αγγλόγλωσσες και μία γερμανική ανθολογία και δημοσιευθεί, μεταφρασμένα, σε αγγλικά, πολωνικά, σουηδικά και τουρκικά περιοδικά και παρουσιασθεί σε φεστιβάλ και άλλες εκδηλώσεις. Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του εξαμηνιαίου περιοδικού «για τη διερεύνηση του ποιητικού φαινομένου».

Η Γιάννα Μπούκοβα είναι δίγλωσση ποιήτρια, πεζογράφος και μεταφράστρια, γεννημένη στη Σόφια. Εχει εκδώσει στα βουλγαρικά δύο ποιητικές συλλογές, μία συλλογή διηγημάτων κι ένα μυθιστόρημα. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας και σε δική της μετάφραση έχουν δημοσιευτεί στη χώρα της πάνω από δέκα βιβλία σύγχρονης ελληνικής ποίησης, το σύνολο του σωζόμενου έργου της Σαπφούς, τα άπαντα του Κάτουλλου και οι Πυθιόνικοι του Πινδάρου (κρατικό βραβείο μετάφρασης 2012).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου