ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Παρουσίαση ντοκιμαντέρ στον Βόλο

παρουσίαση-ντοκιμαντέρ-στον-βόλο-289610

Αύριο Πέμπτη στο συνεδριακό της Μητρόπολης στα Μελισσάτικα

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Πέρασα κι εγώ από κει και είχα παπούτσια από χαρτί» του γνωστού σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ, με θέμα τα παραδοσιακά παραμύθια και τους λαϊκούς αφηγητές, αύριο Πέμπτη 28 Νοεμβρίου στις 18.00 στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας στα Μελισσάτικα.

Η Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας, Τμήμα του Φορέα Πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», από το χειμερινό εξάμηνο του 2019 – ‘20 εκτός των εξ αποστάσεως μαθημάτων για τη λαογραφία, προσφέρει για το χειμερινό εξάμηνο 2019 – ‘20 το διά ζώσης πρόγραμμα «Τοπική ιστορία και ψηφιακά μέσα, αρχειακή εθνογραφία σε αρχεία τοπικής ιστορίας».

Επιστημονικοί υπεύθυνοι είναι ο Μανώλης Βαρβούνης καθηγητής Λαογραφίας, πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και ο δρ. Αλέξανδρος Καπανιάρης μεταδιδακτορικός ερευνητής του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, διδάσκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Επιστημονική υπεύθυνη ιστορικής τεκμηρίωσης είναι η δρ. Αννίτα Πρασσά ιστορικός, αρχειονόμος, προϊσταμένη Γ.Α.Κ. Μαγνησίας και επιστημονικός υπεύθυνος εργαστηρίων ο Βασίλης Λουλές, σκηνοθέτης ταινιών ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας.

Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων θα γίνει προβολή του ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λουλέ, παραγωγής 2014, στο οποίο γιαγιάδες και παππούδες, λαϊκοί παραμυθάδες της ελληνικής υπαίθρου αφηγούνται στον κινηματογραφικό φακό παραμύθια και ιστορίες με οικουμενικό και διαχρονικό χαρακτήρα. Παραμύθια του κάμπου και των βουνών, που έχουν ταξιδέψει, μέσα από την ταινία, στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε σε χωριά των Τρικάλων Θεσσαλίας το καλοκαίρι του 2013 και προβλήθηκε στην Αθήνα στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης επί σειρά ημερών τον Φεβρουάριο του 2014.

Συμμετείχε στο διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, σε αφιερώματα για την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης (20 Μαρτίου) που διοργανώθηκαν στον Δήμο Αθηναίων, στη Βιβλιοθήκη Γρεβενών, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και αλλού.

Προβλήθηκε στο πλαίσιο του φεστιβάλ αφήγησης Πηλίου, σε καλοκαιρινές εκδηλώσεις τοπικών συλλόγων, σε φεστιβάλ στη Χίο, σε Μουσεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Πειραιώς και αλλού, ενώ το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ το συμπεριέλαβε στη συλλογή του με ταινίες από όλο τον κόσμο, προκειμένου να χρησιμοποιείται για ερευνητικούς σκοπούς και στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Η προβολή θα είναι ανοικτή στο κοινό και θα ακολουθήσει συζήτηση του σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ με τους εκπαιδευόμενους και τους θεατές.

Θα ακολουθήσει διήμερο κινηματογραφικό εργαστήριο, με τον σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ, που θα έχει διάρκεια 16 ώρες. Θα πραγματοποιηθεί επίσης στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, στα Μελισσάτικα, το Σάββατο 30 Νοεμβρίου και την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου, από 10.00 μέχρι 18.00.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου