Σεργιάνι στο τραγούδι

Τελευταία ενημέρωση: 2019-11-18, 11:47:21
Σεργιάνι στο τραγούδι

Περπατώντας στην άλλη όχθη της μουσικής μας παράδοσης

 

Μουσικό περίπατο στους 20ό και 21ο αιώνες υπόσχεται ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σοφαδιτών Μαγνησίας στην εκδήλωση με τίτλο «Περπατώντας στην άλλη όχθη της μουσικής μας παράδοσης», που διοργανώνεται την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου στις 7.00 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Ιωνίας. Πρόκειται για μουσικό περπάτημα στην ιστορική εξέλιξη του ελληνικού τραγουδιού, που διαδέχθηκε το δημοτικό τραγούδι, αλλά εξέφραζε πάντα την ψυχή του λαού.

Για την ιστορική εξέλιξη, που το κοινό θα παρακολουθήσει ζωντανά από μουσική κομπανία, θα δοθεί αρχικά περίγραμμα με λόγο και εικόνα. Η λαϊκή ορχήστρα, που αποτελείται από τους Παρασκευούλα Μπαντελά τραγούδι, κρουστά, Δημήτρη Τρουμπουτζά τραγούδι, μπουζούκι, τζουράς, Κώστα Καραδέμητρο τραγούδι, κιθάρα, Περικλή Παχή βιολί, Γιώργο Κατσικαδέλλη τραγούδι, μπαγλαμάς και Ευάγγελο Δοδοντσίδη ακορντεόν, καθώς και ο Σύλλογος Χοροστέκι ΕΔΡΑΜΕ αναλαμβάνουν να μας σεργιανίσουν στην άλλη όχθη της μουσικής μας παράδοσης.

Στην ίδια εκδήλωση οι Σοφαδίτες Μαγνησίας θα τιμήσουν δύο συμπατριώτες τους, γνωστούς στο πανελλήνιο μουσικοσυνθέτες, τον Θωμά Μπακαλάκο και τον Πέτρο Βαγιόπουλο, για την προσφορά τους στην ελληνική μουσική.

Ο Θωμάς Μπακαλάκος γεννήθηκε στο χωριό Κυψέλη του Δήμου Σοφάδων το 1948. Σε μικρό χρονικό διάστημα από την έναρξη των σπουδών του ταυτόχρονα στη Μαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο ωδείο, ξεκίνησε το συνθετικό του έργο. Παράλληλα, τα βιώματά του στον θεσσαλικό κάμπο κοντά στους ανθρώπους του μόχθου με τα μύρια όσα προβλήματα, οι ιστορικές συγκυρίες στην εποχή της δικτατορίας σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη ευαισθησία του τον οδήγησαν σε έντονη πολιτιστική και κοινωνικοπολιτική δραστηριότητα. Ολα τούτα αποτέλεσαν πηγές εμπειριών, γνώσεων και έμπνευσης για το συνθετικό έργο του.

Εμφανίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του ᾽70 στον χώρο του ελληνικού τραγουδιού, με τη συλλογή τραγουδιών «Τα αγροτικά», με ερμηνευτή τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Το έργο είχε τεράστια επιτυχία. Ακολούθησαν οι δίσκοι «Πορεία στη νύχτα», «Οι προστάτες» με ερμηνευτές τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τη Χάρις Αλεξίου και τον ίδιο, «Ανοιχτή επιστολή» με ερμηνευτές τον ίδιο και το Γιώργο Υδραίο και μερικούς ακόμα δίσκους με χαρακτηριστικότερο το έργο «Απ’ την Ελλάδα γεια χαρά», με ερμηνευτές τον ίδιο, τη Χριστίνα Μαραγκόζη και τον Αντώνη Βαρδή.

Από το 1985 ώς σήμερα ασχολείται με τη σύνθεση λόγιας μουσικής. Τον απασχόλησε το ζήτημα της θεμελίωσης της μουσικής ως επιστήμης με την αυστηρότητα, που αυτό συνεπάγεται. Στο πλαίσιο αυτό ήταν και η επιστημονική του ανακοίνωση στο συνέδριο, που διοργάνωσε το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Τομέας Μαθηματικών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το Κέντρο Ερευνας Επιστήμης και Εκπαίδευσης (Κ.Ε.ΕΠ.ΕΚ). Στην εισήγησή του με θέμα «Η μουσική ως μέσο επικοινωνίας και η σχέση της με τα μαθηματικά», παρουσίασε τη νέα μέθοδο μουσικής σημειογραφίας με μαθηματικό τρόπο, που την ονομάζει αριθμητική μουσική παράσταση. Η καταγραφή μουσικής σύνθεσης μέσω της μεθόδου, επιτυγχάνεται μόνο με τη χρήση των αριθμών και των τεσσάρων πράξεων της αριθμητικής.

Ο Πέτρος Βαγιόπουλος γεννήθηκε το 1949 στους Σοφάδες Καρδίτσας. Σπούδασε μαθηματικός στη Θεσσαλονίκη και ήταν επί δεκαετία ιδιοκτήτης και διευθυντής φροντιστηρίων Ανωτάτων Σχολών στον Βόλο. Παράλληλα, από φοιτητής ακόμη, ασχολήθηκε με τη σύνθεση.

Το 1977 συνεργάστηκε με τον ποιητή Δημήτρη Χριστοδούλου. Αν και σπούδασε μαθηματικά, η εμμονή του με τη μουσική και το τραγούδι τον οδήγησαν στην Αθήνα, όπου από το 1983 συνεργάζεται με τον Μανώλη Ρασούλη. Συνεργάστηκαν για 30 χρόνια σε πολλούς δίσκους και συναυλίες. Μερικές από τις επιτυχίες που έγραψαν μαζί είναι τα «Νιώσε με», «Πότε Βούδας, πότε Κούδας», «Το Βαλς», «Ρώσικά μου μάτια», «Γεια σου κυρ εισαγγελέα», «Τα πάντα ρει» και πολλά άλλα.

 Συνεργάστηκε, επίσης, με τους στιχουργούς Γιάννη Λογοθέτη (ΛΟΓό), Λευτέρη Παπαδόπουλο, Ηλία Κατσούλη, Γ. Κλεφτογιώργο, Π. Αμπαζή, Ησαΐα Παπαδόπουλο, Αντ. Παπαϊωάννου, Γ. Βρούβα κ.ά.

Τα τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει οι Νίκος Παπάζογλου, Γλυκερία, Ελένη Βιτάλη, Ορφέας Περίδης, αδελφοί Κατσιμίχα, Νένα Βενετσάνου, Μανώλης Μητσιάς, Κώστας Μακεδόνας, Δημ. Μπάσης, Πασχάλης Τερζής, Λέων. Βελής, Λάμπρος Καρελάς, Ναταλία Ρασούλη, Γιώργος Μαργαρίτης, Μπάμπης Τσέρτος, Χριστίνα Μαραγκόζη, Ελ. Λεγάκη, Αγάθωνας, περίπου 50 επώνυμοι τραγουδιστές.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
8
+
2
=