ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εκθεση… αίνιγμα

εκθεση-αίνιγμα-323159

Αναφορά στους Ντε Κίρικο και Αλμπέρτο Σαβίνιο με έργα από το Μουσείο Δάμτσα του Δήμου Βόλου στο Κέντρο Τέχνης

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η έκθεση με τίτλο «Αίνιγμα/Ænigma. Giorgio de Chirico & Alberto Savinio», η οποία φιλοξενείται στον 3ο όροφο του Κέντρου Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο και περιλαμβάνει έργα από το Μουσείο Αλέξανδρου Κ. Δάμτσα του Δήμου Βόλου, αναπαραγωγές έργων του Giorgio De Chirico (1888 – 1978) και του Alberto Savinio (1891 -1952), εποπτικό υλικό από τον πολύχρωμο κόσμο του βεστιαρίου και του αρχείου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και σχετικό με τον Giorgio De Chirico οπτικοακουστικό υλικό από το αρχείο της ΕΡΤ.

Εκτίθενται επιλεγμένα ζωγραφικά έργα του Μουσείου Αλ. Κ. Δάμτσα, στα οποία ενυπάρχει οργανικά η έννοια του αινίγματος, η οποία δεσπόζει ως προς το περιεχόμενο και τις διαστάσεις στο εικαστικό και λογοτεχνικό έργο τόσο του Giorgio De Chirico, όσο και του λιγότερο διάσημου αδελφού του, εξίσου όμως σπουδαίου ανθρώπου των γραμμάτων και των τεχνών Andrea De Chirico, γνωστού με το ψευδώνυμο Alberto Savinio. Για τις ανάγκες της μουσειακής αφήγησης παρουσιάζονται σε αναπαραγωγές εμβληματικά έργα των δύο De Chirico, στα οποία το στοιχείο του αινίγματος διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο, καθώς και σχετικά αποσπάσματα, στο ίδιο πνεύμα, από το λογοτεχνικό έργο των δύο καλλιτεχνών.

Η σκηνογραφική απόδοση του χώρου στα μεταφυσικά έργα των αδελφών De Chirico, η οποία εντείνει το στοιχείο του αινίγματος και της αγωνίας, αποκαλύπτει τις σχέσεις και τους δεσμούς τους με το θέατρο. Κάτω από αυτό το πρίσμα, τα έργα του Μουσείου Αλ. Δάμτσα «συνομιλούν» με αναπαραγωγές των κοστουμιών, που σχεδίασε ο Giorgio De Chirico για τις ανάγκες της περίφημης όπερας «Ορφεύς και Ευρυδίκη» του Christoph Willibald Gluck, η οποία παρουσιάστηκε το 1971 από τη Λυρική Σκηνή στο Θέατρο Ηρώδου του Αττικού στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, καθώς και πρωτότυπο αρχειακό υλικό από την εν λόγω παράσταση. Επιπλέον, η Διεύθυνση Αρχείου της ΕΡΤ παραχώρησε στο Κέντρο Τέχνης το ποιητικό ντοκιμαντέρ για το έργο του Giorgio De Chirico «Aenigma est» (1990) σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μαυρίκιου και μουσική Νίκου Κυπουργού, το οποίο προβάλλεται στον εκθεσιακό χώρο χωρητικότητας 25 θέσεων.

Η έκθεση, τέλος, συνοδεύεται από επεξηγηματικά κείμενα, στα οποία έχουν συμβάλει η δρ. ιστορίας της τέχνης, θεατρολόγος Αναστασία Κοντογιώργη, συγγραφέας του πονήματος Η σκηνογραφία του ελληνικού θεάτρου 1930 – 1960 (Θεσσαλονίκη, 2000), ο αρχιτέκτων Φαίδων Χατζηαντωνίου, ο οποίος με το ψευδώνυμο Πέτρος Λεκαπηνός μετέφρασε το βιβλίο του Alberto Savinio «Η παιδική ηλικία του Νιβάζιο Ντολτσεμάρε» (Αθήνα, 1988) και φυσικά η επιμελήτρια της έκθεσης.

Η έκθεση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου της Αθήνας, διοργανώνεται από το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.

Την επιμέλεια και τον γενικό συντονισμό της έκθεσης έχει αναλάβει η Νικολέτα Τζάνη, δρ. ιστορίας της τέχνης του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το ωράριο λειτουργίας είναι Τρίτη – Παρασκευή 10.00 – 13.00 και 19.00 – 21.00. Το Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο βρίσκεται στη διεύθυνση Μεταμορφώσεως 3, με τηλέφωνο επικοινωνίας 2421031701.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου