ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τιμητικό αφιέρωμα στον επίτιμο διευθυντή αρχαιοτήτων Λάζαρο Δεριζιώτη

τιμητικό-αφιέρωμα-στον-επίτιμο-διευθ-329184

Αφιέρωμα τιμής στον επίτιμο διευθυντή αρχαιοτήτων Λάζαρο Δεριζιώτη αποτελεί η εκδήλωση, που διοργανώνεται απόψε Τετάρτη 23 Οκτωβρίου στις 19.00 στο κτίριο Τσικρίκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γαμβέτα – Ιάσονος, στον Βόλο.

Η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού διά των φορέων της Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος και Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου – Ερευνητικό Κέντρο, Τομέας Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και Κειμηλίων, διοργανώνουν την εκδήλωση τιμής.

«Εκπληρώνουμε χρέος προς τον επιστήμονα και άνθρωπο, ο οποίος έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τη διάσωση των βυζαντινών και εκκλησιαστικών μνημείων όχι μόνο της Μαγνησίας, αλλά της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Ελλάδας συνολικότερα» αναφέρουν οι διοργανωτές. Συγκεκριμένα τιμάται η πολύπλευρη προσφορά του Λάζαρου Δεριζιώτη, ο οποίος για πολλά χρόνια, ως επιμελητής στην αρχή και επικεφαλής από το 1979 της Διεύθυνσης της πρώην 7ης Εφορείας Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, φρόντισε και ανέδειξε τα βυζαντινά μνημεία της Μαγνησίας, της Θεσσαλίας και ευρύτερα, καθώς και της Ευρυτανίας και της Φθιώτιδας.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, που διοργανώνεται στον πρώτο όροφο του κτιρίου Τσικρίκη, που ευγενικά παραχώρησε η αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ιωάννα Λαλιώτου, θα ξεκινήσει με εναρκτήριο χαιρετισμό της ιστορικού βυζαντινής τέχνης Μαρίας Νάνου για λογαριασμό του τομέα Βυζαντινών, Μεταβυζαντινών Μνημείων και Κειμηλίων της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου – Ερευνητικό Κέντρο.

Θα ακολουθήσει η ιστορικός τέχνης, επίτιμη γενική διευθύντρια του Υπουργείου Πολιτισμού, αντιπρόεδρος Δ.Σ. της Μαγνήτων Κιβωτός Μαίρη Μιχαηλίδου, αναπτύσσοντας το θέμα «Λάζαρος Δεριζιώτης, επιστήμονας και άνθρωπος».

Εκ μέρους των συνεργατών του θα τοποθετηθεί βιωματικά για τις πτυχές από τη δραστηριότητα του Λάζαρου Δεριζιώτη στην 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και τα έργα στις επαρχίες Λάρισας και Αγιάς η Σταυρούλα Σδρόλια αρχαιολόγος, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας.

Για την υπηρεσιακή δραστηριότητα του Λάζαρου Δεριζιώτη στη Μαγνησία θα μιλήσει η αντικαταστάτριά του Ασπασία Ντίνα αρχαιολόγος, προϊσταμένη επί τιμή της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Ο Γιάννης Σκοτεινιώτης, συντηρητής έργων τέχνης, αγιογράφος, θα μεταφέρει τους παριστάμενους στο εργαστήριο συντήρησης της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων επί των ημερών του Λάζαρου Δεριζιώτη.

Η εκδήλωση θα κλείσει με την απονομή του διπλώματος τιμής της Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιγνάτιο, ο οποίος θα κάνει και την καταληκτική παρέμβασή του.

Την εκδήλωση, που επιμελήθηκε η Μαρία Νάνου, συντονίζει ο δημοσιογράφος Νίκος Βαραλής, διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού Ορθόδοξη Μαρτυρία, μέλος του Δ.Σ. της Μαγνήτων Κιβωτός.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου