ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Κινηματογραφική προβολή σε Μεταξουργείο και «Αχίλλειον»

κινηματογραφική-προβολή-σε-μεταξουρ-330487

«Το πραξικόπημα» θα παρουσιαστεί σε Μεταξουργείο και «Αχίλλειον»

Με την ταινία «Το πραξικόπημα», σε σκηνοθεσία Μαχμούτ Φαζίλ Κοσκούν, συνεχίζονται οι προβολές της κινηματογραφικής κοινότητας του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου.

Η ταινία θα προβληθεί την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου στο Μεταξουργείο στη Ν. Ιωνία και την Τρίτη 29 Οκτωβρίου στο «Αχίλλειον». Ωρα έναρξης 21.30. Πρωταγωνιστούν Αλί Σεκινέρ Αλίσι, Ταχράν Καραγκόζ, Μουράτ Κιλίς.

22 Μαΐου 1963. Δυσαρεστημένη με την υπάρχουσα κοινωνική και πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, ομάδα αξιωματικών του στρατού σχεδιάζει πραξικόπημα στην Αγκυρα, ώστε να ανατρέψει την υπάρχουσα κυβέρνηση.

Καυστική, σκοτεινή και απρόσμενα αστεία η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του Μαχμούτ Φαζίλ Κοσκούν εμπνέεται από πραγματικά ιστορικά γεγονότα του τουρκικού παρελθόντος για να μιλήσει ύπουλα για το εξίσου αβέβαιο παρόν της χώρας. Ειδικό βραβείο της επιτροπής στο τμήμα ορίζοντες του φεστιβάλ Βενετίας.

Μετά την ήττα του κεμαλικού Λαϊκού Κόμματος στις εκλογές του 1950, η Τουρκία πέρασε σε μακρά φάση έντονων πολιτικών αντιπαραθέσεων, οι οποίες κράτησαν ολόκληρη δεκαετία και κορυφώθηκαν με την επέμβαση του στρατού στις 27/5/1960.

«Το πραξικόπημα» υιοθετεί ρεαλιστική σκηνοθετική ματιά με ακίνητα, μακράς διάρκειας πλάνα και σεκάνς αφηγηματικά κεφάλαια πορείας, που ξεκινά από ταξί και καταλήγει στην εκφώνηση διαγγέλματος. Μεταξύ τους μεσολαβεί η τουρκική καθημερινότητα, η οποία θα μετατρέψει κωμικοτραγικά την απλή προσπάθεια των εντός και εκτός εισαγωγικών ηρώων σε περιπετειώδη Οδύσσεια.

Μπροστά στο ευθύ και άκαμπτο βλέμμα της κάμερας, η οποία σαν να κοιτάζει με παρωπίδες την εξέλιξη της δράσης, η στρατιωτική οπτική, η σουρεαλιστική πλευρά της απλής καθημερινότητας ζωντανεύει σε όλο της το μεγαλείο, με ειλικρίνεια και σοβαρότητα, που παγώνουν το γέλιο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου