ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Παρουσιάζεται το πολυφωνικό μυθιστόρημα του Βασίλη Τσιράκη

παρουσιάζεται-το-πολυφωνικό-μυθιστό-337385

Το βιβλίο του Βασίλη Τσιράκη «Οι αλώβητοι» παρουσιάζεται στη «Χάρτα»

To βιβλίο του Βασίλη Τσιράκη «Οι αλώβητοι», εκδόσεις Τόπος, παρουσιάζεται μεθαύριο Παρασκευή 18 Οκτωβρίου στις 19:30 στο βιβλιοπωλείο – καφενείο «Χάρτα», Σκενδεράνη 16, στον Βόλο.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Βαγγέλης Κατσιφός μεταφραστής, μεταπτυχιακό δίπλωμα εξειδίκευσης στη δημιουργική γραφή, Παντελής Προμπονάς υποψήφιος διδάκτορας κοινωνικής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Αννα Φλωροπούλου φιλόλογος, συγγραφέας. Θα συντονίσει και θα διαβάσει αποσπάσματα η Ελλη Φανιά.

Πολυφωνικό μυθιστόρημα, που γεννιέται στις Συμπληγάδες του εμφυλίου, ταξιδεύει στην πολιτική προσφυγιά της Τασκένδης, περνά μέσα από τα πέτρινα χρόνια του ‘50, συνεχίζει στην ελπιδοφόρα δεκαετία του ‘60, βρίσκεται στο φλεγόμενο Παρίσι τον Μάη του ‘68, για να επιστρέψει στη χούντα των συνταγματαρχών και να ψάξει το τέλος του στη βραδιά της εκκένωσης του Πολυτεχνείου.

Ο χειρουργός Πασχάλης, γιος κατατρεγμένου εργάτη από τον Βόλο, η Μυρτώ, ατίθαση κόρη Μικρασιάτη υφασματέμπορου και ο πεισματάρης αδελφός της Πέτρος, ο Βίκτωρας και η Βιργινία, παιδιά βιομήχανου από την Οδησσό, ο «τουρκόσπορος» Μήτρος και η εύμορφη Καλλιόπη, προσφυγόπουλα που καταλύουν με τους ανταρτόπληκτους στο Καραβάν Σαράι, ο φτωχός βιοπαλαιστής Στάθης, που έχασε τον πατέρα του στην εκστρατεία της Ουκρανίας, η ευαίσθητη Διαμαντένια, αλλά και ο νεαρός ζωγράφος Κλοντ Πιερ μπλέκονται στα δίχτυα της ιστορίας για να μεταμορφωθούν από τα γεγονότα της εποχής, όπως ακριβώς και η Θεσσαλονίκη μεταμορφώνεται χρόνο με τον χρόνο από τη νέα μόδα της αντιπαροχής, αλλά και την εμμονή των κρατούντων να θάψουν οριστικά το παρελθόν της.

Κάποιοι, σε πείσμα των «φονιάδων καιρών», πασχίζουν να βγουν αλώβητοι κρατώντας ζωντανή τη μνήμη. Θα τα καταφέρουν;

Ο Βασίλης Τσιράκης γεννήθηκε στην Καρδίτσα το 1961. Τα εφηβικά του χρόνια τα πέρασε στον Βόλο, ενώ από το 1980 ζει στη Θεσσαλονίκη, όπου και σπούδασε στο φυσικό τμήμα του ΑΠΘ. Εργάζεται στην ιδιωτική εκπαίδευση και αρθογραφεί για θέματα τέχνης και πολιτισμού στον περιοδικό Τύπο και το διαδίκτυο.

Εχει δημιουργήσει τα έργα «Θεσσαλονίκη 2003» ντοκιμαντέρ μικρού μήκους παραγωγής 2003, «Οι ποδηλάτες του χρόνου» μυθιστόρημα εκδόσεις Κοχλίας 2004, «Ακορντεόν, βιολί και φυσαρμόνικα» μυθιστόρημα εκδόσεις ΚΨΜ 2007, «Μετεωρολογικό δελτίο» θεατρικό, που παρουσίασαν οι «Παραβάτες της σκηνής» το 2009, «Ενα συν ένα» ταινία μικρού μήκους μυθοπλασίας το 2010, «Σελανίκ» ιστορικό μυθιστόρημα εκδόσεις Τόπος το 2012, «Το παγκάκι» ταινία μικρού μήκους παραγωγής 2014, «Εναλλακτική λύση» ταινία μικρού μήκους μυθοπλασίας 2015, βραβείο διαγωνισμού σεναρίου Greek London Film Festival, «Τα χρόνια ανάμεσα» ιστορικό μυθιστόρημα εκδόσεις Τόπος 2016.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου