Εκθεση αρχειακού υλικού με αφορμή την επέτειο απελευθέρωσης του Βόλου

Τελευταία ενημέρωση: 2019-10-11, 19:55:43
Παλιά φωτογραφία από την πλατεία Ελευθερίας του περασμένου αιώνα
Εκθεση αρχειακού υλικού με αφορμή την επέτειο απελευθέρωσης του Βόλου

Επετειακές εκδηλώσεις από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους για την απελευθέρωση του Βόλου

 

Επετειακές εκδηλώσεις με θέμα «Ο Βόλος ελεύθερος» διοργανώνουν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) Μαγνησίας, γιορτάζοντας την απελευθέρωση του Βόλου στις 19 Οκτωβρίου 1944 από τις ναζιστικές δυνάμεις Κατοχής.

Για τον σκοπό αυτό διοργανώνονται δύο δράσεις: Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου τα Γ.Α.Κ. θα δεχθούν στο αναγνωστήριό τους, Μαγνήτων 141 και Σπ. Σπυρίδη, το κοινό από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ (Οpen Day) με ξεναγήσεις σε έκθεση αρχειακού υλικού. Η δεύτερη δράση είναι εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Στ΄ Δημοτικού, Γυμνασίων και Λυκείων, που θα υλοποιηθεί στα Γ.Α.Κ. Μαγνησίας με τη συνεργασία των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από τις 21 Οκτωβρίου μέχρι την 1η Νοεμβρίου.

Στην έκθεση αξιοποιείται το πλούσιο αρχειακό υλικό των Γ.Α.Κ. και αναδεικνύεται το ιστορικό πλαίσιο της εποχής συνδέοντάς το με τη συλλογική και ατομική μνήμη της πόλης σήμερα, οδόσημα, προφορικές μαρτυρίες κ.λπ. Ιδιαίτερα για τη δεκαετία του ‘40 η ιστορική έρευνα έχει εμβαθύνει εστιάζοντας σε νέες θεματικές, αξιοποιώντας τον πλούτο των πληροφοριών που προσφέρουν τα αρχεία και η προφορική ιστορία.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της δημόσιας ιστορίας, τα Γ.Α.Κ. Μαγνησίας έχουν καθιερώσει τα τελευταία χρόνια τον θεσμό της «Ανοιχτής Μέρας» (Open Day) ανοίγοντας τους χώρους τους στο ευρύτερο κοινό. Επιδιώκουν την προσέγγιση ατόμων που τους ενδιαφέρει μεν η ιστορία, αλλά δεν συχνάζουν σε αναγνωστήρια και βιβλιοθήκες, θεωρώντας ότι ο χώρος απευθύνεται μόνο στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Με εύληπτο τρόπο θα ξεναγήσουν το κοινό στην έκθεση «Ο Βόλος ελεύθερος».

Οι επισκέπτες θα δουν, μεταξύ άλλων, δικαστικές αποφάσεις για τις περίφημες γερμανικές αποζημιώσεις, υλικό σχετικό με την αναγνώριση της δράσης των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, παράνομο Τύπο της Κατοχής, το ημερολόγιο του εξόριστου στην Ικαρία σιδηροδρομικού Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, παππού του αείμνηστου μουσικού.

Το αφιέρωμα των Γενικών Αρχείων του Κράτους επιμελούνται οι Αγγελική Νικολάου, Αννίτα Πρασσά και Αλκηστις Σανιδά.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
6
=