ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αφιέρωμα τιμής στους ευεργέτες της Μαγνησίας

αφιέρωμα-τιμής-στους-ευεργέτες-της-μα-360747

Αφιέρωμα τιμής στους ευεργέτες της Μαγνησίας είναι το τριήμερο εκδηλώσεων, που αρχίζει αύριο Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, με αφορμή την ημέρα του ευεργετισμού, προκειμένου να τιμηθούν όσοι προσέφεραν και εξακολουθούν να προσφέρουν για το κοινό καλό. Μεταξύ των τιμωμένων είναι ο μεγάλος ευεργέτης του Βόλου Χαράλαμπος Τσιμάς.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η θεματική, που αφορά στους ευεργέτες, περιλαμβάνει δύο ενότητες τιμής, με αντίστοιχο αριθμό εκδηλώσεων, που διοργανώνονται κατόπιν συνεργασίας τοπικών φορέων με τη «Μαγνήτων Κιβωτός» της Μητρόπολης Δημητριάδος και παρουσιάστηκαν χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησαν οι συντελεστές.

Ο εορτασμός της ημέρας μνήμης ευεργετών τιμάται αύριο Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου με εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στις 7.30 το απόγευμα στο «Αχίλλειον». Διοργανωτές είναι το Κέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός» σε συνεργασία με τη «Μαγνήτων Κιβωτός» και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Μαγνησίας.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν η Ματούλα Τομαρά – Σιδέρη καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ο Δημήτρης Πατελοδήμος ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η δρ. Αννίτα Πρασσά, προϊσταμένη των ΓΑΚ Μαγνησίας, θα παρουσιάσει αρχειακό υλικό ευεργετών της Μαγνησίας. Θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα και η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με ομιλία του Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου.

Αναφερόμενος στη συγκεκριμένη εκδήλωση, ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι «η 30ή Σεπτεμβρίου έχει οριστεί διεθνώς ως ημέρα των ευεργετών και έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα». Παράλληλα ο κ. Ιγνάτιος τόνισε ότι «είναι σημαντικό να γνωρίσουμε και να αναδείξουμε τους ευεργέτες του τόπου μας. Ο τόπος έζησε πάντα με μεγάλους ευεργέτες και ευχή μας είναι να υπάρχει συνέχεια με άξιους διαδόχους».

Παίρνοντας τον λόγο η Αδαμαντία Μουτσινά, πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού «Ιωλκός», αναφέρθηκε στο πρόγραμμα και τη σημασία των τριήμερων εκδηλώσεων, που υπογραμμίζουν την έννοια του ευεργετισμού.

Στο πλούσιο αρχειακό υλικό των ΓΑΚ Μαγνησίας αναφέρθηκε, ακολούθως, η προϊσταμένη Αννίτα Πρασσά, η οποία μίλησε για τους Μαγνησιώτες, που μεγαλούργησαν στην Αίγυπτο και άφησαν κληροδοτήματα, ενώ σημείωσε ότι «χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερο σήμερα τους ευεργέτες, όπως ο Χαράλαμπος Τσιμάς, ο Αλέξανδρος Δάμτσας και άλλοι» είπε.

Η αυριανή εκδήλωση θα πλαισιωθεί με μουσικό πρόγραμμα από τους Αργύρη Μπατσκίνη στην κιθάρα και Απόστολο Μητρά στο βιολί.

Τιμή στον Χαράλαμπο Τσιμά

Διήμερο εκδηλώσεων τιμής και ευχαριστιών για τους Ηπειρώτες και τους Βλάχους εθνικούς ευεργέτες, με απόδοση τιμής στον Χαράλαμπο Τσιμά, διοργανώνεται μεθαύριο Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου. Διοργανωτές είναι η «Μαγνήτων Κιβωτός», ο Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Βόλου και η Ηπειρωτική Αδελφότητα Μαγνησίας.

Για τη συγκεκριμένη ενότητα μίλησαν ο πρόεδρος του Λαογραφικού Συλλόγου Βλάχων Βόλου Μιχάλης Κολημήτρας και ο πρόεδρος της Ηπειρωτικής Αδελφότητας Μαγνησίας Γιάννης Ζωΐδης, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη συνεργασία φορέων και τη σημασία των εκδηλώσεων που διοργανώνονται. Οπως ανέφερε ο κ. Κολημήτρας «αποδίδεται τιμή σε ανθρώπους, που προσέφεραν πολλά στην κοινωνία», ενώ ο κ. Ζωΐδης σημείωσε ότι «τιμούμε ανθρώπους που μεγαλούργησαν στο εξωτερικό και ό,τι απέκτησαν το προσέφεραν στην πατρίδα τους».

Η εκδήλωση μεθαύριο Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα στο ανοιχτό δημοτικό θέατρο Νέας Ιωνίας, με κεντρικό ομιλητή τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καρχιμάνη, παρουσία του δημάρχου Μετσόβου.

Θα ακολουθήσουν χοροί και τραγούδια της Ηπείρου από παραδοσιακά σχήματα και θα συντονίσει η Βασιλική Τράκη.

Θα ακολουθήσει μουσικοχορευτική εκδήλωση στο κοσμικό κέντρο «Φερραί Παλλάς» στη Χλόη Βελεστίνου.

Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου θα τελεστεί δοξολογία στις 10 το πρωί στον μητροπολιτικό ιερό ναό Αγίου Νικολάου και στις 10.45 θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο στην παραλία του Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου