ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διεθνές συμπόσιο κεραμικής στο Μαλάκι

διεθνές-συμπόσιο-κεραμικής-στο-μαλάκ-372493

Διοργανώνεται στις εγκαταστάσεις της οικογένειας Ανετόπουλου στο Μαλάκι

Το διεθνές κέντρο κεραμικής διοργανώνει το α’ πανελλήνιο συμπόσιο κεραμικής στον χώρο των εγκαταστάσεών του το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου.

Το πανελλήνιο συμπόσιο συνδιοργανώνεται με την Πανελλήνια Ενωση Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών (Π.Ε.Κ.Α.), τους Κεραμίστες Βόρειας Ελλάδας (ΚΕ.Β.Ε.), τον Σύλλογο Αγγειοπλαστών Κεραμιστών Νομού Μαγνησίας, την Ομάδα Πατρών «Αρχή Κεραμέων» και από μη οργανωμένους κεραμίστες από όλη την Ελλάδα.

Στο συμπόσιο συμβάλλει με την εμπειρία του και το κέντρο έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ συμπράττουν με διαφορετικό τρόπο η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων, ο Δήμος Βόλου, το Επιμελητήριο Μαγνησίας και ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».

Στο α΄ πανελλήνιο συμπόσιο κεραμικής θα διδάξουν οι καταξιωμένοι κεραμίστες Ανετόπουλος Ευάγγελος, Ανετόπουλος Στυλιανός, Βαβάτσης Γεώργιος, Γαλιγαλίδης Θοδωρής, Γιαννακόπουλος Χρήστος, Γουδίνης Στέργιος, Καρακίτσος Κωνσταντίνος, Κερασιώτου Μάρω, Κοροπούλη Χαρούλα, Μπλίτσιου Ευαγγελία, Παλαμούτη Σοφία, Ρόδιος Νικόλαος, Σκλαβενίτης Νικόλαος, Φιστουρής Στυλιανός και Χριστόπουλος Ηλίας.

Το 1999 οι σημερινοί απόγονοι της οικογένειας Ανετόπουλου, που από το 1790 μέχρι σήμερα υπηρετούν την αρχαιότερη και όμορφη τέχνη του πηλού, αποφάσισαν να κάνουν πράξη την αγάπη τους και να προσφέρουν έμπρακτα στη διατήρηση και την ανάπτυξη της τέχνης.

Απόκτησαν χώρο τεσσάρων στρεμμάτων στο Πήλιο και δημιούργησαν τις απαραίτητες εγκαταστάσεις, που να εξυπηρετούν παλαιό εργαστήριο αρχαίας αγγειοπλαστικής με καμίνι για ψήσιμο με την αρχαία τεχνοτροπία. Με τον χρόνο, στον ίδιο τόπο, λειτούργησαν σύγχρονες εγκαταστάσεις, που ανταποκρίνονται πλήρως στην εξέλιξη της κεραμικής.

Εκεί δημιουργήθηκε και το Μουσείο Λαϊκής Αγγειοπλαστικής και έγινε ταυτόχρονα και η πρώτη έκθεση κεραμικής. Από το 2003 πραγματοποιούνται κάθε χρόνο διεθνή συμπόσια κεραμικής και διεθνείς εκθέσεις κεραμικής.

Ολη η δραστηριότητα συνέβαλε στο να δημιουργηθεί και δεύτερη αίθουσα στο Μουσείο, η οποία στεγάζει τη σύγχρονη κεραμική, κυρίως από τα έργα που δημιουργήθηκαν στον χώρο του ιδρύματος στη διάρκεια των διεθνών συμποσίων.

«Σήμερα, μετά από είκοσι χρόνια προσπάθειας, το ίδρυμα έχει όλες τις προϋποθέσεις να κάνει νέο άνοιγμα στην ανώτατη εκπαίδευση, με απώτερο στόχο να πραγματοποιηθεί η μεγάλη και μακροχρόνια επιδίωξη των ιδρυτών για τη δημιουργία διεθνούς κέντρου, στο οποίο θα διδάσκεται και θα διαδίδεται η κεραμική. Η πρωτοβουλία όμως πρέπει να αναληφθεί από τον κατάλληλο εκπαιδευτικό φορέα, ώστε να προσφέρει ακόμη μεγαλύτερες και πλέον τεκμηριωμένες υπηρεσίες στην τέχνη και τον πολιτισμό.

Οι προσπάθειες καταβάλλονται με μεγάλη προσοχή. Το ίδρυμα έχει μέλη σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Στην Αμερική, (Ηνωμένες Πολιτείες και Καναδά), στην Ευρώπη, στις χώρες των Βαλκανίων, στη Ρωσία, ακόμη και στη μακρινή Κορέα.

Σήμερα, το Διοικητικό Συμβούλιο του ιδρύματος προσκαλεί όλους τους ευαισθητοποιημένους ανθρώπους, μικρούς και μεγάλους, που αγαπούν τον πολιτισμό και την πρόοδο να γίνουν μέλη του. Δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση, απλά απαιτούνται η αγάπη και το ενδιαφέρον για την κεραμική» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ιδρύματος Βαγγέλης Ανετόπουλος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου