ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τριήμερο ταξίδι στη λογοτεχνία

τριήμερο-ταξίδι-στη-λογοτεχνία-406132

Διοργανώνεται στις 26, 27 και 28 Αυγούστου στο αρχοντικό Ζαφειρίου στον Αγιο Ονούφριο

Το Κέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Β. Σποράδων, τη «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Μαγνησίας διοργανώνει για δεύτερη χρονιά το τριήμερο ταξίδι στην ελληνική λογοτεχνία στις 26, 27 και 28 Αυγούστου στο αρχοντικό Ζαφειρίου στον Αγιο Ονούφριο.

Τίτλος του τριήμερου αφιερώματος «Στην Αλεξάνδρεια του Καβάφη και του Τσίρκα», δίνοντας έτσι έμφαση στην ιδιαίτερη επιρροή που έχει αυτή η πάντα γοητευτική πόλη στην ιστορική και λογοτεχνική ιστορία της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, που θα έχουν ως κεντρικούς θεματικούς άξονες την πόλη της Αλεξάνδρειας, τον Στρατή Τσίρκα και τον Κωνσταντίνο Καβάφη, συμμετέχουν πανεπιστημιακοί, συγγραφείς, ηθοποιοί σε αφηγήσεις κειμένων, οπτικοακουστικό υλικό (Αλεξάνδρεια – Τσίρκας – Καβάφης), το οποίο έχει επιμεληθεί ο Σύνδεσμος Φιλολόγων, ενώ θα παρουσιάζεται ένα σύντομο μουσικό πρόγραμμα στο τέλος κάθε βραδιάς.

Παράλληλα θα λειτουργήσει έκθεση με έργα Αιγυπτιωτών ζωγράφων, από τη συλλογή Δάμτσα του Δήμου Βόλου, τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν στις 26 Αυγούστου στις 20.00 (αρχοντικό Ζαφειρίου). Την έκθεση θα προλογίσει η Χρύσα Δραντάκη.

Στόχος της διοργάνωσης αυτής είναι η ανάδειξη της διαχρονικής σχέσης Ελλάδας και Αιγύπτου, η πνευματική κίνηση, η σημαντική προσφορά Αλεξανδρινών πεζογράφων και ποιητών πέρα και γύρω από τον Κωνσταντίνο Καβάφη, πέρα και γύρω από τον Στρατή Τσίρκα. Ταξιδεύοντας στην «Καβαφική Αλεξάνδρεια» μιλάμε και για μια άλλη Ελλάδα. Έτσι μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει την ακμάζουσα παροικία των Ελλήνων στην εύφορη γη του Νείλου από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 20ού, η οποία μας πάει πολλούς αιώνες πίσω, καθώς η σχέση των δύο λαών χάνεται στα βάθη της ιστορίας της Ανατολικής Μεσογείου με πλούσια ιστορία και πλούσιες μνήμες.

Το κοσμοπολίτικο περιβάλλον της νεότερης Αλεξάνδρειας σε συνδυασμό με την ιστορία της αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για λογοτέχνες διεθνούς εμβέλειας, όπως ο ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης και ο συγγραφέας Στρατής Τσίρκας. Τα ενδιαφέροντα των Αιγυπτιωτών συγγραφέων ήταν στραμμένα κατά κύριο λόγο προς τη Μητρόπολη και, παράλληλα, προς το περιβάλλον τους. Η έγνοιά τους, όσον αφορά στη λογοτεχνία, την οποία παρήγαγαν, εστίαζε ακριβώς σε αυτό: Να μην αποκοπεί από τη Μητρόπολη, να μην απομονωθεί από τα διεθνή ρεύματα και τις διδαχές της Ευρώπης, αλλά επίσης να αντανακλά τη ζωή στη χώρα του Νείλου. Κάτω από την τριπλή επιρροή της ελληνικής γλώσσας, της αιγυπτιακής κουλτούρας και της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, η διαμόρφωση μιας χαρακτηριστικής ελληνοαιγυπτιακής ταυτότητας ήταν ζήτημα ζωτικού ενδιαφέροντος για τους Αιγυπτιώτες συγγραφείς. Σήμερα αποτελεί κοινή πίστη ότι η αλεξανδρινή ελληνική κοινότητα είχε το πολιτιστικό προβάδισμα έναντι των λοιπών παροικιών.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Το πρόγραμμα του τριημέρου έχει ως εξής: Τη Δευτέρα 26 Αυγούστου, ώρα 20.00, εγκαίνια έκθεσης, με έργα Αιγυπτιακών ζωγράφων από τη συλλογή Δάμτσα του Δήμου Βόλου, προλογίζει η Χρύσα Δραντάκη. Αλεξάνδρεια, η πόλη των γραμμάτων και του πολιτισμού, Καραγεωργίου Τασούλα, ποιήτρια και δοκιμιογράφος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, «Η Αλεξάνδρεια των Ελλήνων: Μια πόλη ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη», Στεφανάκης Δημήτρης, συγγραφέας, «Αλεξάνδρεια: Το πρόσωπο της πόλης», σύντομο μουσικό πρόγραμμα με τους Βασίλη Λέκκα στο τραγούδι και Ηλία Χατζόγλου στο πιάνο.

Την Τρίτη 27 Αυγούστου, ώρα 20.30, αφιέρωμα Στρατής Τσίρκας, προβολή οπτικοακουστικού υλικού για τη ζωή και το έργο του Στρατή Τσίρκα. Ομιλητές είναι Μαρίτα Παπαρούση, αναπλ. καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, «Ο έμφυλος και ο πολιτισμικός Άλλος στο έργο του Στρ. Τσίρκα», Μαρία Μικέ, καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, «Στρατής Τσίρκας: Αισθητικοί και ιδεολογικοί ορίζοντες της γραφής», θεατρικό αναλόγιο με αποσπάσματα από τα έργα του Στρατή Τσίρκα, αφήγηση: Γρηγόρης Γαλάτης, σκηνοθέτης – ηθοποιός, σύντομο μουσικό πρόγραμμα με τις Χριστίνα Μαργαρίτoυ στο τραγούδι και Φρόσω Γαρδικλή στο πιάνο.

Την Τετάρτη 28 Αυγούστου, ώρα 20.30, αφιέρωμα Κωνσταντίνος Καβάφης. Μιλούν οι Δημήτρης Δημηρούλης, καθηγητής Ιστορίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Παντείου Πανεπιστημίου, «Ο Καβάφης των μελλουσών γενεών», Έρση Σωτηροπούλου, συγγραφέας, «O Καβάφης ως μυθιστορηματικός ήρωας», θεατρικό αναλόγιο με ποιήματα του Κ.Π. Καβάφη, διαβάζει ο Γρηγόρης Βαλτινός, ηθοποιός, σύντομο μουσικό πρόγραμμα αφιερωμένο στην Αλεξάνδρεια με τους Νεφέλη Σγαντζή στο τραγούδι και Ζαφείρη Κουκουσέλη στο πιάνο.

Το τριήμερο των εκδηλώσεων στηρίζουν επίσης το Επιμελητήριο Μαγνησίας, η Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου, το Αριστοτέλειο – Κέντρο Εκπαίδευσης Επιστημών και Πολιτισμού και ο Σύλλογος Εθελοντών ΚΕΘΕΑ – Πιλότος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου