ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

9ο Φεστιβάλ αφήγησης Πηλίου

9ο-φεστιβάλ-αφήγησης-πηλίου-422082

Σε ένα πλούσιο πρόγραμμα 8ήμερων εκδηλώσεων και δράσεων, από 4 έως 11 Αυγούστου, καλούν τους πολυπληθείς φίλους των αφηγήσεων οι διοργανωτές του 9ου φεστιβάλ αφήγησης Πηλίου (ομώνυμη μη κερδοσκοπική εταιρεία, Πολιτιστικός – Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου Νηλείας «Ο Κένταυρος» και Πήλιον Ορος), καθώς οι τελικές λεπτομέρειες έχουν ολοκληρωθεί.

Ερχεται το 9ο φεστιβάλ αφήγησης Πηλίου «Παραμύθια και μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» κι ο «Κένταυρος» κερνά ιστορίες. Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) στον Αγιο Γεώργιο Νηλείας και με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Β. Σποράδων.

«Ο Κένταυρος» ετοιμάζεται για το ετήσιο αυγουστιάτικο αντάμωμα της αφήγησης με πολλές παράλληλες εκδηλώσεις που φιλοξενούνται σε επιλεγμένα σημεία του Αγίου Γεωργίου, της Ανω Γατζέας και της Αγίας Τριάδας. Αφηγήσεις για παιδιά και ενηλίκους συναντούν παράλληλες εκθέσεις δημιουργιών από Αθηναίους, Πειραιώτες, Βολιώτες και Αϊγιωργίτες καλλιτέχνες, όπως Ε. Σακά ζωγραφική σε καμβά, Δ. Γουδέλη κόμικς, Φ. Μπέλλο σκίτσο, Μ. Μαΐλη κατασκευές από ξύλο, Χ. Γιαννακόπουλο κεραμικά, Μ. Παππά πλεκτές δημιουργίες, Κ. Αλεξίου τοπικά προϊόντα αγροτικής οικοτεχνικής παραγωγής, Β. Αθανασαράκη μακραμέ, Ε. Παππά – Κόκκαλη δημιουργίες σε ξύλο και πέτρα.

Το πρόγραμμα απαρτίζεται εξολοκλήρου από Ελληνες αφηγητές και αφηγήτριες με συνολικά 26 αφηγητές και αφηγήτριες και τρεις ανάλογες αφηγηματικές ομάδες και ανάμεσά του ξεχωρίζουν θεματικά στις προφορικές ιστορήσεις οι παραμυθιακές παραλογές (Του νεκρού αδερφού) η συνάντηση των λαϊκών παραμυθιών με το ρεμπέτικο τραγούδι (παραμύθια του κάτω κόσμου με αντίστοιχα τραγούδια), τα ομηρικά έπη (Οδύσσειας ραψωδία Ω), ο ημιμαραθώνιος – αφιέρωμα του θέματος «Μύθοι, θρύλοι έπη» από την παγκόσμια ημέρα αφήγησης 2019, μυθολογικές ιστορίες του κόσμου (Ινάννα των Σουμερίων), αφηγήσεις παραμυθιών από τον κόσμο των ζώων, ειδικές θεματικές, μικρασιατικά λαϊκά παραμύθια με ανάλογη συνοδεία μικρασιατικών σκοπών και τραγουδιών. Οπως σε κάθε πηλιορείτικο φεστιβάλ αφήγησης από το 2013 και μετά οι αναδυόμενοι νέοι ιστορητές και αφηγήτριες συναντούν ομάδες αφήγησης παλιότερες και νεότερες, παραμύθια με το δοκίμι των καιρών συναντούν φίλους σε ατμοσφαιρικές αυλές οικογενειών, σχολείων, παραδοσιακών αρχοντικών, ξωκλησιών και εκκλησιών που θα αντηχήσουν ιστορίες, ενώ πολλές φετινές αφηγήσεις θα συνοδεύονται σε σύμπραξη με ζωντανή μουσική από οκτώ συνολικά μουσικούς.

Στο θερινό σχολείο παραμυθιών πανεπιστημιακοί, λαογράφοι και εκπαιδευτικοί (Α. Αγγελοπούλου, Δ.Β. Προύσαλης, Δ. Μάλλης, Κ. Μουλλά) θα αναπτύξουν ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις από τον κόσμο του παραμυθιού. Εργαστήρια εισαγωγικά με προσεγγίσεις βιωματικές και θεωρητικές προσφέρουν παιδαγωγικές, θεραπευτικές και τεχνικές οπτικές για τη συγκρότηση νέων σχέσεων με το σύμπαν της προφορικής αφήγησης, ενώ θα δοθούν και βεβαιώσεις παρακολούθησης. Ιδιαίτερο γεγονός αποτελεί η πρόκληση πρόσκληση των διοργανωτών να παρουσιαστούν γαστρονομικές εμπνεύσεις για τη δημιουργία ενός πιάτου του «Κένταυρου».

Στις εκδηλώσεις του 9ου φεστιβάλ αφήγησης Πηλίου συμπεριλαμβάνονται και τρία ανεξάρτητα βιωματικά σεμινάρια που αφορούν σε ειδικές θεματικές από την τέχνη της αφήγησης και τη σημαντικότητά της, τα οποία απευθύνονται σε γονείς, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, θεραπευτές, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, λογοτέχνες. Τηλ. κρατήσεων 6936382133.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις, αφηγήσεις, εκθέσεις, θερινό σχολείο παραμυθιών, είναι ελεύθερη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου