ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αφιέρωμα στον Κίτσο Μακρή

αφιέρωμα-στον-κίτσο-μακρή-469241

Το έργο του κορυφαίου λαογράφου στο επίκεντρο εκδήλωσης των παιδικών χορευτικών ομάδων του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου

Τη ζωή και το έργο μιας από τις σημαντικότερες μορφές στην ιστορία της ελληνικής λαογραφίας, του μεγάλου λαογράφου Κίτσου Μακρή θα γνωρίσουν τα παιδιά των χορευτικών ομάδων του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, μέσα από την παράσταση που προετοιμάζεται, ενόψει της λήξης της τρέχουσας εκπαιδευτικής χρονιάς.

Το πρόγραμμα της μουσικοχορευτικής παράστασης, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Ιουνίου στις 8.45 μ.μ. στο Θερινό Θέατρο της Ν. Ιωνίας, περιλαμβάνει χορούς και τραγούδια περιοχών, που σχετίζονται με την καταγωγή του Κ. Μακρή, τη διαδρομή και την έμπνευση όλων εκείνων των λαογραφικών στοιχείων, που καταγράφηκαν στις μελέτες αυτής της σπουδαίας προσωπικότητας.

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα που θα παρουσιάσουν οι μικροί χορευτές και οι έφηβοι των χορευτικών ομάδων του ΛΕΒ και του περιφερειακού τμήματος χορού Αλμυρού, υπό την καθοδήγηση των δασκάλων τους Γιάννη Πραντσίδη, Θανάση Μπέα, Φώτη Σκαμαγκούλη, Αντιγόνης Ιωάννου καθώς και των Αγγελικής Ριζάκη και Αποστολίας Σιαμουρδάνη, είναι χοροί από τις περιοχές των Β. Σποράδων, Πηλίου, Μ. Ασίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας. Στην εκδήλωση επίσης συμμετέχουν η ομάδα του μουσικού εργαστηρίου «Νταούλια και Ζουρνάδες» του ΛΕΒ καθώς και μέλη της χορευτικής ομάδας παραστάσεων με πηλιορείτικα τραγούδια. Το πρόγραμμα επίσης περιλαμβάνει παρουσίαση power point με θέμα «Κίτσος Μακρής. Η ζωή του σε εικόνες».

Γεννημένος στη Λάρισα το 1917, υπήρξε γόνος μιας οικογένειας με πνευματικά και καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα. Η εγκατάστασή τους στο Βόλο, το 1926, σε μια ευνοϊκή συγκυρία, όπου στην πόλη συνυπήρχε η οικονομική ανάπτυξη με την πνευματική άνθιση, έδωσε στο νεαρό Κίτσο τα πρώτα ερεθίσματα για κάθε μορφή τέχνης. Από τότε, η ζωή του όλη, μια πολυκύμαντη διαδρομή, είχε έδρα πάντα τον Βόλο έως τον θάνατό του, τον Δεκέμβριο του 1988. Aπό τα νεανικά του χρόνια ασχολήθηκε με τον ζωγράφο Θεόφιλο και το 1939 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Ο ζωγράφος Θεόφιλος στο Πήλιο», που ήταν και η πρώτη ελληνική μελέτη για τον ζωγράφο. Συνοδοιπόρος και βοηθός του στην αποτύπωση της λαϊκής τέχνης του Πηλίου και των μνημείων της, η φωτογράφος, σύντροφος της ζωής του, Κυβέλη Ζημέρη.

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Ασχολήθηκε με τα «κοινά» της πόλης και εκλέχτηκε τρεις φορές Δημοτικός Σύμβουλος. Υπήρξε Διευθυντής του Παραρτήματος Θεσσαλίας του Εθνικού Οργανισμού Ελληνικής Χειροτεχνίας, ενώ στην περίοδο της δικτατορίας, απολυμένος, ασχολήθηκε με την κεραμική στο κατάστημά του, τη «Γωνιά Τέχνης». Εξειδικευμένος στο λαϊκό εικαστικό έργο, ταξίδεψε σε ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό αναζητώντας τις αλληλεπιδράσεις και εξελίξεις στη λαϊκή μας τέχνη. Έδωσε πολλές διαλέξεις, δημοσίευσε πλήθος άρθρων σε εφημερίδες και περιοδικά και διοργάνωσε πλήθος εκθέσεων.

Για το έργο του τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Έλαβε πολλές διακρίσεις και από άλλους πνευματικούς φορείς, ενώ το 1987 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει εκδώσει 47 βιβλία και μελέτες, πολλά από τα οποία μεταφράστηκαν στην αγγλική, γαλλική, γερμανική και σερβική γλώσσα. Μετά το θάνατό του, η οικογένειά του έκαναν πράξη την επιθυμία του, δωρίζοντας το μοναδικό περιουσιακό του στοιχείο, το σπίτι του, μαζί με τη συλλογή έργων τέχνης, τα βιβλία και το αρχείο του στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, προκειμένου να λειτουργήσει ως ερευνητικό κέντρο. Σήμερα λειτουργεί ως Λαογραφικό Κέντρο Κίτσου Μακρή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου