ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Κορυφαίοι Ελληνες παρουσιάζουν την εικαστική τους άποψη στο Μουσείο Τσαλαπάτα

κορυφαίοι-ελληνες-παρουσιάζουν-την-ε-479915

Ενδιαφέρων εικαστικός διάλογος με επίκεντρο τη γη και την τέχνη είναι η έκθεση σύγχρονης τέχνης «Terra In – cognita», που εγκαινιάστηκε χθες στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας στον Βόλο.

Η έκθεση διοργανώνεται από το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με την Ενωση Ελλήνων Κριτικών Τέχνης (AICA Ελλάς) και συνδέεται άμεσα με την πόλη.

Με αφορμή την πρώτη ύλη του εργοστασίου, το χώμα και τον πηλό, οι καλλιτέχνες επιχειρούν να προσεγγίσουν έννοιες όπως η αποκέντρωση, η εντοπιότητα, αλλά και ο σεβασμός του φυσικού περιβάλλοντος, το οποίο πλαισίωσε και τροφοδότησε ποικιλοτρόπως τη βιομηχανική ανάπτυξη της πόλης κατά τον 20ό αιώνα. «Προσπαθούμε μέσα από την έκθεση να εκπαιδεύσουμε τους επισκέπτες να βλέπουν με μια νέα ματιά το Μουσείο το οποίο ήδη διανύει μια πολύ επιτυχημένη πορεία στην πόλη του Βόλου και να δώσουμε περισσότερο ενδιαφέρον στον κόσμο να ξανάρθει στο μουσείο και να εκπαιδευτεί στην σύγχρονη τέχνη» ανέφερε μεταξύ άλλων η Αλεξάνδρα Τράντα υπεύθυνη για το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η ιστορικός τέχνης και ειδική γραμματέας της AICA Ελλάς Φαίη Τζανετουλάκου, ενώ την έκθεση συνοδεύει κατάλογος, συνέκδοση των δύο φορέων (ΠΙΟΠ – AICA).

Η επιμελήτρια της έκθεσης σημείωσε από την πλευρά της: «Προσπαθούμε να βγάλουμε στην επιφάνεια την γη και το χώμα, την πρώτη ύλη, του εργοστασίου Τσαλαπάτα και να ανασύρουμε την συλλογική μνήμη αυτού του εργοστασίου στις παρυφές της βιομηχανικής επανάστασης, σε συνδυασμό με την σύγχρονη τέχνη και την ιστορία του Βόλου» είπε.

Στην πρωτότυπη έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Φοίβη Γιαννίση, Κατερίνα Διακομή, Θρασύβουλος Καλαϊτζίδης, Ζήσης Κοτιώνης, Παντελής Λαζαρίδης, Σωτήρης Μπατζιάνας, Μαρία Παπαδημητρίου, Σπύρος Παπαδόπουλος, Νίκος Ποδιάς, Μαρία Χατζηνικολάου, Αλέξανδρος Ψυχούλης.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου με ωράριο λειτουργίας καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10.00 – 18.00, έως 15 Οκτωβρίου, και 10.00 – 17.00 από 16 Οκτωβρίου.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου