ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εκδήλωση για τους «Πηλιορείτες Εν Αιγύπτω» σήμερα στον Βόλο

εκδήλωση-για-τους-πηλιορείτες-εν-αιγ-480063

Σημαντικό πρόγραμμα για τους Πηλιορείτες, που μεγαλούργησαν στην Αίγυπτο

Επιστέγασμα των εργασιών του εκπαιδευτικού εξ αποστάσεως προγράμματος «Πηλιορείτες Εν Αιγύπτω: Αρχειακή εθνογραφία με την οπτική των νέων τεχνολογιών και του διαδικτύου», που υλοποιήθηκε από Οκτώβριο 2018 έως Μάιο 2019, είναι η εκδήλωση που πραγματοποιείται σήμερα Σάββατο 8 Ιουνίου στις 20.00 στο κτίριο Τσικρίκη, α’ όροφος, Ιάσονος 175 στον Βόλο.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσπάθησε να προσεγγίσει ζητήματα αρχειακής εθνογραφίας επιχειρώντας έναν διεπιστημονικό διάλογο στα αντικείμενα ιστορίας, λαογραφίας, ανθρωπολογίας και διαδικτύου. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν σύντομες εθνογραφίες και ψηφιακές αφηγήσεις με πεδίο εφαρμογής αρχεία των «Πηλιορειτών Εν Αιγύπτω».

Η σημερινή εκδήλωση διοργανώνεται από την Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας, «Μαγνήτων Κιβωτός» της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού και το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Ειδικότερα θα παρουσιαστούν οι παρακάτω εργασίες:

Η μεταδιδακτορική έρευνα του δρ. Αλέξανδρου Καπανιάρη «Αρχειακή εθνογραφία και αναγνώσεις σε ψηφιακό περιβάλλον: «Συνομιλώντας» με τα αρχεία των Πηλιορειτών Εν Αιγύπτω»»: Από τον σχεδιασμό και την υλοποίηση στα παραδοτέα (έντυπα και ψηφιακά), Κατερίνα Μήτσιου «Μαρίκα Ρέτσου, η ασυμβίβαστη», Αικατερίνη Καραγκούνη, Η ατμοπλοϊκή εταιρεία «Πήλιον» των Στακού – Νανόπουλου, Θεοδώρα Μοδινού, «Ο Γεώργιος Κανισκέρης εκ Μακρυράχης Πηλίου» και ο έτερος Πολύβιος Μοδινός εξ Ομόδου Λεμεσού, Ιωάννης Δημακόπουλος, «Κόριννα»: Ενα ξεχωριστό μαθητικό περιοδικό του Αχιλλοπουλείου Παρθεναγωγείου της Ελληνικής Κοινότητας του Καΐρου, Χρήστος Αγιώτης, Η συνεισφορά των Πηλιορειτών της Αιγύπτου στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες της Ελλάδος (1878 – 1918), Αναστασία Πολίτου, Μαρίνος Παπατόλιας, Η θέση της γυναίκας – υπηρέτριας (υπηρετικού προσωπικού) στους 19ο – 20ό αιώνα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, Βασιλεία Γιασιράνη – Κυρίτση, φιλόλογος -συγγραφέας, σύντομη περιήγηση στα ελληνικά ιστορικά κοιμητήρια της Αλεξανδρείας και του Καΐρου. Οικογένειες Αιγυπτιωτών Πηλιορειτών στο κοιμητήριο του Βόλου.

Επιστημονικοί υπεύθυνοι του προγράμματος ήταν ο Μανώλης Βαρβούνης καθηγητής Λαογραφίας, πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και ο δρ. Αλέξανδρος Καπανιάρης μεταδιδακτορικός ερευνητής του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, διδάσκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου